UFC hledá nové talenty z Asie, parádním výkonem se blýskl i Číňan Lü Kai, který žije a trénuje v Česku

UFC hledá nové talenty z Asie, parádním výkonem se blýskl i Číňan Lü Kai, který žije a trénuje v Česku Lü Kai v prvním kole Road to ONE | zdroj: Profimedia

UFC otevírá brány novým bojovníkům z Asie, dostat se do nejslavnější organizace ale nebude nic jednoduchého, smlouva čeká na vítěze 8členných vyřazovacích turnajů.

Výlet do Singapuru, kde se o víkendu odehraje turnaj UFC 275, se nejslavnější MMA organizace rozhodla využít k tomu, aby rozšířila řady svých bojovníků z asijského kontinentu. Smlouvu ale nedostanou vůbec zadarmo, čeká totiž pouze na vítěze 8členných pyramid, které jsou vypsány v muší, bantamové, pérové a lehké váze.

O svou šanci se rve také Lü Kai (7-3-1), přezdívaný "Lukáš", který žije a trénuje v Česku (představil se například na akcích I Am Figter či RFA). Proti němu se v prvním kole postavil rozjetý Angga Hans z Indonésie s bilancí 13-2. Oba jsou zvyklí vyhrávat před limitem, takže se předpokládalo, že zápas na body neskončí.

Kai od prvních chvil ukazoval, že ačkoliv do MMA přišel z juda, boji v postoji se nijak nevyhýbá. Tvrdost jeho úderů rezonovala halou a Angga byl tím, kdo se raději potopil pro takedown. Ten mu ale Lü ubránil a podobná situace se pak ještě párkrát opakovala, čínský bojovník ale jasně dominoval. Jen v posledních vteřinách Indonésan trochu přitvrdil.

I druhé kolo začal Lü dobře v postoji, v jedné z delších kombinací se ale potopil pro takedown. Na zemi pak v sobě nezapřel judistu a chytil soupeře do techniky kesa gatame. Podařilo se mu dokonce zakleknout ruku soupeře, který se tak dostal do pasti a jen se zoufale druhou rukou snažil krýt údery do obličeje. Nakonec se  mu podařilo vymostit, ale i když se tím dostal do výhodnější pozice, Kai ho tvrdými přesně mířenými údery demoloval dál, načež rozhodčí usoudil, že už viděl dost. Parádní vítězství a postup po čínsko-českého bojovníka, který na závěr pozápasové řeči překvapil poděkováním svému trenérovi Davidu Vyvážilovi v češtině.

V semifinále se "Lukáš" potká s Korejcem Jeong Yeong Leem, který slavil výhru na armbar za pouhých 36 vteřin.

Nejrychlejší ukončení v rámci celého projektu Road to UFC to ale nakonec nebylo, předběhl ho totiž krajan Kim Kyung Pyo, který už po 30 sekundách slavil výhru na TKO.

Blýskl se také Mingyang Zhang, který bojoval mimo turnaj v rámci polotěžké váhy s Angličanem Georgem Tokkosem. Přestože byl čínský bojovník největším outsiderem na startovce, od prvních vteřin dal najevo, že kurzy bookmakerů byly založeny spíš na neznalosti. Zápas začal přestřelkou v postoji, kde byl Zhang přesnější a soupeřem viditelně otřásl.

Tokkos se nezachránil ani klinčem u pletiva, minutu padl brutálním KO. Mingyang si tak doslova s úsměvem na tváři vylepšil bilanci na 16-6, přičemž všechny výhry získal před limitem. Není jasné, zda mu UFC nabídne smlouvu, šanci by si ale rozhodně zasloužil.

Dominantní vítězství na body si v muší váze připsal "učeň" korejského zombie Chan Sung Junga, který indonéského specialistu na brazilské jiu-jitsu většinu času přebíjel v postoji. Dařilo se i jeho týmovému parťákovi Ki Won Binovi v lehké váze. Ten měl sice v úvodu na mále, když mu Kašimura chytil nohu a opakovaně zkoušel nasadit nejprve kneebar a heel hook. Korejec ale všechny pokusy nakonec ubránil a 15 vteřin před koncem prvního kola Japonce na zemi ubil tvrdými lokty.

Dobrý grappling předvedl Číňan Yi Zha, který japonského soupeře udolal v 1. kole na rear-naked choke.

Indonésan Jeka Saragih se na vítězství sice docela nadřel, nakonec je jeho knockout možná tím nejlepším, co bylo v prvních dvou epizodách Road to UFC k vidění. První dvě kola sice ovládl, ale Ind Pawan Maan chytil v posledním kole druhý dech, začal mít navrch a v postoji dobře trefoval. Jenže pak Saragih dostal podobný nápad jako kdysi Procházka v zápase s Reyesem a prostě tam vypálil úder z otočky. Soupeř to absolutně nečekal a šel k zemi.

Které nové tváře se nakonec do UFC probojují, se pravděpodobně dozvíme ještě do konce roku. Jisté ale je, že jednoduché to nebude ani v jedné váze a krom technických zdatností bude muset stát při jednotlivých fighterech i trocha štěstí. Třeba ale v budoucnu dostanou šanci i někteří poražení, kteří předvedli atraktivní výkony.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články