Role v seriálu Přátelé z něj udělala hlas UFC, život Bruce Buffera by nevymyslel ani nejlepší scenárista

Role v seriálu Přátelé z něj udělala hlas UFC, život Bruce Buffera by nevymyslel ani nejlepší scenárista Bruce Buffer po boku Octagon girls | zdroj: Profimedia

Jeho hlášku "It's time!" zná každý fanoušek UFC. Málokdo ale ví, jak neuvěřitelný životní příběh se za úsměvem tohoto 64letého sympaťáka skrývá. Stačilo totiž málo a v oktagonu bychom ho nejspíš neviděli.

Když se řekne UFC, většině lidem se jako první asi vybaví ti nejznámější zápasníci, případně šéf Dana White. Mezi neodmyslitelnou součást patří však také muž, bez jehož nezaměnitelného hlasu si většina fanoušků už ani nedovede představit ty největší zápasy.

Uvaděč Bruce Buffer je charakteristický svým osobitým projevem plným energie, elegantními obleky, divokými pohyby a především pak "řevem", když představuje zápasníky a oznamuje nadcházející duel. Při jeho nejznámější hlášce: "Iiiit's time!", naskakuje "husí kůže" všem divákům v hale i u televizních obrazovek. 

Součástí UFC je již od roku 1996, kdy se stal hlasatelem na plný úvazek. Od té doby nepřetržitě uváděl každý velký turnaj. Série skončila až letos na neuvěřitelném čísle 255 kvůli nákaze koronavirem. Na turnaji UFC 267 jej proto musel nahradil kolega Joe Martinez.

Bruce se naštěstí velice rychle zotavil. Později prozradil, že mnoho jeho přátel této nemoci podlehlo a že děkuje Bohu, že je očkovaný. Ke spokojenosti fanoušků i bojovníků jsme ho mohli opět vidět již na UFC 268. Předešlou sérii sice jen tak nepřekoná, ale do důchodu se ještě zdaleka nechystá.

Bruce Buffer a octagon girls UFC - Arianny Celeste a Brittney Palmer Bruce Buffer a octagon girls UFC - Arianny Celeste a Brittney Palmer | zdroj: Profimedia

Málokdo však ví, že v počátcích UFC nebyl hned jasnou volbou. Tehdejší majitelé se totiž rozhodli dát prostor i jiným moderátorům a Bufferovi se v tu dobu mohlo jen zdát, že by se mohl stát hvězdou, jakou dnes bezpochyby je. Později se na něj ale usmálo štěstí a ozvala se mu produkce komediálního seriálu Přátelé, zda by si nechtěl zahrát roli hlasatele v jednom z dílů věnovanému MMA. Roli přijal a ve 24. epizodě třetí série se skutečně v objevil společně se zápasníkem Tankem Abottem či rozhodčím Johnem McCarthym. Svým hereckým výkonem Buffer tehdy majitele přesvědčil, že právě on je tím, kdo bude představovat zápasy a bojovníky v oktagonu.

Šéf UFC Dana White o Bufferovi:

"Nejsem zastánce těch chytlavých blbostí, ale Bufferovo 'It's Time', to jak to podává, je neuvěřitelné. A stal se z toho fenomén. Ten chlap je úplný profesionál, perfekcionista. Nikdy nevynechá jedinou akci, nezáleží na tom, kde se koná, jak blízko jsou turnaje od sebe, poletí kamkoliv."

Na Bufferovo pevné zdraví má dozajista vliv to, že je nadšený sportovec. Kdo by pod elegantním oblekem hledal tělo neudržovaného penzisty, ten by se hodně spletl. Jeho muskulaturu a obří bicepsy by mu mohli závidět i mnohem mladší lidé.

K bojovým sportům má blízko již od mladí a dokonce je držitelem černého pásu v bojovém umění zvaném Tang Soo Do. Zápasil také v kickboxu, kterého však ve svých 32 letech musel zanechat kvůli opakovanému otřesu mozku.

Bruce doprovází životní příběh, který by se mohl bez přehánění stát hollywoodským trhákem. Fanoušci boxu jistě slyšeli jméno Michael Buffer. Tento legendární boxerský hlasatel s ikonickou hláškou "Let's get ready to rumble!“. Že nejde jen o shodu jmen ale o nevlastního bratra, se Bruce dozvěděl až v 90. letech. Michael vzešel z předchozího manželství Bruceova otce, skončil však v pěstounské péči u rodiny Huberových. Při narukování do armády během války ve Vietnamu si ale vojenští představitelé všimli, že v rodném listu má příjmení Buffer (Huberovi si ho nikdy neosvojili), které mu nakonec zůstalo i po válce.

"Byl tak odlišný od jiných ringových uvaděčů. Pohledný, nonšalantní. Měl smoking a šmrnc jako James Bond. Fascinovalo mě to, protože jsem si říkal, jaká je to úžasná práce. Cestujete po světě, hodíte se do gala a uvádíte váš nejoblíbenější sport," vzpomíná Bruce na okamžiky, kdy Michaela spatřil na obrazovce.

Michael a Bruce Buffer Nevlastní bratři Michael a Bruce Bufferovi | zdroj: Profimedia

O chvíli později ho zaujalo i příjmení. Z práce v telemarketingu věděl, že Bufferů v Americe moc není. Začal tedy pátrat, že navíc vyrůstali jen pár mil od sebe. Otec mu následně prozradil, že to bude nejspíš jeho nevlastní starší bratr a společně se rozhodli jej kontaktovat. Setkání dopadlo skvěle a bratři spolu dokonce začali podnikat. Bruce stál za nápadem zaregistrovat si Michaelovu uváděcí větu jako ochrannou známku, díky čemuž vydělává nemalé peníze. Ten na oplátku Bruce dohodil práci v ringu.

"Nikdy na to nezapomenu. Vyhlásil jsem vítěze a ten za mnou přišel, potřásl mi rukou a řekl: Děkuji ti za vyhlášení, ale dva měsíce jsem se těšil, že mě vyhlásí tvůj bratr. Cítil jsem se hrozně," vzpomíná dnes s úsměvem na svůj začátek na kickboxerské akci Bruce.

Dnes je natolik populární, že si skrz jeho web brucebuffer.com nechávají fanoušci za nemalé peníze nahrávat vlastní uvedení. Za turnaj pak dostává 100 tisíc dolarů (více než 2 miliony korun), což je víc, než kolik si vydělá většina bojovníků. On ale na běžné sportovce, kteří nedisponují penězi, na které by za pomoci kvalitního managementu mohli dosáhnout, nezapomíná. Je spoluzakladatelem společnosti Millions.co. –⁠ platformy, která propojuje začínající sportovce s jejich fanoušky. Ti si tam mohou zakoupit exkluzivní produkty, shlédnout různé streamy, nahlédnout na průběh tréninků a finančně tak podpořit své oblíbence.

Buffer je také vášnivým a úspěšným hráčem pokeru, příležitostným surfařem, vydal knižní bestseller "It's time" a uvádí dokonce beer pongovou ligu. Zkrátka je toho hodně, co tohoto muže v životě těší. My se zase můžeme těšit na to, že ho i nadále budeme moci sledovat v nejprestižnější MMA organizaci světa. 

Zdroje:  ESPN

Nejnovější články