Táta nám dal 2 dolary, ať se o ně pereme. Hvězda UFC zavzpomínala na začátky v bojových sportech

Táta nám dal 2 dolary, ať se o ně pereme. Hvězda UFC zavzpomínala na začátky v bojových sportech Bobby Green vs. Rafael Fiziev | zdroj: Profimedia

Boj miluje, láska na první dobrou to ale nebyla. Rafael Fiziev si pod dohledem otce odbyl první zápasy již v předškolním věku.

Je vždycky zajímavé si poslechnout, jak se slavní fighteři dostali k bojovým sportům. Někoho inspirovali akční filmy, jiného dotáhl do tělocvičny kamarád a nemálo je i takových, kteří byli šikanováni a chtěli se prostě jen naučit bránit.

První zkušenost Rafaela Fizieva je ale trochu jiná. Je sice celkem běžné, že se děti perou, většina rodičů se jim v tom ale snaží spíše zabránit, než aby je aktivně podporovala. "Můj táta je fanoušek bojových sportů, nejenom jich, má rád i pouliční bitky. Proto vzal mě a všechny bratrance a dal nám rukavice, abychom bojovali o dva dolary. Ještě jsem ani nechodil do školy, bylo mi asi 5 let," vzpomíná "Ataman". Bylo prý z čeho vybírat, jelikož měl jeho otec 9 sourozenců a ti měli děti v podobném věku. "Rvali jsme se jako psi, protože se dvěma dolary jste v naší vesnici byli opravdu bohatí."

Přirozený talent ale Fiziev nebyl, přestože byl totiž nejtěžší, se všemi prý prohrál. Možná proto nijak dál nepokračoval. Když se ale později s rodinou přestěhoval do města, stal se terčem šikany. Aby se naučil bránit, přihlásil se na hodiny thajského boxu a postupně přidal také sambo a další bojové disciplíny.

V roce 2015 se přestěhoval do Thajska, kde sekal zápasy jeden za druhým a paralelně k tomu si začal budovat bilanci v MMA. Plán prý byl, že pokud se do 5 let nedostane do UFC, vrátí se domů a poohlédne se tam po živobytí. Nakonec nemusel, se skóre 6-0 (všechno ukončení před limitem) jej nejslavnější MMA organizace povolala do akce už v roce 2019. Premiéra mu však nevyšla, Mustafaev ho hned na začátku sestřelil parádní otočkou.

Od té doby si ale Fiziev napravil reputaci. Šest vítězství v řadě, z posledních pěti zápasů navíc odcházel s bonusem 50 tisíc dolarů. "Táta mi pokaždé volá – teď mi ty peníze pošleš na účet, číslo znáš. To je celé. Je to otec, nemůžu odmlouvat," směje se. Ačkoliv je jedním z nejlepších bojovníků na světě, doma prý musí poslouchat. Hovor může očekávat i tento víkend, jeho souboj s Justinem Gaethjem má totiž všechny předpoklady k tomu stát se nejlepším fightem turnaje UFC 286 v Londýně. Ten odstartuje v příjemných 18:00, hlavní část pak ve 22:00.

Zdroje:  BT Sport , Fight library

Nejnovější články