Volání po zajímavé odvetě UFC nevyslyšelo. Šógunovi dají do posledního zápasu nováčka

Volání po zajímavé odvetě UFC nevyslyšelo. Šógunovi dají do posledního zápasu nováčka Maurício Rua vs. Antônio "Minotaur" Nogueira | zdroj: Profimedia

Na lednový turnaj UFC v Brazílii se nabízela zajímavá rozlučka dvou veteránů, vedení ale dalo přednost střetu generací.

Na lednovém turnaji UFC 283 v Riu de Janeiru uvidíme nejspíš minimálně jedno velké loučení s kariérou. Do sportovního důchodu se po dvou dekádách zápasení chystá další veterán, který zažil časy slávy kultovní japonské organizace PRIDE – Mauricio "Šógun" Rua

Tomu se na poslední zápas nabízel hodně zajímavý soupeř, s nímž se před dávnými lety už dvakrát utkal a každý si připsal po jednom vítězství. Mělo to ale háček, Lyoto Machida totiž momentálně není bojovníkem UFC a organizace by s ním tedy nejprve musela podepsat smlouvu alespoň na jeden zápas, což nemá ve zvyku. Především brazilští fanoušci ale doufali, že se doma souboje legend dočkají.

Machidův manažer s nápadem kontaktoval byznysového šéfa UFC Huntera Campbella, kterému se prý myšlenka zamlouvala a slíbil, že ji prodiskutuje s hlavním bossem Danou Whitem. Ten byl ale zřejmě proti, jelikož se objevila zpráva, že Šogun bude v lednu čelit Ihoru Potieriovi (18-3).

26letý Ukrajinec se do UFC dostal loni skrze show Dana White's Contender Series, premiérový zápas mu ale následně nevyšel, Negumereanuovi z Rumunska podlehl ve druhém kole. Skalp legendy by mu ale mohl v kariéře dost pomoct.

Šogun, kterému bude v listopadu už 42 let, začal svou kariéru v roce 2002, kdy se ještě MMA říkalo Vale Tudo a bylo v něm o trochu méně pravidel. Po 4 výhrách na T/KO a jedné prohře na submisi dostal mladý Rua pozvánku do Japonska. V ringu kultovní PRIDE pak v následujících letech čelil například Quintonu "Rampage" Jacksonovi či Alistairu Overeemovi, kterého dvakrát knockoutoval. Ze 13 fightů prohrál jediný, když si v zápase s Markem Colemanem zlomil ruku (o tři roky později pak vyhrál odvetu na TKO).

Od září roku 2007 nastupuje Rua v UFC. Oktagon a oproti PRIDE okleštěná pravidla mu sice už tak neseděla, ale přesto si o necelé 4 roky později připnul pás šampiona, když v odvetě vyrovnaného prvního fightu knockoutoval výše zmíněného krajana Machidu, pro nějž to zároveň byla první porážka v kariéře.

Z trůnu sice hned vzápětí Šóguna sesadil mladý dravec Jon Jones a porážky na Brazilcově kontě začaly přibývat, stále ale čelil tomu nejlepšímu v UFC – např. Forrestu Griffinovi, Dan Hendersonovi (za první souboj s ním byl dokonce uveden do Síně slávy), Gustafssonovi, Coreymu Andersonovi, Anthony Smithovi či Paulu Craigovi. V té době s přípravou Ruovi s přípravou na některé zápasy pomáhal také thaiboxer Ondřej "Spejbl" Hutník.

Čas je ale nemilosrdný a Šógun už loni ohlásil, že absolvuje jen dva poslední zápasy. V květnu na Ovince St. Preuxe bodově nestačil. Napíše 23. ledna před domácím publikem vítěznou tečku? I kdyby ne, místo v dějinách MMA už mu nikdo neodpáře. A je dobře, že nebude následovat jiné bojovníky, kteří nevědí, kdy skončit a zbytečně si zahrávají se svým zdravím.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články