Zhrzený Dana White vrací úder. Měl bys zápasit jinde, vzkázal bojovníkovi, který se odmítl pobít s kamarádem

Zhrzený Dana White vrací úder. Měl bys zápasit jinde, vzkázal bojovníkovi, který se odmítl pobít s kamarádem Aljamain Sterling a Merab Dvalishvili (zleva) | zdroj: Profimedia

Gruzínec Merab Dvalishvili dal v minulosti přednost kamarádství před možností zápasit o titul. Teď by chtěl svého týmového parťáka pomstít, jenže má smůlu, šéf UFC totiž nezapomíná.

MMA je sice sport, má ale svá specifika, zatímco si totiž třeba tenis klidně zahrajete proti kamarádovi, jen málokdo by se asi dokázal s blízkým člověkem naplno pobít v oktagonu. Vždyť hlavním kritériem bodování je "damage", musíte tedy soupeři co nejvíce ublížit. A tak je pochopitelné, že se najdou tací, kteří by proti týmovému kolegovi nenastoupili, i kdyby jim promotér nabídl sebelepší peníze.

Jedním z takových je i Gruzínec Merab Dvalishvili. Ten se dostal do svízelné situace, jelikož se po devíti vítězstvích v řadě dostal na první pozici bantamové divize. Za normálních okolností by tedy začal volat po titulovém zápase. To by ale tou dobou nesměl být šampionem jeho kamarád a týmový parťák Aljamain Sterling.

Plán byl jasný – Sterling naposledy obhájí titul, pak přejde do vyšší váhové kategorie a uvolní pás pro Dvalishviliho. Jenže do toho jim hodil vidle Sean O'Malley, který šampiona před pár dny sesadil a ihned si řekl o odvetu s Marlonem Verou, který je jediným, kdo nad ním zvítězil.

Ekvádorci sice patří až šestá příčka v divizním žebříčku, pro UFC je ale určitě zajímavější volbou než Dvalishvili. Gruzíncův zápasový styl totiž není příliš divácky atraktivní, zároveň by ale na nového šampiona pravděpodobně platil. A to není v zájmu vedení, vždyť O'Malley má nakročeno stát se novým McGregorem, jeho popularita už teď dalece přesahuje bublinu fanoušků MMA. Vera nebude představovat takové riziko, byť samozřejmě má schopnosti na to, aby "Cukříka" znovu porazil.

Je tedy jasné, že teď Dvalishvili šanci nedostane. Šéf UFC Dana White mu už před časem vzkázal, že na kamarádství se v jeho organizaci nehraje a v budoucnu bude svého rozhodnutí litovat. Možná jde jen o ego a White chce poslat varování ostatním, kteří by se snad chtěli vyhýbat zápasům s týmovými parťáky. Na poslední tiskovce zněl hodně nekompromisně:

"Všichni v téhle místnosti a všichni, co sledují tohle video, ví, co si o tom myslím. Nenávidím to." rozpovídal se White plamenně, když dostal otázku, zda Dvalishvili dostane šanci zabojovat o titul. "Proč ses vůbec dal na tenhle sport, jestli je tohle tvá mentalita a způsob, jakým přemýšlíš? Nechci titul, jsme kamarádi, jsme tohle a tamto. V tomhle byznysu můžeš být kamarád se spoustou lidí, je tu hodně dobrých lidí. Tohle ale není o kamarádství, je to o tom zjistit, kdo je nejlepší na světě! A pokud to zjistit nechceš, tak tohle není místo pro tebe. Měl bys být někde jinde. Existuje spousta míst, kde se dá bojovat, a je jim úplně jedno, co děláš. Tady to tak ale nefunguje!"

Gruzínská "mašina" se teda zasekla v pozici, kdy bude muset prodloužit svou vítěznou sérii na takové číslo, aby musel šéf UFC zařadit zpátečku, protože už nebude mít jinou možnost, než Merabovi dát šanci. Druhou možností je pak odchod jinam, Dvalishvili totiž asi nikdy nebude hvězdný materiál, o to lepší je však bojovník a třeba v PFL by si mohl přijít na pěkné peníze, pokud by tedy byl ochoten nastupovat v pérové divizi.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články