Brutální kop jak vystřižený z Karate Kida srazil veterána Edgara na kolena a možná i do důchodu

Brutální kop jak vystřižený z Karate Kida srazil veterána Edgara na kolena a možná i do důchodu Frankie Edgar při kopu Marlona Very "zestárnul" o 50 let. | zdroj: Getty Images

Už mistr Myiagi říkal, že pokud se tento kop udělá dobře, neexistuje proti němu obrana. V UFC se to ale povedlo jen několika málo bojovníkům, o víkendu se mezi ně zařadil Ekvádorec Marlon Vera.

Na uplynulém turnaji UFC 268 byla k vidění spousta skvělých zápasů i ukončení. Jedno z velice tvrdých KO přinesl také souboj v bantamové váze mezi 40letým legendárním bojovníkem Frankiem Edgarem a Marlonem Verou.

Titul „legendární” je u Frankieho rozhodně na místě, protože tento bojovník je totiž tak trochu opravdovým „Rockym”. Před 11 lety vyhrál šampionský titul v lehké váze nad B.J. Pennem a dvakrát jej obhájil. A to i přesto, že do lehké váhy v podstatě neshazoval a bojoval proti mnohem větším soupeřům ve své přirozené váze.

Nakonec se ale přece jen odebral do nižší pérové váhy, kde třikrát neúspěšně bojoval o titul a před rokem se rozhodl na stará kolena rozvířit vody v bantamové divizi. První zapas s Pedrem Munhozem sice velice těsně vyhrál na body, ale proti Corymu Sandhagenovi jej štěstí opustilo a inkasoval brutální KO naskočeným kolenem. A podobne dopadl i v uplynulém zápase s Marlonem „Chito” Verou.

V prvním kole se Frankie držel poměrně dobře a díky skvělému pohybu a také takedownu jej dokázal vyhrát. Ve druhém kole už to ale nebylo ono a Vera začínal přebírat otěže zápasu. V postoji dokázal veterána UFC přestřílet a především svými kopy mu dělal problémy. Chytře se zaměřil frontkicky na střed těla, čehož poté využil ve třetím kole.

Tam totiž jednou místo na břicho zamířil tvrdým kopem přímo na bradu a Frankieho poslal bezvládně na zem. Veterán UFC se sice napůl probral, ale rozhodčí viděl dost, odstrčil dorážejícího Ekvádorce a ukončil zápas. Edgar sice proti rozhodnutí protestoval a ihned se postavil na nohy, ale bylo vidět, že nechodí rovně a ukončení zápasu bylo rozhodně na místě.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílel uživatel @sporthighlights364

Frontkick na bradu není v MMA příliš často využívaná technika, ale jakmile se dobře trefí, bývá většinou po zápase. Jako první tuto techniku předvedl v zápase s Vitorem Belfortem někdejší šampion Anderson Silva, který svým rychlým a pro soupeře neviditelným kopem obhájil v únoru roku 2011 svůj titul. Jen o dva měsíce později napodobil Silvu touto technikou jeho blízký kamarád Lyoto Machida, který frontkickem „ala Karate Kid“ knockoutoval Randyho Coutura a vykopl mu zub.

Také Frankie Edgar se tak bohužel po uplynulém víkendu započítal mezi oběti tohoto kopu, o kterém už mistr Miyagi říkal, že pokud se udělá dobře, neexistuje proti němu obrana. Navíc je bývalý šampion mezi fanoušky i bojovníky tak oblíbený, že takové KO mu nepřál snad nikdo.

„Sakra, ne Frankie,“ reagoval například Sodiq Yusuff.

„Frankie Edgar je pořád legenda,“ projevil respekt Herbert Burns.

„Smutný moment. Pořád věříme ve Frankieho Edgara, je to opravdová legenda. Gratulace „Chito“ Verovi,“ napsal na Twitter Amir Albazi.

„Frankie Edgar je legenda!“ vzkázal Dan Ige.

„Skvělý kop a velká výhra pro „Chito“ Veru. Těsný zápas až do konce. Frankie Edgar je i tak jeden z nejlepších v historii,“ reagoval na tvrdé KO Tanner Boser.

Pro vítězného Marlona Veru bylo vítězství nad Frankiem určitě to největší v kariéře a navíc si za senzační KO vysloužil bonus 50 tisíc dolarů za výkon večera. „To byla ale noc. Dobýt Madison Square Garden byl můj sen. Děkuji UFC za příležitost, jdu si pro ten pás,“ vzkázal po vítězném zápase na Instagramu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Marlon Chito Vera (@chitoveraufc)

Co teď však bude s Frankiem Edgarem? Pro každou legendu je určitě těžké odejít do důchodu, zvláště po takto prohraném zápase, ale americký veterán už nikomu nemusí nic dokazovat a ve 40 letech je velice těžké prosadit se proti mladým vlkům, kterých je v bantamové divizi spousta. Možná tak přece jen nastal čas pověsit rukavice na hřebík a užívat si zaslouženého sportovního důchodu.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články