Sotva začal chodit, dal ho otec na karate, teď se Azerbajdžánec krásným knockoutem probojoval do UFC

Sotva začal chodit, dal ho otec na karate, teď se Azerbajdžánec krásným knockoutem probojoval do UFC Nazim Sadykhov se dostal do UFC parádním KO | zdroj: Profimedia

Lehká váha UFC se rozšířila o mladého Azerbajdžánce, kterého Dana White přirovnal k demoliční kouli, houževnatého soupeře z Afghánistánu totiž totálně přejel.

Pořad Dana White's Contender Series, to nejsou jen souboje v kleci, ale také velmi zajímavé životní příběhy jednotlivých bojovníků, kteří se do klece přichází porvat o smlouvu s prestižní UFC.

Jedním z nich byl tento týden i 28letý Nazim Sadykhov, kterého otec už ve dvou a půl letech poslal na hodiny karate. Rodina se poté přestěhovala do Spojených států, kde mladý Azerbajdžánec vyzkoušel kombat sambo, judo a kickbox, než zakotvil u MMA. Profi kariéru sice v roce 2018 započal prohrou, ale od té doby nasbíral 6 výher, až na jednu všechny před limitem, a ozvalo se UFC.

Ještě zajímavější příběh přinesl do oktagonu jeho soupeř Ahmad Hasanzada. 26letý Afghánec byl ve své vlasti relativně známým bojovníkem a dokonce vyučoval americkou armádu boj beze zbraně. Když ale loni moc v zemi převzalo hnutí Tálibán, bylo jeho jméno na černé listině a snažil se urychleně uprchnout. Po cestě na letiště po něm prý dokonce stříleli, zachránili ho ale vojáci v hummeru a dostali ho na letiště. Letadlo ale mělo problémy a nemohlo odletět. Trvalo tak další 2 dny a 2 noci, než se Ahmadovi za pomoci spojenců konečně podařilo dostat do USA. Tam zakotvil v úspešném týmu Alpha male pod vedením Uriaha Fabera.

V kleci ale šly životní příběhy stranou a Sadykhov dal hned na začátku najevo, že bez smlouvy domů odejít nehodlá. Když zachytil Ahmadův lowkick, ukázal nádherný kontr kopem z otočky na střed těla. Asanhadza se zlomil v pase a jeho grimasa dávala najevo, že nechybělo málo a viděli jsme expresní knockout.

Afghánec se zachránil jen díky potopení pro takedown, jenže na zemi se dostal do spodní pozice, kde ho Sadykhov otevřel několika tvrdými lokty.

Do konce kola ale Hasanzada přežil a ve druhé pětiminutovce byl už o dost vyrovnanějším soupeřem. V postoji ale inkasoval o dost víc a na zem se mu boj nedařilo přenést. V posledním kole mu navíc viditelně ubývaly síly, zatímco Azerbajdžánec neustále tlačil a bylo vidět, že zkrátka hodlá zvítězit před limitem. To se mu povedlo, když trefil krásnou kombinaci zvedák do těla následovaný tvrdou zadní levačkou přímo na bradu, po které šel Ahmad bezvládně k zemi.

Kamera v hledišti pohotově zachytila Sadykhova otce, který se z úspěchu syna radoval. "Chtěl bych svému tátovi poděkovat, nezmeškal jediný můj zápas. Začal jsem zápasit v 6 letech na turnajích v karate. Táto, miluju tě. Díky za vše," vzkázal mu dojatý bojovník a rozhovořil se také o taktice. 

"Plánovali jsme mířit na jeho tělo, má dlouhé a hubené torzo a toho jsme chtěli využít. Ta kombinace hlava, tělo, tělo, hlava, kterou jste viděli, tak tu na té jsem pracoval celou přípravu. Co mě moc netěší je, že jsem neukázal, že jsem komplexní bojovník. Nahulil jsem ho na začátku, a pak jsem se ho celou dobu snažil ukončit. Ale jsme v Contender Series, nikdo tady nechce koukat na wrestling, chtěl jsem dnes ukázat své ruce a to se povedlo, v obou mám kanóny."

O tom, že Sadykhov rozšíří řady lehké váhy, nebylo pochyb. "Ten chlap je jako demoliční koule. Má to teď 7-1, bojoval s neuvěřitelně odolným klukem, který měl obrovské srdce. Když bookmakeři dělají kurzy, nemohou změřit srdce, on ho měl, chtěl tu být. Jen to, jak se dostal z té otočky na tělo… Nazim ho nenechal, celý zápas na něj tlačil, totálně ho zničil, takže ho bereme," vysmekl Dana White poklonu oběma bojovníkům, je tedy možné, že v budoucnu opět uvidíme i Hasanzada.

Zdroje:  UFC Fight Pass

Nejnovější články