Trenér prozradil, proč Gane nevyužil Francisových zranění ve svůj prospěch

Trenér prozradil, proč Gane nevyužil Francisových zranění ve svůj prospěch Ciryl Gane | zdroj: Profimedia

Nejdůležitější zápas jim nevyšel, jenže jak bojovníci rádi říkají, buďto vyhraješ, anebo se poučíš. Francouz Gane má rozhodně, na čem pracovat a v domácí tělocvičně už na něj čekají pomocníci z Dagestánu.

Vyčerpaně se opřel o pletivo klece a do kamery hlesl jen lakonické: „Mrzí mě to“. Taková byla bezprostřední reakce Ciryla Ganea po prohře s Francisem Ngannouem v titulovém zápase na UFC 270. Prohře, která přišla tím nejméně očekávaným způsobem, tedy jednomyslným rozhodnutím rozhodčích po celých pěti kolech hlavního zápasu večera v kalifornském Anaheimu. Cirylův trenér Fernand Lopéz se v pořadu MMA Hour podělil o svůj pohled na tento zápas a taky o tom, co čeká neúspěšného vyzyvatele v nejbližší budoucnosti.

Pokud byl pro většinu diváků moment, kdy se Francis ve třetím kole souboje uchýlil k wrestlingu šokující, pro trenéra Lopeze o příliš překvapivou taktiku nešlo. Podle svých slov něco takového předpokládali, protože si byli vědomi převahy Ganea v postoji a jako jedinou šanci pro Francise si vyhodnotili boj na zemi. Jako překvapení tak Lopez označil pouze to, jak dobře dokázal kamerunský šampion strhů využít.

Další velké téma zápasu, o kterém se začalo více diskutovat až po jeho skončení, byly Francisova zranění. Do střetnutí nastupoval s oběma koleny zafačovanými neoprenovými návleky, přičemž krátce před střetem začaly prosakovat informace, že si měl během tréninkového kempu přivodit nějaké zranění. Na otázku, zda neuvažoval Ciryl o soustředěném útoku právě na potenciálně zraněná kolena, odpověděl na pozápasové konferenci pouze to, že takový úmysl v žádném případě neměl. Kouč Lopez to v rozhovoru s Arielem Helwanim rozvedl o něco víc:

„Nechoď po nízkých kopech. Nevěřím, že je Francis zraněný, využije toho k protiútokům,“ apeloval prý na svého svěřence.

Francis Ngannou vs. Ciryl Gane "Aha, takže z Francise Ngannoua je teď wrestler?" chtělo by se říct slovy klasika | zdroj: Profimedia

Jak dále uvedl, nechce zpochybňovat, že Ngannou nastupoval zraněný, ale přišlo mu podezřelé, že se informace začaly šířit těsně před zápasem. Ostatně útoky na nohy v postoji nenaordinoval Cirylovi ve svém receptu na vítězství. To měly zajistit naopak kopy z taekwonda směřované výš, které měly udržet Francise v dostatečné vzdálenosti. A je třeba říct, že to v prvních dvou kolech fungovalo skutečně dobře. Během tréninku a poté i během samotného souboje dokonce používali výhradně korejské názvy technik, aby je jejich soupeř nemohl odposlechnout.

Jestli ale trenér zakázal francouzskému vyzyvateli útok na nohy v postoji, útok na stejnou část těla v rámci boje na zemi málem dokázal Cirylovi zápas vyhrát, když se v pátém kolem pokoušel o heel hook (kroucení kolena skrze držení kotníku). Tuto submisi cíleně trénoval a dle Lopezových slov má dokonce výborně natrénovanou techniku Imanari roll. Asi nejsem jediný, kdo by něco takového rád viděl v zápase těžkých vah v UFC.

Cirylovi ovšem nepříliš dobře připravený heel hook nevyšel a v konečném důsledku znamenal definitivní porážku. Objevily se názory, že byl pokus o submisi a tím ukončení zápasu chyba, protože vedla ke ztrátě pozice a celého kola. Francouzský trenér to však vidí jinak:

„Nelituju toho, vůbec ne. Kdyby nezkusil ten heel hook a my prohráli na body, vyčítal bych si, že to nezkusil, protože je v tom hodně dobrý. Je to součást podívané. Lidi chtějí, aby Ciryl předvedl show. A on předvedl show. U nás v týmu, v týmu Erica Nicksicka (trenér Francise), v obecenstvu, kdo se při tom pokusu o heel hook nevyděsil? Všichni si pomysleli, oh sakra, zase to zkouší. Ale nevyšlo to. Takže řekněme, že začneme zase od znova a poučíme se z toho.“

A začnou velmi brzy. Fernand prozradil, že po desetidenním volnu se Ciryl navrátí do tělocvičny, kde na něj budou čekat dva grappleři z Dagestánu. Těžké váhy, které mají pomoci Francouzovi vylepšit tu část MMA, která ho v titulovém zápase zradila.

„Následující čtyři měsíce bude Ciryl Gane drilovat grappling jako nikdy předtím,“ načrtnul francouzský trenér nejbližší budoucnost svého svěřence.

Dává to smysl, protože v postoji bude mít v tuto chvíli převahu asi nad většinou konkurentů z těžké divize. Ale potenciální další soupeři jako Stipe Miocic, Curtis Blaydes nebo snad i Jon Jones, které zmínil Lopez, jsou všichni výborní wrestleři a koneckonců Ciryl udělal v jejich vzájemném zápase wrestlera dokonce i z Francise Ngannoua

S tím, jak rychle se dostal Gane na svou současnou úroveň v boji v postoji, můžeme se od něj dočkat velmi rychlého progresu i ve wrestlingu a boji na zemi. Z určitého pohledu by tedy tato porážka mohla Cirylově cestě v MMA z dlouhodobějšího hlediska spíše pomoct. Jejich kariéry s Francisem jsou si v mnoha ohledech velmi podobné. Oba dostali šanci v boji o titul po velmi krátké době jak v UFC, tak v samotném sportu. Oba byli v tomto zápase mírní favorité a oba doplatili na nedostatek zkušeností, a hlavně na mezery ve wrestlingu. 

Francisovi tato zkušenost pomohla v tom stát se komplexnějším bojovníkem a dosáhnout na vytoužený trůn. Povede se to samé Cirylovi? Snad jen doufejme, že ten další krok, který v případě Kamerunce představoval asi nejnudnější zápas v historii UFC, kdyžtak vynechá.

Zdroje:  The MMA Hour

Nejnovější články