Pudilová se dnes v americkém Newarku postaví Panteře

Pudilová se dnes v americkém Newarku postaví Panteře zdroj: Profimedia

Jediná Češka v UFC se dnes pokusí zvrátit nepříjemnou statistiku a zkazit sázkařům večer.

Na UFC Newark se dnes v podvečer střetne jediná česká zástupkyně v UFC Lucie Pudilová s Antoninou "Panterou" Shevchenko, sestrou mnohem slavnější Valentiny, aktuální šampionky muší váhy. Pro Lucii půjde o velmi důležitý zápas. Ačkoliv ji i zahraniční média vnímají jako vynikající a zábavnou fighterku, své poslední dva zápasy prohrála a mít tři prohry v řadě v UFC už je velmi nepříjemná věc.

Pravdou ale je, že do oktagonu vstoupí jako favoritka její soupeřka. Antonina Shevchenko je ve svých 34 letech veteránka bojových sportů. Její základ spočívá v muay thai a s ním dokázala ve své kickboxerské kariéře nastřádat 39 vítězství a jedinou prohru. V MMA má zatím 7 výher a také jedinou prohru, která přišla v minulém zápase, kdy ji Roxy Modafferi zlikvidovala svým zápasem. Což je s jistotou jediný způsob, jak dostat Antoninu opravdu do úzkých.

Ačkoliv Antonina nedosahuje kvalit své sestry (to, popravdě, napříč ženským MMA zvládá jediná žena – Amanda Nunes), jde pořád o skvělou kickboxerku, s níž je obtížné se v postoji vypořádat. Tady to bude mít Pudilová nesmírně obtížné, protože její styl spočívá také primárně v postoji. Shevchenko je v něm ale vynikající, což vychází z jejích kořenů v muay thai.

Liz Carmouche Lucie Pudilová zdroj: Profimedia

Technicky je nad ní v divizi jen její sestra. Antonina umí skvěle pracovat s úhly, má dobré kopy, kombinace a její celková práce nohou (footwork) je skvělá. Katastrofický scénář pro Češku by představoval zápas, kdy bude po oktagonu nahánět Shevchenko a u toho polykat jednu ránu za druhou. Jenže, věc nemusí být tak jednoduchá a černá…

Lucie Pudilová se v UFC viditelně zlepšuje. Ne, asi od ní nemůžeme čekat, že se z ní stane mašina takedowny, ale posiluje své silné stránky. Lucie není technicky tak vytříbená, ale v postoji je skvělá díky dvěma věcem – neustálé agresivitě a řetězení kombinací úderů. Její styl, kdy jde neustále dopředu jí získal v zahraničí spoustu fanoušků mezi sportovními novináři, ale především je efektivní. Spousta soupeřek má problémy s tím, že musí neustále couvat a nebo se dostat do přestřelky na blízko. Řešením v tu chvíli je buď přejít na zem (Carmouche) a nebo do klinče (Lansberg). Druhá jmenovaná se ale přesvědčila, že v klinči to s Češkou nemusí být tak snadné a i když v jejich zápase na body zvítězila, ozývaly se hlasy, že mělo jít o remízu, protože Švédka měla místo tváře krvavou masku.

Ano, Antonina Shevchenko je v tomto zápase favoritka, ale má několik slabin. Ve chvíli, kdy nemá čas ustupovat do stran a pracovat s úhly se její muay thai základy mění v nevýhodu, protože špatně ustupuje po přímce. Navíc, v souboji s Modafferi hodně překvapila tím, že americká veteránka, která rozhodně není atletický typ, měla víc sil a dokázala ji opakovaně dostat na zem. Pudilová naopak rozhodně nepatří mezi slabé fighterky a i když ji Liz Carmouche opakovaně dostávala na zem, tam už nedokázala nic udělat. Recept na úspěch pro Češku je tedy jasný – rychle zkrátit vzdálenost a držet se v tlaku.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články