Souboj dravého mládí se zkušeností. Veterán "Jacare" Souza chce o víkendu ukázat, že věk je jen číslo

Souboj dravého mládí se zkušeností. Veterán "Jacare" Souza chce o víkendu ukázat, že věk je jen číslo zdroj: Profimedia

Veterán UFC Ronaldo Souza se po více jak roce vrací do oktagonu, kde ho bude čekat nebezpečný Kevin Holland, který posledního soupeře zřídil tak, že ho museli odnést na nosítkách.

Nabitý turnaj UFC 256 začíná už za v neděli ráno našeho času a nabídne nám opravdu silnou hlavní kartu plnou skvělých jmen. Jedním z bojovníků, kteří se během večera představí je také veterán střední váhy Ronaldo Souza, známější pod přezdívkou „Jacare, který se v oktagonu postaví proti Kevinu Hollandovi, který se měl nedávno utkat proti Muradovovi, ale jejich zápas byl nakonec zrušen kvůli pozitivnímu testu na koronavir u uzbecko-českého bojovníka.

Souza, který pochází z Brazílie, působí v UFC už od roku 2013. Diváky baví především svými krásnými a excelentními submisemi, ale umí předvést také dobré knokauty. Na titulový zápas sice nikdy nedosáhl, ale hned za šest duelů si odnesl ocenění Performance of the Night (nejlepší výkon večera) nebo Fight of the Night (zápas večera), což svědčí o jeho atraktivním stylu.

Poslední rok však pro Souzu nebyl moc úspěšný. Nejdříve mu odpadla domluvená odveta s několikanásobným titulovým uchazečem Yoelem Romerem, který oznámil zranění. Jacare na kartě zůstal a 3 týdny před zápasem dostal jako náhradníka Jacka Hermanssona, kterému ale po pětikolové bitvě na body podlehl.

Souza tak v tu dobu evidoval čtyři porážky z posledních osmi zápasů a rozhodl se, po vzoru svých kolegů Chrise Weidmana a Luke Rockholda, zkusit své štěstí v polotěžké váze. Výhoda pro tento přestup pro něj byla především v tom, že nemusel tolik pracovat na shazování a do zápasu mohl nastoupit s větším množstvím vody v těle.

V nové divizi dostal na uvítanou jako soupeře nynějšího šampiona Jana Blachowicze, se kterým se předvedl v pomalé a trochu nudné bitvě. Svou sílu sice ukázal, ale Polák mu ubránil snad všechny takedowny a navrch přidal pár slušných úderů, a tak nakonec také nad Brazilcem oslavil těsné vítězství na body (split decision).

Jacare Souza - Jan Blachowicz Jacare Souza - Jan Blachowicz | zdroj: Profimedia

Nakonec se Souza po dohodě se svým manažerem vrátil zpátky do střední váhy. Zde se měl letos v květnu utkat s Uriahem Hallem, ale pouhý den před zápasem mu byl odhalený pozitivní test na COVID-19, takže byl nakonec nucený odstoupit. Nyní už je ale v plné formě a těší se na víkendový zápas proti Kevinu Hollandovi.

„Jsem v pořádku, měl jsem vynikající kemp. Přivedl jsem si nějaké tvrdé chlapy, aby mi pomohli,“ řekl Souza v rozhovoru pro server Combate. „Plno zkušených lidí jako Lyoto Machida a skvělé kouče jako Adrian Jaoude, který se mnou trénuje wrestling. Můj kemp byl náročný, ale jsem v pohodě, šťastný a uvolněný. Opravdu se cítím fyzicky skvěle. Už je to nějaká doba, kdy jsem se cítil takhle.“

„Byl jsem trochu líný, a tak jsem každý den přivedl pár kluků, aby mi nakopali zadek. Přivedl jsem samé skvělé lidi a trenéry, kteří mi opravdu pomohli. Teď jsem v neuvěřitelné kondici. Odvedl jsem skvělou práci a v nadcházejícím zápase budu excelentní.“

Souzovi je sice čerstvých 41 let, ale stále má podle svých slov chuť dostat se až k souboji o titulový zápas. Pro začátek by ale musel porazit Hollanda, který má čtyři výhry v řadě a nastupuje do svého pátého zápase v tomto roce. To, jak nebezpečný tenhle Američan je, dokazuje například jeho duel proti Ontiverosovi, který na poslední chvíli zaskočil za Makhmuda Muradova a nakonec ho museli z oktagonu odvážet na nosítkách. Jacare z něj respekt sice má a myslí si, že to bude tvrdý protivník, ale jinak ho bere jako každého jiného soupeře.

Můžeme se tak těšit především na souboj absolutní zkušenosti proti rozjetému mládí. Reportáže z tohoto i z dalších zápasu turnaje UFC 256, jehož hlavní karta začíná ze soboty na neděli ve 4 hodiny ráno, vám přineseme hned v noci v průběhu akce. Pokud byste si ale chtěli přivstat, tak můžete celý turnaj sledovat na ESPN a hlavní kartu od 4:00 také na Nova Sport 2.

Zdroje:  Combate , tisková zpráva

Nejnovější články