První šampionka slámové váhy UFC bude o víkendu bojovat o post vyzyvatelky s nebezpečnou Číňankou

První šampionka slámové váhy UFC bude o víkendu bojovat o post vyzyvatelky s nebezpečnou Číňankou Carla Esparza - Yan Xiaonan | zdroj: Getty Images

Carla Esparza se na víkendovém turnaji UFC Vegas 27 postaví v kleci proti Yan Xiaonan.

Nadcházející víkendový turnaj UFC Vegas 27 se nám pomalu ale jistě blíží a my se tak dnes zaměříme na co-main duel v ženské slámové váze. Proti sobě se v něm postaví divizní trojka Yan Xiaonan a čtyřka Carla Esparza.

Číňanka Xiaonan patří v nejlehčí ženské divizi v UFC k velice žhavým želízkům. Tato skvělá postojářka během svojí kariéry prohrála pouze jedinkrát (po submisi) a v nejslavnější organizaci na světě ještě nenašla ani jednu přemožitelku. Momentálně se tak může chlubit už velice slušnou šňůrou šesti vítězství v řadě.

Někteří kritici by mohli namítnout, že všechny výhry, které doposud v UFC posbírala byly „pouze“ na body, ale tím se vůbec nenechte se zmást. Xiaonan rozhodně neuctívá defenzivní styl a neustále se snaží jít neskutečně disciplinovaně dopředu, díky čemuž jsou její duely i přes konečné výsledky povětšinou velice atraktivní.

Xiaonan se navíc snaží neustále zápas od zápasu zlepšovat, takže už s ní začínají mít problémy i čisté zemařky. O tom by ostatně mohla vyprávět také Brazilka Claudia Gadelha, která sice patří mezi nejlepší grapplerky ve slámovce, ale loni v listopadu na Číňanku recept nenašla a po verdiktu bodových sudí odcházela z klece se sklopenou hlavou.

Nyní pro Xiaonan přichází velice důležitý duel, který šťastnější bojovnici pravděpodobně může přinést pozici vyzyvatelky. „Na tenhle zápas jsem se připravovala opravdu dlouho a myslím, že vítězka půjde do zápasu o pás,“ řekla Xiaonan v nedávném rozhovoru pro server MMA Junkie. „To je také můj plán. Zvítězím a dalším krokem pro mě bude souboj o titul.“

Historicky první šampionka slámové váhy UFC Esparza patří rozhodně mezi skvělé grapplerky, k čemuž získala základ už ve svém mládí, kdy se věnovala wrestlingu a také brazilskému jiu-jitsu ve slavné škole Gracie. Carla je své soupeřky na zemi schopna ukončit v jakékoliv pozici a kromě skvělých submisí už několikrát ukázala, že ovládá velice slušně také klasický ground and pound.

O její vynikající práci na zemi se v roce 2014 přesvědčila také nynější šampionka Rose Namajunas, která byla nucena po jejím škrcení (rear-naked choke) ve třetím kole odklepat. Díky tomuto vítězství se Esparza stala první šampionkou ženské slámové váhy UFC, o pás však hned vzápětí po TKO od Joanny Jedrzejczyk přišla.

V tu chvíli pro Američanku začalo období útlumu, během dalších tří let totiž získala pouhá tři vítězství, které proložila hned čtyřmi porážkami. Esparza se však s tímto průběhem nesmířila a začala na sobě ještě více dřít, což také přineslo kýžený efekt. Od října 2018 neprohrála jediný zápas a momentálně drží čtyři výhry v řadě. Je tedy velice blízko k tomu, aby se znovu pokusila vybojovat titulový pás.

Hlavní karta turnaje UFC Vegas 27, které vévodí souboj v bantamové váze mezi Robem Fontem a Cody Garbrandtem začíná už v neděli v 1 hodinu ráno a my vám v ranních hodinách jako vždy přineseme aktuální reportáže z toho nejzajímavějšího, co se na turnaji událo.

Zdroje:  MMA Junkie , Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články