Ruský škrtič zase úřadoval. Soupeře ukončil drsnou submisí v prvním kole, ten se poté pozvracel

Ruský škrtič zase úřadoval. Soupeře ukončil drsnou submisí v prvním kole, ten se poté pozvracel Alexey Oleynik znovu vytáhl jednu ze svých submisí, na kterou doplatil Jared Vanderaa. | zdroj: Getty Images

Alexey Oleynik dokáže i ve 44 letech porážet mladší bojovníky na nejrůznější submise. Jak udělat jednu z oblíbených technik učil po zápase svého poraženého soupeře Jareda Vanderaa.

N turnaji UFC 273 sice většinu zápasů rozhodovali bodoví sudí, ale přece jen se našli bojovníci, kteří dokázali urvat výhru před limitem. Jedním z nich byl i nestárnoucí 44letý ruský těžkotonážník Alexey Oleynik, který amerického soupeře Jareda Vanderaa donutil odklepat už v prvním kole.

Oleynik je přírodní úkaz, který měl první profesionální MMA zápas už v roce 1996 a zápasí tak neuvěřitelné čtyři dekády. Za tu dobu nasbíral na své konto 77 zápasů, přičemž 60 z nich dokázal vyhrát. Tím však jeho působivé statistiky nekončí. Oleynik je excelentním grapplerem, mistrem samba a také má černý pás v brazilském jiu-jitsu a právě své grapplerské dovednosti dokáže v kleci skvěle využít. Na submise tak nachytal celkem 47 soupeřů, v minulosti například Viktora Peštu, a jeho poslední obětí byl právě Vanderaa.

Zápas začal dost rozvážně a oba borci kolem sebe dlouho kroužili bez nějaké nebezpečné akce. Tu a tam si rozdali několik úderů, ale nic, čím by mohli toho druhého ohrozit. Bylo však jasné, že Alexey Oleynik není žádný velký striker a bude se snažit přenést zápas na zem, kde exceluje. A přesně to se za chvíli stalo.

Oleynik chytil Vanderaa do klinče a sám šel k zemi, přičemž se za každou cenu snažil Američana přimět, aby šel na podlahu s ním. Ten se dokázal z Rusova úchopu vyprostit, ale vzápětí udělal osudovou chybu. Nechal se totiž zlákat ležícím Oleynikem k tomu, aby mu dal několik úderů a zapojil se do grapplingové hry, která je doménou právě ruského bojovníka.

Po chvilkové motanici se sice Jaredovi povedlo vzít Oleynikovi záda, odkud jej trestal údery a snažil se jej i uškrtit, ale Oleynik je mistr ve svém oboru a za chvíli situaci obrátil. Ocitl se na Jaredovi a v tu chvíli Američan věděl, že je zle. Oleynik totiž zaujal judistickou pozici „kesa gatame“, odkud ihned zaútočil svoji oblíbenou technikou „scarf hold“.

Ta spočívá v navalení veškeré bojovníkovy váhy na soupeřův hrudník, což mu znemožňuje dýchání a navíc se přitom páčí hlava směrem k hrudníku, což láme krční páteř. U flexibilnějších lehčích vah jde tato submise použít jen obtížně, ale u těžkotonážníků je velice účinná a Jared Vanderaa byl po chvíli donucen zápas odplácat.

Oleynik byl velice šťastný, že se mu podařilo zápas ukončit a vypadá to, že jej v kleci ještě nějaký čas uvidíme. Na otázku, jak dlouho plánuje ještě zápasit totiž odpověděl: „Moc dlouho už ne… možná 5 nebo 10 let,“ zasmál se ruský škrtič, který za svou 47. submisi dostal bonus 50 tisíců dolarů za výkon večera.

O tom, že docela „nevinně“ vypadající submise byla asi opravdu nepříjemná a pořádně americkému bojovníkovi zmáčkla žaludek svědčí také to, že Vanderaa se po zápase musel vyzvracet do kbelíku.

V zákulisí se oba borci znovu potkali a došlo tam k velice zajímavé situaci. Jared ještě jednou ruskému soupeři pogratuloval a zároveň se jej zeptal na tajemství Oleynikovy nejoblíbenější submise, tzv. ezekiel choke, na který ruský bojovník utáhl už 14 soupeřů, včetně českého bojovníka Viktora Pešty. Oleynik mu ochotně ukázal detaily své oblíbené techniky a Jared Vanderaa se tak i po své porážce přiučil užitečnou fintu, která by se mu mohla v budoucnu hodit.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články