Schizofrenní Chimaev. Nejprve volal po světovém míru, vzápětí žádal o svolení jít válčit

Schizofrenní Chimaev. Nejprve volal po světovém míru, vzápětí žádal o svolení jít válčit Khamzat Chimaev | zdroj: Profimedia

Konflikt Izraele a Palestiny nevyhnutelně rezonuje i ve sportovním světě. Také někteří bojovníci ve slavné MMA organizaci UFC dali jasně najevo, na čí straně stojí. Čečenec Khamzat Chimaev je dokonce připraven vzít do ruky zbraň.

Čečenský rodák Khamzat Chimaev, nyní reprezentující Spojené arabské emiráty, na turnaji UFC 294 v Abú Dhabí uhájil svoji neporazitelnost, když na body zvítězil nad exšampionem welterové divize Kamaru Usmanem. Pozápasový rozhovor pak využil k tomu, aby poslal sympatickou zprávu světu:

"Lidi, víte, co se teď děje ve světě. V kleci jsem nebyl šťastný, zápasit tento týden. Viděl jsem děti umírat. Nezáleží na tom, kde na světě. Ukrajina, Sýrie, Afghánistán, Palestina, USA, to je jedno. Když děti umírají, je to těžké. Miluju děti, doma na mě čeká syn, kterému jsou teprve 3 měsíce. Vím, jaké to je, když brečí. A když někdo umře, tak ani nevím, co na to říct. Dá-li Bůh, budeme na světě všichni dobří. Já v to doufám. Muslimové, Křesťané, Židé, nezáleží na tom. Prosím, buďme spolu, žijme na tomto světě dobře a buďme šťastní."

Není divu, že se Chimaev dokáže vcítit do dětí v podobných situací, sám se totiž narodil krátce před první rusko-čečenskou válkou a ve vlasti prožil i pokračování krvavého konfliktu v letech 1999-2009.

Má to ale háček, Khamzat se totiž zároveň netají svým přátelstvím s čečenským diktátorem Ramzanem Kadyrovem, ke kleci ho koneckonců doprovázeli jeho nechvalně známí synové a krátce po zápase na Instagram sdílel i fotku s jejich otcem, který je považován za válečného zločince. Chimaev se však přátelstvím s ním netají a nikdy si nedovolil vystoupit ani proti ruské agresi na Ukrajině.

Zcela jiný tón měla podle dostupných překladů také závěrečná část jeho pozápasového vyjádření, kterou pronesl v čečenštině. Na internetu koluje několik variant překladů, které se ale shodují v tom, že Chimaev uvedl, že bojovat v šortkách v MMA kleci je jednoduché, ale pokud dostane svolení od Kadyrova, je připraven vzít do ruky zbraň a jít bojovat za bratry Palestince.

Toho večera nebyl jediný, kdo vyjádřil podporu Palestině. "Dnes neoslavuji, protože se ve světě děje spousta šílených věcí. Palestino, jsme s tebou. Všichni půjdeme s tebou. Zastavte to!" vzkázal po vyhraném zápase šampion lehké váhy Islam Makhachev. Jelikož to ale udělal v angličtině, cenzury ze strany UFC se nevyhnul a na oficiálních kanálech organizace tuto část interview nenajdeme. Minulý týden pro změnu Brazilec Michel Pereira do klece přinesl izraelskou vlajku. Sport a politika zkrátka nejdou jen tak oddělit.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články