Návrat draka? Brazilský karatista chce zpátky do UFC, aby na domácí půdě uzavřel trilogii se Šógunem

Návrat draka? Brazilský karatista chce zpátky do UFC, aby na domácí půdě uzavřel trilogii se Šógunem Lyoto Machida ukázal sílu karate na nejvyšší úrovni v UFC | zdroj: Profimedia

UFC se nabízí zápas legend, které by společným zápasem mohly uzavřít kariéry. Vyslyší Dana White "Drakovo" volání?

Legendární brazilští bojovníci Lyoto "Dragon" Machida a Mauricio "Šógun" Rua spolu v letech 2009 a 2010 svedli dva souboje o titul. Skóre zůstalo 1-1 a vypadá to, že by minimálně jeden z nich měl zájem o uzavření pomyslné zápasové trilogie.

"Když jsem slyšel, že bude Šógun mít na UFC v Riu svůj poslední zápas, hned jsem zavolal Hunteru Cambellovi (jeden z hlavních mužů UFC po Danu Whiteovi) a nabídl jsem Lyota pro trilogii," prozradil Machidův manažer pro server Sherdog. "Hunter mi řekl, že původně pro Šóguna plánovali někoho jako je Tyson Pedro, ale nápad se mu líbil a řekl, že si o něm promluví s Danou Whitem. Nepochybuji, že brazilským divákům by se ten zápas líbil. Dva šampioni, dvě legendy MMA, oba po jedné výhře, rozhodující zápas v noc, kdy oba ukončí kariéru."

Uzavřou Lyoto Machida a Mauricio "Šógun" Rua trilogii? Uzavřou Lyoto Machida a Mauricio "Šógun" Rua trilogii? | zdroj: Profimedia

Machida se v oktagonu proslavil neotřelým stylem a ukázal, že karate může skvěle fungovat i v MMA na té nejvyšší úrovni. Na scéně se poprvé objevil v roce 2003 a relativně rychle si probil cestu do UFC, kde v neporažené krasojízdě pokračoval až k titulu v polotěžké váze, který tehdy sebral do té doby rovněž neporaženému Rashadu Evansovi

Jako první nově korunovaného šampiona vyzval právě Rua. A stal se také prvním, kdo Machidu dokázal v některých kolech přebodovat. Nakonec ale 47:48 na body prohrál, s čímž tehdy spousta lidí nesouhlasila a zákonitě tedy přišla na řadu odveta. V té Rua vsadil na dlouhé útočné kombinace a už v čase 3:35 slavil vítězství na tvrdé KO.

Jak už to tak u dlouho neporažených bojovníků bývá, prohry na Machidově kontě začaly rychle přibývat a už nikdy se mu nepodařilo udržet delší vítěznou sérii. Přesto ještě dvakrát dostal šanci zabojovat o titul. Nejprve v polotěžké divizi podlehl fenomenálnímu Jonu Jonesovi a o pár let později ve střední váze Chrisu Weidmanovi. Oba duely byly ale označeny za nejlepší zápasy večera.

UFC Machida opustil v roce 2018, paradoxně po fantastickém knockoutu, když frontkickem vypnul krajana Vitora Belforta. V konkurenčním Bellatoru pak navázal dvěma výhrami, než je vystřídala série čtyř porážek v řadě. Nutno ale uvést, že první dvě byly těsně 2:1 na body. Naposledy ale Lyoto v květnu letošního roku vyfasoval tvrdé KO od Fabiana Edwardse (bratr Leona, šampiona welterové váhy UFC) a stal se volným bojovníkem.

Ani Shogunovi se po souboji s Machidou už nijak závratně nedařilo. O pás ho hned vzápětí připravil Jon Jones a porážky u něj na dlouho začaly převažovat nad výhrami. UFC bojovníkem už ale zřejmě zůstane až do konce kariéry, kterou by rád ve 40 letech uzavřel na domácí turnaji na turnaji UFC 283, který se v lednu odehraje v Riu de Janeiru. Otázkou je, zda ji ukončí soubojem s dávným rivalem. Zatím se nevyjádřil, není tedy jasné, zda by o další odvetu měl vůbec zájem. Jasné není zatím ani to, jak na takový zápas pohlíží UFC. Nebývá totiž zvykem, aby dalo bojovníkovi smlouvu na jeden zápas. Na druhou stranu pro Šóguna jen těžko najde zajímavějšího a důstojnějšího soupeře.

Zdroje:  Sherdog

Nejnovější články