Redakce tipuje výsledky UFC 294

Redakce tipuje výsledky UFC 294 Islam Makhachev a Alexander Volkanovski | zdroj: FOTO: UFC

Od UFC 294 nás dělí už jen několik hodin, a tak jsme si v redakci zkusili zahrát na věštce a uhádnout vítěze těch nejdůležitějších zápasů.

*Nově uvádíme za jménem každého tipujícího redaktora jeho úspěšnost v letošním roce, v této statistice zohledňujeme pouze správné uhádnutí vítěze a nebereme v potaz způsob vítězství. 

Islam Makhachev vs. Alexander Volkanovski

Aleš Smutný (50 %): Pořád nemůžu z hlavy dostat fakt, že Makhachev je prostě úroveň pod Khabibem a stále z něj přitom Khabiba děláme. Kdyby měl Alex plný tréninkový kemp, vsadím na něj, takhle… se pořád přesvědčuji, že to je ve hvězdách. Volkanovski aktuálně jede na vlně skvělé formy a nikdo se nepřiblížil tomu jej v pérové váze ohrozit od zápasu s Ortegou. V předchozím zápase s Makhachevem rozhodně ukázal, že má do odvety co nabídnout, a tak… mu prostě věřím, protože aktuálně je Alex opravdu jediný opravdový No. 1 pound for pound.

Vítěz - Alexander Volkanovski

Michael Cron (56 %): Na závěr turnaje nás čeká lahůdka a je skoro až škoda si ji kazit nějakými předpovědmi. Když se spolu tihle dva utkali v únoru, bylo z toho pět vyrovnaných kol MMA té nejvyšší úrovně. Makhachev měl překvapivě větší úspěch v postoji se svými kontry, Volkanovski zase nadchnul efektivním counter grapplingem. Vítězem tak bude podle mě ten, kdo se z únorového zápasu dokázal více poučit, a jelikož se tento fight upekl na poslední chvíli a podle toho jak (ač pouze povrchně) znám oba bojovníky, tak bych spíše ukázal na australského malého velikána.

Vítěz - Alexander Volkanovski, TKO

Tomáš Bříza (58 %): Posledně to byl hodně vyrovnaný zápas a Volk měl asi vyhrát. Pokud se mu to ale povede tentokrát, a já věřím, že jo, bude to ještě větší vítězství, jelikož to vzal jako náhradník pár dní předem. “Selský rozum” sice říká, že měl méně času na přípravu a jeho šance na vítězství se tím pádem markantně snižují, já si ale myslím pravý opak. Volk se díky tomu nebude bát do toho vlítnout hned od začátku a ukončí Makhacheva ve velkém stylu nebo ho přejede na body (anebo padne do nějaké pasti na zemi, to se samozřejmě taky může stát…)

Vítěz - Alexander Volkanovski, TKO

Kamaru Usman vs. Khamzat Chimaev

Aleš Smutný (50 %): Tohle nedopadne dobře. Tedy pro Usmana. Už ve welteru začal vykazovat známky únavy materiálu, kde především chronické zranění obou kolen ukazuje, že Usmanovo tělo dosáhlo limitu. Navíc, ani na welter není největší a ve střední váze bude výrazně menší než jiný Kadyrovův miláček Chimaev. Hrdý držitel čerstvého pasu Spojených arabských emirátů má dost síly a tělesné hmotnosti na to, aby Usmana udržel na zemi a byť je ten technicky lepší wrestler, vše ostatní mluví pro Chimaeva - fyzická síla, neopotřebovanost, dynamika pohybu a samozřejmě i mnohem delší příprava.

Vítěz - Chimaev, TKO

Michael Cron (56 %): Kočovný “Vlk” Chimaev se vrací na místo činu - právě v Abú Dhabí se mu v roce 2020 povedlo prorazit do širšího povědomí, když stihl hned dva rychlé vítězné zápasy během deseti dnů. V sobotu to ale podle mě tak rychlé nebude. Usman sice vzal zápas na poslední chvíli v pro něj nezvyklé vyšší váhovce a všude se skloňují jeho kolena, která v sobě mají asi tolik chrupavky jako Dana White slušnosti, ale nemyslím, že to bude až takový problém. Sám Chimaev přichází taky v zásadě z welteru a ty kolena má na vyhození už spoustu let. Jedinou neznámou vidím v incidentu z otevřeného tréninku, kde mu podle všeho v koleni něco křuplo. Pokud mu ale klouby v zápase vydrží, Kamaru by měl být schopný využít alespoň svůj defenzivní wrestling na ubránění strhů od Chimaeva, do ofenzivy se v téhle oblasti podle mého pouštět vůbec nebude, maximálně do klinčů u pletiva. V postoji se pak u těhle dvou může stát cokoliv. Usmanovi to podle mě sice stejně stačit nebude, ale mohla by to být minimálně důstojná prohra na body, po které se Kamaru vrátí do welteru a se svým bratrem (doktorem farmacie) se začne připravovat na post-USADA éru.

