Procházka promluvil o situaci v polotěžké divizi a šikaně ze strany dopingových kontrolorů

Procházka promluvil o situaci v polotěžké divizi a šikaně ze strany dopingových kontrolorů Jiří Procházka | zdroj: Profimedia

Kvůli zranění se vzdal šampionského titulu, český válečník ale věří, že bude brzy zpět a vezme si pás UFC zpět. V jednom z posledních rozhovorů pohovořil o dění v divizi i otravných dopingových kontrolách.

Jiří Procházka má za sebou operaci zraněného ramene a po novém roce plánuje začít rehabilitaci, aby se mohl co nejdříve vrátit na trůn polotěžké divize UFC. Jeho následovník měl být zvolen v zápase mezi Magomedem Ankalaevem a Janem Blachowiczem, ale vyrovnaný souboj nakonec skončil remízou, takže se z uvolněného titulu neradoval nikdo.

Procházka se k výkonu obou rivalů vyjádřil v rozhovoru pro Shak MMA:

“Jo, to bylo docela šílené. Co na to říct? Můžu k tomu říct jen to, že měli předvést lepší zápas. Protože to byl titulový zápas… i když to je asi jedno jestli je to titulový zápas… v každém zápase musíš předvést 200 % a oni ukázali jen polovinu. A to pak vypadá, jakoby nebyli ti praví vyzyvatelé pro boj o titul,” rozpovídal se Jiří. “V podstatě každý viděl, že Ankalaev vyhrál hodně těsně na body. Nakonec z toho podle rozhodčích byla remíza a myslím, že je to ok. Ale když bojuješ o titul, musíš ukázat něco speciálního. Musíš ukázat všechno, musíš do toho zápasu dát všechno. Takový je můj názor,” .

Sotva Ankalaev s Blachowiczem dobojovali, UFC na nic nečekalo a nabídlo titulový zápas Gloveru Teixeirovi a vycházející hvězdě Jamahalu Hillovi. Ti na zápas samozřejmě kývli a utkají se o titul 21. ledna na turnaji UFC 283 v Riu de Janeiru. Jiří se vyjádřil i k tomuto souboji, ze kterého by mohl vzejít jeho příští soupeř:

“Myslím, že je to dobrý zápas. Nevím, jestli si Hill zaslouží takovou příležitost, aby bojoval o titul, ale pro Glovera je to skvělé, protože bude bojovat doma v Riu. Pro něj je to velice dobré a těším se na ten zápas, na jejich výkony, protože o jejich výkonech to nakonec bude.”

“Nechci to předvídat,” odpověděl Procházka na otázku, kdo podle něj opasek získá. “Ať vyhraje ten lepší bojovník a pak budu připraven na toho, koho přede mě postaví.”

A kdy česká jednička plánuje návrat do boje? “Můj doktor říkal, že můžu mít zápas po šesti měsících. To je ten optimistický předpoklad. Já si dám načas, abych to neuspěchal. Nejde jen o to rameno, rád bych si opravil celé tělo, když mám teď čas. Myslím, že po půl roce, a potom se můžeme bavit o zápase.”

Šílená bitva mezi Procházkou a Teixeirou, který český bojovník vyhrál jen 28 vteřin před koncem pátého kola, nedávno dostal na MMA Awards ocenění “Zápas roku 2022” a Jiří s odstupem času zhodnotil a ocenil brazilského soupeře:

“Po několika měsících od zápasu to můžu zhodnotit tak, že to byl jeden z nejtvrdších soupeřů za celou mou kariéru. Byl skvělý a není tady pro něj moc slov, protože jeho kondice, všechno co ukázal, v jeho věku… to je úžasné. Jsem vděčný, že jsem s ním mohl zápasit.”

Procházka ale nebojuje se soupeři jenom v oktagonu. Nedávno vyplynula na povrch podivuhodná statistika antidopingové agentury USADA, ze které vyplývá, že Jiří není jen nejtestovanějším bojovníkem, ale sportovcem vůbec. A to více než o dvojnásobek testů! Tento rok tak byl testován celkem 64krát, zatímco druhý nejtestovanější sportovec, cyklistka Lauren DeCrescenzo byla kontrolována “pouze” 29krát. Takový zájem antidopingové agentury už samozřejmě hraničí se šikanou, ale Procházka to i tak bere s klidem:

“Ano, mluvil jsem s nimi prostřednictvím svého manažera mnohokrát, ale říkali, že to můžou dělat, tak je to nechme dělat. Je mi to jedno. Nevím, jestli to dělají proto, aby mě dostali pod tlak, ale je mi to jedno.”

Zároveň český samuraj zmínil také jednu historku, která ukazuje, že USADA nemá problém testovat kdykoliv a kdekoliv: 
“Byl jsem na jednom koncertě a oni (USADA) na něj přišli, aby mě otestovali. Tak jsem šel s nimi, vzali mi krev a moč a já se vrátil zpátky a pokračoval v zábavě.”

S uvolněným pásem ale naštěstí přišlo i zvolnění kontrol. "Poté, co jsem se vzdal pásu, USADA to trochu omezila," řekl Procházka nedávno v podcastu The MMA Hour. "Takže jsem za to rád. Pokud to slyší, tak jim děkuji."

Zdroje:  Youtube - Shak MMA

Nejnovější články