Soupeřka jí chtěla vydloubnout oko, vteřinu před koncem ji ale kanadská bojovnice uškrtila a zlomila tak rekord

Soupeřka jí chtěla vydloubnout oko, vteřinu před koncem ji ale kanadská bojovnice uškrtila a zlomila tak rekord zdroj: Getty Images

První zápas uplynulého turnaje UFC 269 ukázal zákeřný faul, ale také skvělou submisi v podání Gillian Robertson.

Víkendový turnaj UFC 269 přinesl spoustu skvělých momentů. Julianna Peňa ukončila do té doby suverénní šampionku Amandu Nunes, Charles Oliveira obhájil svůj titul proti rozjetému Dustinu Poirierovi a Kai Kara-France přidal další KO na účet Codymu Garbrandtovi.

Hned první zápas turnaje ale ukázal také odvrácenou tvář MMA a nesportovní chování brazilské zápasnice Priscily Cachoeiry. Ta se utkala s kanadskou bojovnicí Gillian Robertson a nejen, že nesplnila požadovanou muší váhu (56,7 kg), kterou překročila o 2 kg, ale především se dopustila hrubého faulu, který mohl mít pro Gillian Robertson vážné následky.

Kanadská bojovnice věděla, že největší šanci proti silné Brazilce bude mít na zemi a po několika přestřelkách se jí v půlce kola konečně podařilo dostat na podlahu, kde okamžitě začala dominovat. Ke konci kola jí Brazilka nabídla záda a Robertson této příležitosti hned využila. Omotala ruku kolem krku brazilské bojovnice a začala tuto smyčku pomocí gable gripu utahovat.

Brazilka se ale rozhodla, že se ze škrcení dostane zákeřnou technikou. Nahmatala obličej Kanaďanky a vrazila jí svůj palec přímo do oka. Robertson dokázala hlavou uhnout a nepřestávala škrtit, ale Cachoeira znovu našla svým palcem její pravé oko. I tento zákeřný pokus Robertson odrazila uhnutím hlavy a o okamžik později už byla brazilská záškodnice donucena odplácat. Gillian Robertson tak vyhrála pouhou vteřinu před koncem prvního kola a svojí pátou submisí překonala rekord pro nejvíce submisí v ženském UFC.

Zarážejícím bylo, že celou situaci sledoval velice zblízka rozhodčí. Proti prvnímu pokusu o vypíchnutí oka nijak nezakročil, při druhém dloubnutí se snažil dát Brazilčinu ruku pryč od obličeje její soupeřky, ale jinak nic neudělal, pravděpodobně aby nevzal jistou výhru kanadské bojovnici.

„Jo, bylo to určitě pěkně hluboko, cítila jsem její palec a doufala jsem, že to rozhodčí rychle zastaví,“ řekla na dloubání do očí Robertson v pozápasovém rozhovoru.

„Určitě jsem doufala, že rozhodčí v tu chvíli ten zápas zastaví, divila jsem se, že jí něco neřekl… mám pocit, že jí ani nedal varování. Byly tam dvě píchnutí, které jsem cítila docela solidně, palcem přímo do oka. Ale já se jí akorát snažila utahovat a utahovat,“ vrátila se k faulu své soupeřky Gillian Robertson na pozápasové tiskové konferenci.

Je možné, že celý případ ještě bude mít dohru. Spousta fanoušků se totiž na sociálních sítích dožadovalo, aby byla faulující Brazilka z UFC propuštěna, což se zdá být spravedlivé, protože UFC by takové fauly nemělo tolerovat.

Není to totiž první případ nebezpečného píchání do očí. V roce 2018 se Číňan Li Jingliang v zápase proti Jakeu Matthewsovi rozhodl, že z těsné gilotiny, kterou mu Matthews nasadil, uteče pomocí hrozivých dloubanců do očí. Zaryl své prsty do Matthesových očí a i když jej rozhodčí napomenul, způsobil australskému bojovníkovi nevratné poškození zraku, takže ten teď musí nosit brýle.

Zdroje:  mmafighting.com , sportskeeda.com

Nejnovější články