Svalovec Costa se smrťákem Whittakerem předvedli reklamu na MMA a nastínili další plány

Svalovec Costa se smrťákem Whittakerem předvedli reklamu na MMA a nastínili další plány Paulo Costa vs. Robert Whittaker | zdroj: Profimedia

Jsou bitvy, ze kterých bych si zasloužili jako vítězové z klece odejít oba dva bojovníci. Přesně takovou svedli na UFC 298 tvrďáci ze střední váhy Paulo Costa a Robert Whittaker.

Hlavní předzápas UFC 298 sliboval hodně zajímavou podívanou s tím, že jeho výsledek dost ovlivní dění na špici střední váhy. Australský "Smrťák" Robert Whittaker téhle divizi kdysi kraloval, dokud ho nesesadil Israel Adesanya. Ten se pak utkal i s tou dobou neporaženým Costou, kterého v oktagonu naprosto deklasoval a zesměšnil. Tohle všechno už je ale minulostí a hra o trůny započala nanovo, když "Stylebendera" vyšachoval Sean Strickland. 

Whittaker nastupoval z horší pozice, naposledy totiž padl v souboji se současným šampionem Dricusem du Plessisem. Costa měl ale zase rok a půl dlouhou pauzu, předtím sice zvítězil nad vyčpělým navrátilcem Rockholdem, extra dojem ale neudělal, neboť Američan totálně odešel fyzicky, přesto přežil až do konce. Borrachinha měl pak změřit síly s Chimaevem, kvůli komplikacím se stafylokokem byl ale nucen odstoupit.

Zápas s Whittakerem začal pěkně zostra a oba bojovníci dávali najevo, že nepřišli pro vítězství na body. Australan bojoval svým klasickým stylem, kdy dokáže bleskově zkrátit vzdálenost a zasype soupeře kombinací úderů. Costa překvapil především highkicky, deset vteřin před koncem úvodního kola pak vytáhl otočku a dostal "Smrťáka" do velkých problémů. Na ukončení už mu sice nezbyl čas, u dvou ze tří rozhodčích bral i díky tomu kolo na svou stranu.

Druhé kolo bylo snad ještě akčnější. Whittakerův obličej byl sice od krve, zasahoval ale častěji a na body se ale ujal vedení. Ve stoje oběma válečníkům tleskal i Hunter Cambell, byznysový šéf UFC. V poslední pětiminutovce se pak sice frekvence útoků snížila, stále se ale jednalo o výtečný boj. Costa navíc diváky rozvášnil, když začal Whittakera hecovat, ať si s ním dá přestřelku uprostřed oktagonu. Ten ale něco takového neměl zapotřebí, když mu skvěle fungoval boj z dálky.

Po závěrečném gongu se oba cítili jako vítězové, a nutno uznat, že by si to oba zasloužili, bodově byl na tom ale lépe Whittaker. Ten má teď v hledáčku primárně Dricuse du Plessise, kterému by rád oplatil předchozí KO, vybírat si ale nehodlá. "Je tam víc možností. Střední váha je zábavná, strašně se to tam teď hýbe a je tam spousta příležitostí. Kdykoliv by se mohl domluvit jakýkoliv zápas. A UFC to pro mě vždycky dobře naplánovalo, nikdy jsem si soupeře nemusel vybírat, byli přede mě prostě postaveni, a nehodlám to teď měnit." Ať už se na druhou stranu oktagonu postaví kdokoliv, rád by letos bojoval ještě dvakrát.

Dlouhou pauzu neplánuje ani Costa. "Šťastný z toho nejsem, prohry vždycky bolí. Byl jsem tak strašně blízko. Všichni viděli konec prvního kola, kdybych tam měl ještě pár vteřin, mohlo být všechno jinak. A nejenom tam, kdybych víc zatlačil ve druhém a třetím kole a trefil víc úderů a kopů, výsledek by byl jiný. On odvedl hodně dobrou práci, graluju Robe a užij si výhru," vzkázal prostřednictvím videa na sociálních sítích a přiznal, že v kleci mu přišlo, že vyhrává, neodnesl si ani žádné výrazné podlitiny ve tváři.

"Rád bych znovu bojoval v květnu, možná by to mohlo být v Saúdské Arábii, ale počkám na Danu a Huntera, co mi domluví, jsou v tom dobří. Tenhle rok cesta povede ke zlatu, pořád tomu věřím. Postavím se, komu budu muset, a k tomu pásu se dostanu." Možná se tedy dočkáme jeho souboje s Chimaevem, který se měl odehrát už loni.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články