Šok v UFC! Hernandez utáhl na gilotinu mistra světa v brazilském jiu-jitsu Vieiru

Šok v UFC! Hernandez utáhl na gilotinu mistra světa v brazilském jiu-jitsu Vieiru zdroj: Getty Images

Anthony Hernandez se na turnaji UFC 258 postaral o obrovskou senzaci, kterou nikdo nečekal.

Moc často se nevidí, že by MMA zápasník porazil na zemi specialistu na brazilské jiu-jitsu. Tím spíše, pokud se jedná o mistra světa v BJJ. Přesně to se ale stalo na dnešním turnaji UFC 258, ve kterém americký MMA zápasník Anthony Hernandez donutil vzdát zápas brazilského bojovníka a mistra světa v BJJ, Rudolfo Vieiru.

Hernadezovi, který má „pouze“ fialový pás v brazilském jiu-jitsu, se tak povedl nevídaný kousek. Nejen, že je jeho soupeř Vieira černý pás v brazilském jiu-jitsu, ale navíc je to sedminásobný mistr světa v této disciplíně. Během své bohaté grapplerské kariéry, ve které 100 zápasů vyhrál a jen 9 prohrál, byl na submisi ukončen jen jednou. Většina expertů tak byla přesvědčena, že jakmile se zápas dostane na zem, Vieira jej rychle ukončí. Jenže MMA není BJJ a může se tam stát téměř cokoliv.

Vieira na nic nečekal a hned ze startu chtěl vzít zápas na zem, což se mu také povedlo. Netrvalo dlouho a už byl na Hernandezových zádech, kde se jej snažil uškrtit. Ale Hernandez ukázal skvělou obranu, dostal se z pokusu o škrcení a otočil se do mountu. Odtud Vieira stále hrozil svým arm trianglem, ale ani ten, ani následný pokus o armbar, mu Hernandez nedal a dokázal se u klece postavit zpátky na nohy.

Vieira se jej neustále pokoušel dostat na zem, zatímco Hernandez jeho útokům úspěšně odolával. Neustálé pokusy o takedowny Vieiru hodně vyčerpávaly a bylo to na něm po chvíli znát. Hernandez se dostal z jeho sevření a zahájil ofenzívu svými údery, kterými Vieiru otřásl.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MMA VIRTUOSO (@mma_virtuoso)

Na konci prvního kola už bylo jasné, že Vieira je se silami u konce a Hernandez si s ním začal dělat, co chtěl. Trefoval jej svými tvrdými údery a sprawloval každý pokus o Vieirův takedown, což Brazilce ještě více vysilovalo. Na konci kola se zápas přece jen dostal na zem, ale Vieira byl naprosto bezbranný a byl to Hernandez, který mu nasadil reversed triangle choke. Vieiru ale zachránil konec kola.

Po pauze vzal sice Vieira Henrandeze u klece na zem, ale ten dokázal pozici otočit a když Vieira vstával, nakopl jej high kickem do hlavy. To sice ještě Brazilec ustál, ale byl na pokraji svých sil a nedokázal ani držet své ruce nahoře, aby se ubránil Hernandezovým loktům, kterými Američan trestal Brazilcovu únavu.

Vieira se ze zoufalosti vrhl na Hernandezovy nohy, ale ten s přehledem kontroloval situaci a nasadil Vieirovi velice těsnou gilotinu. Netrvalo dlouho a mistr světa v brazilském jiu-jitsu a obávaný grappler byl donucen zápas odklepat.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílel uživatel @ufc.clipsandnews

Hernandezovo vítězství, ale především způsob, jakým jej dosáhl, byl pro všechny obrovským překvapením a stal se hotovou senzací. Hernandez tak potvrdil, že MMA je velice komplexní a nelze se spoléhat jen na jednu oblast boje, stejně jako že je velice důležitá fyzická kondice a rozvržení sil.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články