Usman v napínavém souboji obhájil svůj titul nad Covingtonem. Po zápase si oba rivalové konečně vyjádřili respekt

Usman v napínavém souboji obhájil svůj titul nad Covingtonem. Po zápase si oba rivalové konečně vyjádřili respekt I podruhé byl zápas dvou nesmiřitelných rivalů velice těsný, ale i podruhé jej vyhrál šampion Kamaru Usman. | zdroj: Getty Images

I jejich druhý zápas byl dramatický a vyrovnaný, ale i podruhé slavil výhru nad Colbym Covingtonem šampion Kamaru Usman.

Hlavní zápas večera na turnaji UFC 268 byl ve znamení odvety mezi šampionem welterové váhy Kamaru Usmanem a jeho největším rivalem, Colby „Chaosem“ Covingtonem. Ti se spolu utkali popré už před dvěma roky, kdy v těsné a napínavé bitvě nakonec zvítězil Usman na TKO v pátém kole.

Už před odvetou panovala mezi oběma borci velká nevraživost a bylo jasné, že se oba bojovníci nemají příliš v lásce a budou se snažit toho druhého ukončit.

Samotný zápas ale začal velice opatrně a ani jeden bojovník se v úvodu nechtěl pouštět do větších akcí. Po chvíli se ale Usman přece jen zabydlel ve středu oktagonu a natlačil Colbyho zády ke kleci. Odtamtud na sebe občas vystřelili několik úderů, když se Colby rozhodl otestovat Usmana svým takedownem. Jenže šampion byl připravený a dokázal takedown převrátit, přičemž z horní pozice rozdal Colbymu několik úderů, než se zápas dostal znovu do postoje.

Také Usman se po chvíli skvěle potopil pod Covingtonovy přetažené údery a vzal jej na zem krásně načasovaným double leg takedownem. Ani on ale neudržel Colbyho na podlaze příliš dlouho a zápas pokračoval v postoji až do konce kola. To bylo sice vyrovnané, ale za delší konec tahal přece jen šampion.

Ve druhém kole pokračoval zápas v podobném tempu, než Kamaru nachytal Colbyho svým předním hákem. Silným úderem jej srazil k zemi, ale otřesený „Chaos“ se dokázal vzápětí postavit – jenom proto, aby od Usmana dostal druhý levý hák a znovu skončil na zemi. Tam dostal ještě několik úderů, ale před ukončením jej zachránil konec kola.

S nástupem do třetího kola se Colby snažil vypadat sebevědomě a usmíval se, ale krev na jeho obličeji značila, že úplně v pořádku asi nebude. Jenže „Chaos“ to jen tak nevzdal a v jedné z přestřelek ukázal, že ještě není mimo hru. To mu zvedlo sebevědomí a začal kolo vyhrávat. Na konci třetí části znovu trefil Usmana dobrými údery a dostal se zpátky do zápasu.

I čtvrté kolo začal Covington aktivně a především zadním direktem a předním hákem slavil nad šampionem úspěch. Vzápětí rozpoutal divokou přestřelku dobrým roundkickem na játra, kterou vyhrál a dostal šampiona do potíží. Zároveň s gongem znovu usmana trefil, tentokrát tvrdým zvedákem, po kterém Usman očividně zavrávoral, ale zachránilo ho konec kola.

Znovu byl zápas vyrovnaný a znovu tak o něm muselo rozhodovat páté kolo. Usman zmobilizoval své síly a natrefoval Colbyho pěstmi, vzápětí to byl ale Colby, který dobře trefil Usmana a roztřásl jej v kolenou. Pak se ale nepochopitelně vrhl pro takedown, který šampion vysprawloval a umožnil mu tak získat čas na zotavení. Oba borci rozpoutali slušnou válku, kterou ale 40 sekund před koncem přerušilo Usmanovo píchnutí do oka. Colby se však otřepal a napínavý zápas dobojoval.

Po zápase došlo ke zvláštnímu, ale velice hezkému momentu, který asi nikdo nečekal. Oba borci k sobě po gongu nastoupili čelo na čelo a rozhodčí Dan Mirgliotta už je chtěl odtrhávat, když zjistil, že místo nadávek si oba bojovníci vyjadřovali respekt za předvedený výkon.

Ukončení jsme se i přes spoustu příležitostí nedočkali, takže o výsledku museli rozhodnout bodoví rozhodčí. Ti viděli celkem po právu vyhrát Kamaru Usmana, který tak obhájil svůj šampionský titul. Po zápase navíc Usman vyzdvihl také výkon Colbyho Covingtona a řekl, že po takové bitvě si nevyhnutelně získal jeho respekt: „Když sdílíte oktagon s někým tak tvrdým, tak si nemůžete pomoct. Víte, že respekt prostě přijde.“

Také Covington uznal, že Usman byl o něco lepší, ale vzkázal, že se vrátí zpátky ještě silnější: „Měl jsem tam svoje momenty. Několikrát jsem s ním na konci kola otřásl, ale nebyl jsem schopný toho využít. Byla to jeho noc, měl lepší noc. Milujte mě nebo mě nenáviďte, tohle je pro mě teprve začátek. Ještě jste od Colbyho „Chaose“ Covingtona neviděli to nejlepší.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články