Takovýhle odchod do důchodu si nezasloužil. Edgar vyfasoval na závěr kariéry další tvrdé KO

Takovýhle odchod do důchodu si nezasloužil. Edgar vyfasoval na závěr kariéry další tvrdé KO Frankier Edgar vs. Chris Gutierrez | zdroj: Profimedia

Bývalý šampion Frankie Edgar už před zápasem avizoval, že hodlá ukončit svou kariéru, ale tak tvrdý konec si určitě nepřál. I tak se ale nemá za co stydět a fanoušci si budou vždy pamatovat jeho nezlomnou vůli zvítězit.

V životě každého bojovníka přijde čas, kdy už musí pověsit rukavice na hřebík a odejít do sportovního důchodu. Na turnaji UFC 281 tak ve 41 letech učinil jeden z nejlepších, Frankie “The Answer” Edgar.

Rodák z New Jersey má za sebou neskutečnou kariéru. Do UFC vstoupil nuž a turnaji číslo 67, v roce 2007. Tehdy bojoval v lehké váze, i přestože do ní v podstatě nic neshazoval a byl tak nucen bojovat s mnohem většími soupeři. To ale Frankiemu nevadilo a díky skvělému wrestlingu, boxingu a neuvěřitelně rychlému pohybu na nohou se mu to dařilo velice dobře. O tři roky později už bojoval o šampionský titul a ve skvělém zápase tehdy jako underdog porazil další legendu, havajský zázrak v podobě B.J. Penna. A aby to nevypadalo jako náhoda, udělal to Frankie ještě jednou v navazující odvetě, ve které svůj titul proti Pennovi obhájil. 

Poté následovaly dva zápasy proti Grayovi Maynardovi. První skončil remízou a ten druhý se zapsal do historie jako jeden z nejlepších zápasů v historii vůbec. Frankie v zápase tahal za kratší konec a od Maynarda schytal neskutečně tvrdé rány, které jej málem ukončily. Jenže sympaťák z New Jersey ukázal, že jeho největší devízou je bojovné srdce. V podstatě prohraný zápas dokázal otočit a ve čtvrtém kole Maynarda senzačně knockoutoval.

Za celou svou 17letou kariéru Frankie odbojoval 36 zápasů, přičemž bojoval vždy s těmi nejlepšími, které měla daná divize k dispozici. Porazil například Cuba Swansona, Urijaha Fabera, Chada Mendese, Jeremyho Stephense a dokonce i mladého Charlese Oliveiru.

Poté, co jej o mnoho větší Benson Henderson připravil o titul v lehké váze, se Frankie odhodlal k přesunu do pérové divize, kde by za normálních okolností pravděpodobně získal titul. Jenže tehdy tam vládl železnou rukou a stejně tvrdými lowkicky José Aldo, který Frankieho na trůn nepustil.  

Nakonec se Frankie odhodlal ještě o váhu níž, do bantamové divize, ale tam už se mu moc nedařilo. První zápas proti Pedru Munhozovi sice s hodně odřenýma ušima vyhrál na body, ale pak následovaly 2 hodně tvrdé knockouty z nohou Coryho Sandhagena a Marlona Very a Frankie věděl, že už na mladé mladé pušky nemá dost sil.  

Chtěl se ale ještě rozloučit před domácím publikem a UFC mu toto přání splnilo. Ve vyprodané Madison Square Garden v New Yorku se na hlavní kartě postavil před Chrise Gutiérreze, ale bohužel pro Frankieho jeho rozlučkový zápas vůbec nedopadl dobře. Gutiérrez ho už za dvě minuty nachytal brutálním naskočeným kolenem přímo na bradu a Frankie šel v bezvědomí k zemi.

V pozápasovém rozhovoru se rozloučil se všemi svými fanoušky a nakonec přece jen nedokázal udržet slzy dojetí: “Miluju tenhle sport. Nechtěl jsem to skončit takhle, ale tenhle sport umí být pěkná dě*ka,” řekl smutně Frankie. “Mám tady svoji rodinu a to je všechno, na čem záleží. Gratuluji Chrisovi, tenhle sport moc často neodpouští. Všechny miluju, udělali jste to tady skvělé,” obrátil se Frankie na svého soupeře a fanoušky. Poté se otočil ke svému týmu a bylo vidět, že se nemůže ubránit slzám dojetí.  

UFC tak opustil jeden z nejlepších bojovníků, budoucí člen síně slávy a zápasník, který v oktagonu UFC strávil nejdelší čas ze všech - celkem 7 hodin, 57 minut a 10 sekund. Doufáme, že se Frankiemu bude dařit dál i na jeho další cestě životem.  

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články