„Tři kola nebo pět? Na tom nesejde, nebudu jich potřebovat tolik,“ tvrdí Walker před blížící se bitvou. Rád by se v budoucnu střetl s Procházkou

„Tři kola nebo pět? Na tom nesejde, nebudu jich potřebovat tolik,“ tvrdí Walker před blížící se bitvou. Rád by se v budoucnu střetl s Procházkou zdroj: Profimedia

Brazilský válečník se v sobotu na UFC Fight Night 201 pokusí vrátit na vítěznou vlnu proti Američanovi Hillovi. Promluvil i o Procházkovi.

Johnny Walker vlétl před lety do UFC jako uragán a mnozí v něm viděli budoucí superstar a někoho, kdo dokáže zastavit nadvládu Jona Jonese v polotěžké divizi. Unikátní bojový styl, spektakulární KO společně s žoviálním vystupováním a velmi lehce zapamatovatelným jménem. To nejsou špatné přísady pro přípravu hvězdy v MMA. Mimochodem jeho jméno, trochu netypické pro rodilého Brazilce, prý nemá nic společného se světoznámou skotskou whisky, i když mu asi pomohlo k získání nabídky na trénování ve Skotsku v začátku jeho kariéry.

Jenže zápas s Corym Andersonem v roce 2019, který ho měl dostat zase o něco blíže k vytouženému vrcholu polotěžké váhy, pro něj znamenal tvrdou stopku. Brazilský mistr KO, do té doby zvyklý ukončovat zápasy v raných fázích boje, ochutnal svou vlastní medicínu a poroučel se k zemi po pouhých dvou minutách. 

A od té chvíle se Johnnyho kariéra potácí tak trochu na místě. Následovala prohra na body s Nikitou Krylovem, poté záblesk starého Walkera při výhře nad Ryanem Spannem v prvním kole skrze KO (s lehkou pachutí, protože velká část úderů vedoucí k ukončení směřovala na zátylek) a naposledy také prohra s Thiago Santosem v říjnu minulého roku, opět na body. Tento zápas přitom sliboval atraktivní podívanou dvou elitních postojářů, kteří půjdou tvrdě po ukončení. Walker soupeři vyhrožoval, že ho vezme do pekla. „No, to se nestalo,“ vzpomněl s lehkým úsměvem na nezáživné střetnutí s krajanem. Neměl zkrátka svůj den. Ostatně neměl ho ani jeho vítězný protivník, který předvedl jen o malinko více.

Teď má však Brazilec proti Američanovi Jamahalu Hillovi poměrně dobrou příležitost vrátit svou UFC dráhu do těch správných kolejí. Původně se měli tito dva utkat na kartě turnaje dos Anjos vs. Fiziev. Kvůli problému s vízy kyrgyzstánského bojovníka byl však tento souboj odložen na UFC 272 a Walker s Hillem povýšili na hlavní zápas večera. To znamená mimo větší peněžní odměnu a větší šanci zaujmout také navýšení počtu kol, na které bude bitva vypsána. Zdá se však, že minimálně brazilského válečníka jedno z toho příliš nezajímá.

„Je mi to jedno, fakt nevím, neptal jsem se. Je mi jedno, jestli jsou to tři kola nebo pět kol. Můžu bojovat dvacet kol, takže mi nezáleží na tom, jestli jsou to tři nebo pět,“ odpověděl v pořadu MMA Hour na otázku zda byl zápas prodloužen z původních tří kol na pět. „Stejně tolik nepotřebuju,“ dodal s úsměvem vzápětí.

Je to pravděpodobné, jeho soupeř Hill se v oktagonu taky nerad zdržuje déle, než je nutné. Ale při vzpomínce na Walkerův předchozí duel se Santosem na to rozhodně nelze spoléhat. Zvláště s přihlédnutím k tomu, že se Brazilec trochu umírnil v používání různých spektakulárních útoků v kleci, které mu často přinášely úspěch, ale také ho stavěly do velmi nebezpečných situací. Za touto změnou stojí bezesporu John Kavanagh, trenér slavného irského týmu SBG, kam Walker přestoupil po porážce od Andersona. A přestože mu v deštivém Dublinu chybí brazilské slunce, prý se zde cítí jako doma a změnu tělocvičny v nejbližší době neplánuje.

Slavný irský kouč bude Walkerovi k dispozici v rohu oktagonu také v nadcházejícím souboji s Hillem. Společně s ním bude Johnnymu pomáhat i jeho krajan, který by měl teoreticky zajistit, že se tentokrát nebude jednat o taktickou bitvu jako v případě zápasu se Santosem. Jde o Michela Pereiru, který Walkerovy někdejší šílené kreace v kleci hravě strčí do kapsy.

Uvidíme tedy, jaký přístup v sobotním střetnutí převáží. Z pohledu nezaujatého fanouška by bylo lepší, pokud se Johnny pořádně odváže. Sám slibuje, že tohle bude nejlepší verze jeho samého:

„Budu velmi profesionální. Využiju všechno, co umím, všechny moje zkušenosti. Budu výbušný, nepředvídatelný, Použiju všechny moje zbraně, ale nebudu s tím tak spěchat. Budu prostě na úplně jiné úrovni.“

Pokud by Walker dokázal úspěšně restartovat svou kariéru a dostat se blíže k vrcholu divize, nabízel by se potenciální zápas s Jiřím Procházkou. Český bijec býval v minulosti s Walkerem často srovnáván pro podobně šílený nečitelný styl.

„Jednou se potkáme, brzy. Chci si užívat a tohle bude hodně zábavný zápas. Miluju bojování. Užíval jsem si zápas s Thiagem a s Jiřím to bude stejné,“ vyjádřil se Johnny k možnosti poměření sil s Jirkou, i když poznámka o zápasu se Santosem vyznívá trochu zvláštně.

Každopádně nejdříve bude muset přejít přes Jamahala Hilla, což nebude snadná práce. Američanovi se nepřezdívá "Sweet dreams" pro nic za nic a možná tak v říši snů skončí i potenciální Walkerův zápas s Procházkou. Ten se v dohledné době stejně určitě neuskuteční, protože český samuraj je teď na mnohem vyšší úrovni než Brazilec a začátkem května se chystá o pás šampiona připravit jeho zkušenějšího krajana Glovera Texeiru. Pokud ale teprve 29letý Johnny nasbírá pár výher, může se na do užší špičky brzy probít.

Zdroje:  The MMA Hour

Nejnovější články