Věk je jen číslo. Těchto 5 čtyřicátníků v minulosti zabojovalo o titul UFC

Věk je jen číslo. Těchto 5 čtyřicátníků v minulosti zabojovalo o titul UFC Randy Couture s přítelkyní | zdroj: Profimedia

Je to sen každého MMA bojovníka. Získat šampionský pás UFC se však povede jen těm nejlepším. Kromě bojových schopností je k tomu ale zapotřebí také notná dávka štěstí a správná konstelace hvězd.

Brazilec Glover Teixeira dnes ve 42 letech zabojuje o titul UFC. V případě vítězství by se tak stal nejstarším prvně korunovaným šampionem v dějinách nejznámější MMA organizace. Zkušenost však mluví proti němu. V minulosti se o to totiž pokoušeli mnozí jiní čtyřicátníci a neuspěli. Pojďme si společně připomenout jejich příběhy.

 

Mark Hunt (40)

Novozélandský tvrďák ze staré školy Mark Hunt dostal v roce 2014 šanci zabojovat s Fabricio Werdumem o prozatimní titul těžké váhy. Ačkoliv poslal Brazilce několikrát k zemi, nakonec ve druhém kole vyfasoval tvrdé naskočené koleno chytře zamaskované za takedown a prohrál na technické KO. Podruhé už se „Super Samoan“ na vrchol nepodíval. Se svými někdejšími chlebodárci se navíc rozkmotřil a podal na ně žalobu, protože ho nechali bojovat s dopingovými hříšníky.

Mark Hunt zdroj: Profimedia  

Daniel Cormier (41)

DC, jehož hlas dnes můžeme nyní slýchat od komentátorského stolku, se stihl stát dvojnásobným šampionem ještě coby třicátník. Když ale loni nastupoval do třetího souboje se Stipe Miocicem, v němž byl v sázce titul těžké váhy, bylo mu už 41 let. Nakonec na něj pás už znovu nedosáhl a po prohře na body ukončil aktivní kariéru, jak dopředu avizoval.

Miocic Cormier zdroj: Profimedia  

Yoel Romero (42)

Kubánský zázrak bojoval o titul několikrát. Naposledy loni v březnu, když dostal po dvou porážkách trochu nezaslouženě možnost poměřit síly s vládcem střední váhy Israelem Adesanyou. Jeden z nejnudnějších zápasů v dějinách nakonec prohrál na body a UFC s ním ukončilo spolupráci. Yoel následně přestoupil do konkurenčního Bellatoru, ale ani tam se mu zatím nedaří.

Yoel Romero zdroj: Profimedia  

Randy Couture (44)

Člen síně slávy je tak trochu odlišný případ od všech ostatních. Kariéru začal v roce 1997 rovnou 4člennou pyramidou v UFC. Zvítězil, následně sestřelil i tehdy obávaného knockoutéra Vitora Belforta a o dva měsíce později usedl na trůn těžké váhy po vítězství nad Mauricem Smithem. Později získal také pás v polotěžké divizi, nikdy se mu však nepodařilo kralovat oběma vahám naráz.

Heavyweight titul naposledy obhájil ve 44 letech a přišel o něj až v roce 2008 v souboji s Brockem Lesnarem. V UFC pak odbojoval ještě pět zápasů s bilancí 3-2. Do důchodu ho poslal až Lyoto Machida památným front kickem na bradu. Díky kariéře bojovníka se však celkem dobře uchytil u filmu.

Randy Couture Bývalý MMA bojovník Randy Couture (vpravo) po boku Sylvestra Stalloneho a Jasona Stathama. | zdroj: Profimedia  

Dan Henderson (46)

Nejstarším bojovníkem, kdo se pokoušel titul v UFC získat, byl Američan Dan Henderson. Hendo je možná také největším smolařem v tomto seznamu. Dařilo se mu v legendární japonské organizaci PRIDE a po vítězstvích nad Belfortem a Wanderleiem Silvou dostal v UFC rovnou šanci zabojovat o titul polotěžké váhy. S Quintone „Rampage“ Jacksonem však prohrál na body. Udělal ale na vedení dojem a dostal tedy hned vzápětí možnost také ve střední váze. Tam však narazil na legendárního Andersona Silvu v nejlepších letech a neměl šanci.

Když později přešel do konkurenční Strikeforce, získal titul aspoň tam. V roce 2011 se opět vrátil do UFC a byť se mu výsledkově příliš nedařilo, dostal o 5 let později na ve 46 letech naposledy šanci sáhnout si na titul. Proti němu stanul Michael Bisping, kterého pár let předtím nemilosrdně knockoutoval.

A nechybělo málo. Na konci prvního kola totiž Hendo šampiona poslal tvrdým úderem k zemi, Angličan však klinickou smrt přežil. V závěru druhé pětiminutovky se situace opakovala, Dan však ani tentokrát zápas ukončit nedokázal. Bodové vítězství šlo nakonec na stranu Bispinga.

Občas je zkrátka potřeba i kousek štěstí a správná konstelace hvězd. Henderson během své kariéry porazil velká jména, včetně šampionů UFC, sám na tento pomyslný trůn ale nikdy neusedl.

Michael Bisping vs. Dan Henderson Michael Bisping vs. Dan Henderson | zdroj: Profimedia  

Jak se s životním zápasem popere Teixeira uvidíme už dnes večer. Hlavní karta našlapaného turnaje UFC 267 začíná už ve 20:00, hlavní zápas by měl tedy přijít na řadu pravděpodobně okolo 11 hodiny v noci.

 

 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články