Víkendovému UFC vévodí souboj těžkotonážníků, kteří nejsou zvyklí vyhrávat na body

Víkendovému UFC vévodí souboj těžkotonážníků, kteří nejsou zvyklí vyhrávat na body Tai Tuivasa se napřahuje pro úder určený Derricku Lewisovi. | zdroj: Getty Images

Zápasy v těžké váze se u fanoušků MMA těší velké popularitě, souboj Američana Lewise s Brazilcem Almeidou navíc slibuje, že skončí před limitem.

Tento víkend nás čeká další turnaj UFC Fight Night, který se tentokrát odehraje v Sao Paulu, což se může zdát jako nepodstatná informace, ale pro fanoušky z našeho časového pásma to znamená, že hlavní část začne v neděli ve 2 hodiny ráno namísto obvyklých 4:00. 

Původně jsme se mohli těšit na zápas dvou těžkotonážních grapplerů – Curtise Blaydese a vycházející hvězdy Jailtona Almeidy. Druhý zmiňovaný skoro všechny své zápasy v UFC ukončil v prvním kole. Jediný, kdo jeho počáteční tlak ustál, byl Shamil Abdurakhimov, kterého ale ve druhém kole čekal stejný osud jako všechny ostatní. Brazilcovým posledním protivníkem byl Jairzinho Rozenstruik, na kterém ukázal, že má na to, aby se prosadil i na vrcholu nejtěžší váhové divize.

Blaydes měl tedy být skutečně tvrdou zkouškou a možnou vstupenkou do TOP 5 těžké váhy. Jak se ale občas v UFC stává, okolnosti souboji nepřály a Američan si při tréninku poranil oba kotníky, což způsobilo, že ho v zápase musel nahradit stylově naprosto odlišný Derrick Lewis

Ten ještě před dvěma lety stál skoro na vrcholu potravního řetězce a zabojoval o prozatimní titul s Cirylem Ganem, kterému ale za celý zápas nedokázal dát žádný pořádný zásah. Chuť si následně spravil rychlou výhrou proti Chrisu Daukausovi, načež ale prohrál tři souboje po sobě proti vycházejícím hvězdám, takže se v žebříčku propadl až na desáté místo a někteří spekulovali, že jeho kariéra v UFC je pomalu u konce. 

Pak ale přišlo UFC 291, kde “Black Beast” ukázal, že na sobě tvrdě dřel. Na vážení jindy zavalitý bojovník překvapil six-packem a fanoušci čekali, že přijde něco velkého. A ono se tak skutečně stalo – Lewis svého protivníka ukončil v prvním kole naskočeným kolenem a následnými údery, čímž si zajistil prodloužení smlouvy a spoustu nových obdivovatelů.  

Po zápase přiznal, že se nikdy v životě necítil zdravěji a že chtěl všem ukázat, že na to stále má. Podle svých slov měl tolik energie, že si myslel, že může létat… a to taky udělal. Připsal si tak čtrnácté ukončení, což ho vrátilo na první příčku v počtu rozdaných knockoutů (v celkových ukončeních, kterým kraluje Charles Olveira s dvaceti, je až pátý).

Almeida se ke změně protivníka vyjádřil velmi stručně, prohlásil, že soupeři se sice změnili, ale jeho mysl zůstala stejná a on stále usiluje o vítězství. Obecně se očekává, že pokud se nestane nějaký zázrak, dostane Lewise na zem a ukončí ho tam. Derrick ale už mnohokrát ukázal, že stačí, aby se jednou dobře trefil a je to konečná. Brazilec ale v posledních letech taktéž zničil vše, co mu přišlo do cesty a sahá už po 15. výhře v řadě (6. v UFC), což by ho posunulo další krůček k vysněnému titulu.

Čeká nás každopádně hodně zajímavý zápas, kterým si Lewis připíše další rekord. Bude to totiž jedenáctá akce UFC, na níž obstará hlavní zápas. To bude nejvíc mezi zápasníky, kterým se nikdy nepodařilo vyhrát titul.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články