UFC získalo do svých řad dalšího šampiona z prestižní kickboxerské organizace GLORY

UFC získalo do svých řad dalšího šampiona z prestižní kickboxerské organizace GLORY Cedric Doumbé dal kickboxu sbohem a přesedlal na MMA | zdroj: FOTO: GLORY Kickboxing

Nejslavnější MMA organizace hlásí další akvizici, která má všechny předpoklady stát se velkou hvězdou. Obstojí Francouz, který v oktagonu zatím absolvoval pouhé 2 zápasy?

Jsou to dva naprosto rozdílné sporty, říkají často kickboxeři a thaiboxeři, kteří si vyzkoušeli zápasy pod pravidly MMA. Ne každému se totiž přechod povede a úspěch v jednom sportu automaticky neznamená skvělou kariéru v druhém. Své o tom ví například Gokhan Saki, který dlouhá léta patřil mezi nejlepší kickboxery světa, v UFC ale rychle narazil a raději se vrátil ke své disciplíně.

Najdou se ale i postojáři, kterým malé rukavice, klec a volnější pravidla sedla snad ještě víc než jejich původní disciplína. Skvěle se uchytil například Israel Adesanya, Alex Pereira či Matěj Peňáz, který se rychle stal hvězdou domácího Oktagonu a na konci srpna zabojuje o smlouvu s UFC. 

Stejnou cestou se vydal i Cédric Doumbé (bilance v kickboxu 75-7-1), který v prestižní GLORY kraloval váze do 77 kg. A nutno uznat, že byť je jeho angličtina dost kostrbatá, tenhle Francouz s kamerunskými kořeny patřil k nejvýraznějším a nejzábavnějším tamějším bojovníkům. Vyloženě se vyžíval v předzápasových trashtalcích, které ale uměl udržet v humorném tónu. Nezapomenutelné je například jeho promo k zápasu s rivalem Murthelem Groenhartem, v němž zašel ke zpovědi, aby odlehčil svědomí před tím, co se mu chystá udělat.

Když Groentharta knockoutoval ve druhém kole, jak sliboval, překvapivě ohlásil, že s kickboxem končí a nové výzvy bude hledat v MMA. První dva zápasy vyhrál před limitem a přišla nabídka z UFC, které očividně pochopilo, že kickboxeři se mohou rychle stát díky atraktivnímu stylu hvězdami. Alex Pereira navíc ukázal, že ani nedostatek zápasových zkušeností navíc při správném výběru soupeřů nemusí být velkou překážkou.

V UFC Doumbého přivítá Američan Darian Weeks (5-2), který se tam rovněž dostal velmi brzo díky tomu, že přijal zápas jako náhradník na poslední chvíli. Oba dosavadní zápasy mezi elitou však prohrál, půjde mu tak doslova o krk. Největší šanci bude mít, pokud se mu povede boj přenést na zem, Doumbé ale zejména ve svém druhém zápase ukázal, že obranu proti strhům rozhodně nepodceňuje.

První zápas v oktagonu UFC čeká Cedrica 3. září před domácím publikem v Paříži. Zatím nastupuje ve welterové divizi (77 kg), na níž není se 178 cm největší, takže se dá předpokládat, že by v budoucnu mohl přejít spíše do lehké váhy (70 kg), kde je ale v UFC dlouhodobě velký přetlak a probít se nahoru není vůbec snadné. Ale nepředbíhejme, uvidíme, jak proti těžkým soupeřům obstojí a jak mu matchmakeři cestu naplánují, předpoklady stát se hvězdou ale rozhodně má. Posuďte sami:

Zdroje:  UFC

Nejnovější články