Procházka, Blachowicz a další hvězdy UFC tipují, zda si Chimaev poradí s Gilbertem Burnsem

Procházka, Blachowicz a další hvězdy UFC tipují, zda si Chimaev poradí s Gilbertem Burnsem Khamzat Chimaev | zdroj: Profimedia

Rozjetého Khamzata Chimaeva čeká už za pár dní zatím nejtěžší zkouška kariéry v podobě Brazilce Burnse. Komu věští vítězství jejich slavní kolegové?

Už 10. dubna nás čeká další velký turnaj z dílny nejslavnější světové MMA organizace. A ačkoliv má UFC 273 na startovce dva titulové zápasy, asi nejvíc fanoušky zajímá, jak obstojí Khamzat Chimaev, který má před sebou test v podobě druhého muže žebříčku - Gilberta Burnse. Pokud čečenský "Vlk" obstojí, příště už by nejspíš mohl zabojovat o titul.

Okolo Khamzata se sice vytvořila jakási aura neporazitelnosti, ale koho favorizují sami elitní bojovníci?

Jiří Procházka má relativně jasno: "Khamzat je nyní na vítězné vlně a myslím, že v tomhle zápase bude tím lepším."

Jan Blachowicz to vidí podobně. "Za mě je to vždycky 50 na 50, ale kdybych na někoho musel dát peníze, tak na Chimaeva." Hlavním faktorem podle něj bude velikost, která bude hrát do karet Čečencovi.

Daniel Cormier: "Myslím, že Khamzat ten zápas vyhraje, ale nevím, jestli tak dominantně jako už jich vyhrál tolik."

Jack Hermansson, který nedávno Chimaevovu sílu otestoval ve wrestlerské exhibici, už si tak jistý není. "Myslím, že Gilbert Burns je určitě lepší na zemi, ale Khamzat je pravděpodobně lepší wrestler, a pak je postoj, může to být bitva v postoji a vím, že Khamzat má v rukách hodně síly. Asi bych dal peníze na něj."

Stephen "Wonderboy" Thompson se naopak loni v kleci potkal s Burnsem a ačkoliv s ním prohrál, za favorita ho však nepovažuje: "Člověče, to je dobrý zápas. S Gilbertem jsem bojoval, ale nemyslím si, že s Chimaevem bude bojovat tak, jako bojoval se mnou. Bude se snažit o submisi, o gilotinu. Určitě," zamyslel se známý karatista. "Khamzat je dobrý wrestler a umí taky bojovat v postoji, takže je to hodně nebezpečný soupeř pro všechny, obzvlášť pro Burnse. Má totiž kratší dosah, je menší, zatímco Chimaev je hodně vytáhlý a může toho využít. Myslím, že vyhraje."

Čečenského bojovníka favorizuje i šampion pérové váhy Alexander Volkanovski. "Má velký hype, takže lidi, kteří se v tomhle sportu moc nevyznají, očekávají, že vyhraje. Ale lidé, kteří se vyznají, spíš říkají, že Burns má dobrý grappling a byli by překvapeni, kdyby ho Chimaev prostě přejel. Ale já mám pocit, že přesně tohle se stane. Podle mě je teď Chimaev na takové úrovni. Předvede dominantní výkon, což bude dost neuvěřitelné proti někomu, jako je Burns."

Khamzatovi věří i talentovaný Javid Basharat, který se společně s bratrem ukázal i u nás na turnajích Oktagonu. "Myslím, že Chimaev, že je opravdu velký problém pro všechny. Je opravdu dobrý, byl trénovat tady v Xcouture. Já ho sice moc neviděl, protože jsem měl týden před zápasem, ale viděl jsem ho trénovat s chlapy na vysoké úrovni a on je fakt dobrý."

Curtis Blaydes si myslí, že to nebude dlouhý zápas: "Khamzat zatím neukázal žadné problémy s tím, aby někoho porazil k zemi, pokud chce. Myslím, že ho vezme na zem a tam ho umlátí hned zkraje prvního nebo druhého kola."

"Čimsájev, jak že se to jmenuje? Myslím, že vyhraje on," zavtipkoval šampion konkurečního Bellatoru Gegard Mousasi, důvody své volby ale blíže nespecifikoval.

Gilbert Burns Gilbert Burns | zdroj: Profimedia

Najdou se ale i bojovníci, kteří věří spíše Burnsovi, byť jsou ve výrazné menšině. Jedním z nich je bývalý šampion střední váhy Robert Whittaker. "Těžko říct, pravděpodobně Gilbert Burns, v poslední době vypadal opravdu dobře," prozradil svůj tip.

Brazilcovi věří i Mackenzie Dern: "Já tipuji Durinha (Burnsova přezdívka, pozn. red.). Viděli jsme ho už ve spoustě tvrdých zápasů, kde dostával a pořád šel kupředu. Nemůžete ho zastavit, víte, co myslím."

A přidal se k nim i Kevin Lee: "Myslím, že ho Gilbert porazí, podle mě má víc zbraní a trochu více zkušeností, jen musí překonat tu agresi a sílu, kterou Chimaev má. Ale vidím ho zvítězit a zastavit ten hype train." 

Burnsovi věří i Dan Hooker, ten to však zdůvodnil především tím, že ke Khamzatovi neexistuje moc studijního materiálu, protože zatím ve všech zápasech působil dominantně. Brazilec je v jeho očích prověřenější a zkušenosti rozhodnou.

Zdroje:  James Lynch - Youtube

Nejnovější články