Šéf UFC se vysmál konkurenci: Dělají charitu a ne byznys!

Šéf UFC se vysmál konkurenci: Dělají charitu a ne byznys! Dana White | zdroj: Profimedia

Dana White nebere konkurenci vážně. MMA byznys podle něj není jen o penězích.

Organizace UFC si během své více než třicetileté historie vybudovala ve světě MMA výsadní postavení a obecně platí, že ti nejlepší bojovníci míří právě tam. Konkurence ale neustále roste, a tak je možné, že se v budoucnu situace promění. Slušně posiluje například PFL, která už do svých řad dokázala přetáhnout některé velmi zajímavé bojovníky. Před pár dny navíc vyšlo najevo, že si podíl koupila společnost SRJ Sports Investments ze Saudské Arábie, což značí další přísun kapitálu.

Šéf UFC Dana White ale zatím zůstává klidný. "Bylo tu už hodně lidí, kteří otevřeli šekovou knížku, aby byli naší konkurencí, ale není to o penězích," prohlásil během tiskové konference po skončení pořadu Contender Series, jehož prostřednictvím rozšiřuje řady svých zápasníků.

Ohradil se také proti tomu, že by si snad zápasníci u konkurence přišli na větší peníze. "Jedna z věcí, která absolutně není pravda, je, že platí lépe než UFC. Ale vidím je vyhazovat neuvěřitelné sumy peněz. A to nemůžete dělat věčně, nehledě na to, kolik kdo peněz má."

"Když si otevřete slovník a vyhledáte si slovo byznys, tak je tam byznys a pak charita. Já se podílím na obojím – vedu byznys a dělám spoustu věcí pro charitu. Většina těch ostatních chlapíků ale provozuje charitu, nikoliv podnikání. Můžete to ale dělat jen určitý čas, než se to vyčerpá a přijde konec. Takže uvidíme," pokračoval v kritice. "Když se mě na tohle ptáte, tak to říkáte, jako by to bylo poprvé, co jsem něco takového viděl, že se někdo s penězi zapojí. Je to ale o mnohem více věcech, než jsou peníze."

UFC v minulosti upevnilo svou pozici i díky tomu, že konkurenci prostě odkoupilo, čímž třeba ze Strikeforce získalo spoustu zajímavých bojovníků. Teď se spekuluje o tom, zda se situace nebude opakovat s Bellatorem, který je údajně na prodej za částku okolo 500 milionů dolarů. White se však spekulacím vysmál:

"Proč by proboha někdo kupoval Bellator? Mluvili jsme teď o tom, jak se dělá byznys a dobrá rozhodnutí. Udělali jsme spoustu špatných, ale koupit Bellator by bylo jedno z nejhorších."

Je sice velmi nepravděpodobné, že by se v nejbližších letech UFC některá z organizací vyrovnala. Silnější konkurence ale jednoznačně prospěje bojovníkům, jimž díky ní narostou výplaty. UFC navíc v poslední době umožňuje ostatním posilovat tím, že raději nabere větší počet neznámých bojovníků prostřednictvím Dana White's Contender Series, než aby zainvestovalo do známějších jmen, které se už prosadily jinde. V poslední době jim tak unikl například charismatický kickboxer Cédric Doumbé nebo neporaženého "Líného krále" Abdoula Abdouraguimova, kteří dali přednost PFL. Pro nás fanoušky to ale bohužel také znamená, že se bude scéna pomalu tříštit a přijdeme tak v budoucnu o některé velmi zajímavé souboje, neboť budou zápasníci působit v jiných organizacích.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články