Vítěz - Chimaev na body

Tomáš Bříza (58 %): Půjdu proti proudu a trochu se tady zasním. Nikdy jsem nebyl extra velký Usmanův fanoušek, ale mám rád příběhy a on teď jeden epický může napsat. Navíc k tomu má předpoklady. Kritickým bodem bude wrestling, pokud se mu podaří vynegovat Khamzatovu hlavní přednost, v postoji by podle mě mohl mít navrch a už jsme na příkladu Jorge Masvidala viděli, že má v zadní ruce ránu, jako když kopne kůň. Navíc si myslím, že Kamaru o možnosti zápasu s Chimaevem věděl několik týdnů dopředu, nikoliv 10 dnů, jak zní oficiální verze, takže bude dobře připraven. Na druhou stranu půjde po dlouhé době jen 3 kola a bůhví, jak s jeho psychikou zamávaly dvě prohry s Leonem. Možná to byla jen předzvěst velkého pádu, jakých už jsme v UFC pár viděli. Já ale zkusím tipnout, že tohle bude velkolepý návrat.

Vítěz - Usman na body

Magomed Ankalaev vs. Johnny Walker

Aleš Smutný (50 %): Tohle bude bolet. Tedy diváka to bude bolet. Ankalaev je neblaze proslulý svým neaktivním přístupem a nejraději kontruje. Převychovaný Walker zahodil většinu extravagance a také je nesmírně opatrný. Počítám, že nás čekají klidně minutové úseky, kdy budou oba jen stát v bezpečné vzdálenosti a dělat náznaky, abychom se na konci dobrali extrémně nudného vítězství na body pro Ankalaeva.

Vítěz - Ankalaev na nudu 

Michael Cron (56 %): Souhlasím ve všem s Alešem, další ordinérní zápas polotíhy.

Vítěz - Ankalaev na nudu 

Tomáš Bříza (58 %): Ankalaev na tiskovce sliboval, že do toho snad půjde agresivněji, ale nějak mu nevěřím. A jak píše Aleš, Johnny do toho asi taky nepůjde jako za mlada. Tohle si Magomed asi pohlídá, bohužel...

Vítěz - Ankalaev

Ikram Aliskerov vs. Warlley Alves

Tomáš Bříza (58 %): Tady za mě není o čem. Aliskerov to má 14-1, vyzrál na něj zatím jen Chimaev. Tentokrát mu matchmakeři předhodili potravu v podobě kdysi nadějného Brazilce, kterému se v posledních letech výsledkově vůbec nedaří, navíc přechází z welteru do střední váhy, takže tohle bude s největší pravděpodobností jeho poslední zápas v UFC.

Vítěz - Aliskerov

Tim Elliott vs. Muhammad Mokaev

Aleš Smutný (50 %): Tim Elliot byl skvělý v tom, že dokázal do klece přinést ryzí chaos, neotřelé pohyby na zemi a ve výsledk soupeře často vysloveně tahal svým neortodoxním stylem. Mokaev ale rozhodne nevykazuje známky toho, že by se měl nechat strhnout do chaotických výměn pozic a hlavně, že by mu mělo dojít kardio. Navíc, Eliott ž má opravdu nejlepší léta za sebou a nízké váhy stárnou rychleji.

Vítěz - Mokaev na body

Tomáš Bříza (58 %): Elliott by mohl být pro neporaženého Mokaeva dobrou prověrkou, koneckonců se v oktagonu utkal s elitou muší váhy. Mladý dravec se ale přes něj pravděpodobně probije do top 10.

Vítěz - Mokaev

Javid Basharat vs. Victor Henry

Tomáš Bříza (58 %): Další neporažený talent na startovce. Javid na mě udělal dojem už v Oktagonu. V UFC zatím nic extra výrazného nepředvedl, ale vyhrál tam už 3 zápasy a věřím, že jeho chvíle slávy dřív nebo později přijde. Možná se blýskne už v Abú Dhabí, spíš bych ale čekal, že Victora Henryho přeboduje.

Vítěz: Basharat na body

Nejnovější články