UFC přišlo o šampiona těžké váhy, Francis Ngannou zkusí štěstí jinde

UFC přišlo o šampiona těžké váhy, Francis Ngannou zkusí štěstí jinde Francis Ngannou vs. Ciryl Gane | zdroj: Profimedia

To, o čem se už delší dobu spekulovalo, je tady. Do včerejška úřadující šampion těžké váhy Francis Ngannou se s UFC nedohodl na nové smlouvě a z nejslavnější MMA organizace odchází.

Noc ze soboty na neděli byla nabitá bombastickými oznámeními z UFC, potvrzení odvety Edwardse s Usmanem, domluvení zápasu Geathjeho s Fizievem, odhalení hlavní atrakce březnového UFC 285 v podobě bitvy Jona JoneseCirylem Ganem a hlavně s tím související osud dosavadního šampiona těžké váhy, Francise Ngannoua. JonesGanem se totiž v březnu neutkají o prozatímní ale o regulérní titul, a tak bylo hned zřejmé, že organizace se službami Kamerunce už dále nepočítá.

„Pracovali jsme na obnovení smlouvy s Francisem přes dva roky a dostali jsme se do bodu, kdy měl bojovat s Jonem Jonesem, o kterém si mnozí včetně mě myslí, že je nejlepší bojovník všech dob, o titul v těžké váze. A Jon Jones byl připravený a ochotný bojovat s kýmkoliv. Francisovi jsme nabídli smlouvu, která by z něho udělala nejlépe placenou těžkou váhu v historii UFC, dostal by více než Lesnar. A on to nepřijmul,“ potvrdil tuto informaci na tiskové konferenci po uplynulém turnaji sám šéf UFC Dana White.

Nejde o blesk z čistého nebe, Ngannou nebyl se smluvními podmínkami v UFC spokojený již delší dobu. A nešlo pouze o finanční odměnu, kterou mu White nejspíše byl ochotný podstatně zvýšit, i když jeho slova o nejlépe placeném bojovníkovi v těžké váze je třeba brát s velkou rezervou, jelikož to může být interpretováno všelijak. Francisovi leželo v žaludku spíše něco jiného:

„Podmínky smlouvy, všechno co tam dají, jsi jako v zajetí. Nemůžeš dělat nic, nemáš právo na nic. Smlouva je naprosto jednostranná. A ty stejně nic nemáš. Nemáš ani zdravotní pojištění, když to děláš, dáváš všanc svoje tělo, abys udělal show. Riskuješ všechno. Chci mít prostě jen svobodu. Hypoteticky jsme nezávislí dodavatelé, nejsme zaměstnanci. A ti by prakticky měli být svobodní. Musí v té smlouvě udělat změny. Za to bojuju,“ vyjádřil se ohledně svých výhrad směrem k UFC před rokem v pořadu MMA Hour.

Abychom byli konkrétnější, Francis chtěl udělat něco podobného jako Conor McGregor v roce 2017, kdy nastoupil k boxerskému zápasu proti Floydu Mayweatherovi. Měl k tomu také vyhlédnutého soupeře, jednu z nejlepších těžkých vah současnosti Tysona Furyho. Jenže slavnému Irovi se vzhledem k jeho tehdejší pozici v UFC dovolilo leccos, což se o Ngannouvi říct nedá a od vedení povolenku k boji mimo organizaci tak nedostal.

Navíc jeho zápas s Cirylem Ganem v lednu 2022 byl posledním z aktuálního Kameruncova kontraktu. Jeho smlouva s UFC sice obsahuje tzv. šampionskou klauzuli, tedy že v případě dovršení počtu zápasů aktuální smlouvy a současnému držení titulu bude tato smlouva prodloužena o další tři zápasy nebo o jeden rok trvání. Smlouva s šampionem se tak může prakticky stát věčnou. Jenže od nedávných protimonopolních žalob mířených na UFC je ve smlouvách zároveň obsažen článek o maximální době trvání po dobu 5 let, která je šampionské klauzuli nadřazená, jak se zdá.

V krátkosti tedy: pokud Ngannou už zápasit v UFC nechtěl, stačilo mu počkat do konce vypršení smlouvy a mohl odejít, kam by chtěl. A nejspíše přesně to se stalo, protože jeho kontrakt měl podle všeho vypršet právě v lednu 2023. UFC nejspíše také udělalo vstřícné gesto a zřeklo se půlroční lhůty, po kterou mají po konci smlouvy výhradní právo na jednání s bojovníkem, alespoň to vyplývá ze slov Dany Whitea.

Pro UFC jde v novodobé historii o bezprecedentní situaci, poprvé od roku 2004 (B.J. Penn) jim totiž z organizace odešel úřadující šampion. Povážlivě tak bude nahlodán již klasický narativ, že v UFC jsou ti nejlepší zápasníci na světě. Dokud bude ale někde jinde zápasit právě Francis, půjde to pro těžkou váhu velmi těžko obhajovat.

Na druhou stranu tento fakt bude působit neodolatelným lákadlem pro jiné organizace, přičemž v úvahu přichází nejspíše trojlístek ONE Championship, Bellator nebo PFL. Pro možnost mít na své soupisce nejlepší těžkou váhu na světě určitě nebudou váhat šáhnout pořádně do kapsy a také dovolit Francisovi cokoliv bude chtít, včetně boxerského superfightu. Sám Ngannou fotkami z novoroční oslavy podpořil spekulace, že půjde o PFL (jedna z jeho známých totiž měla na sobě tričko této organizace), oficiálně ale zatím nic oznámeno nebylo.

Zdroje:  UFC Youtube , The MMA Hour

Nejnovější články