Machida se chce vrátit ke kořenům, v plnokontaktním karate by se rád utkal s dalším známým bojovníkem z UFC

Machida se chce vrátit ke kořenům, v plnokontaktním karate by se rád utkal s dalším známým bojovníkem z UFC Lyoto Machida ukázal sílu karate na nejvyšší úrovni v UFC | zdroj: Profimedia

Organizace Karate Combat k sobě přitahuje bývalé karatisty z řad MMA bojovníků a rýsuje se nám tak velice zajímavý zápas.

Brazilsko-japonský bojovník Lyoto „Dragon“ Machida je veterán MMA, ale především karatista, který se chce na stará kolena vrátit ke svým kořenům a už si dokonce vybral vhodného soupeře v podobě Stephena "Wonderboye" Thompsona.

Machida se učil shotokan karate už jako malý kluk od svého japonského otce a jako jeden z mála bojovníků dokázal toto bojové umění úspěšně aplikovat i v kleci. V průběhu své MMA kariéry se stal dokonce i šampionem polotěžké váhy UFC, když v roce 2009 knockoutoval Rashada Evanse a vzal mu tak šampionský titul. Ten pak ještě jednou úspěšně obhájil proti „Shogunovi“ Ruovi, aby jej v odvetě následně ztratil. Jeho aura neporazitelného bojovníka se tak ztratila a Lyoto začal do svého bojového životopisu sbírat i červená políčka. I tak ale platil za obávaného bojovníka a dokonce se natahoval i po titulu ve střední divizi, kde ale nestačil na tehdejšího šampiona Chrise Weidmana.

V roce 2018 přešel Machida do Bellatoru, kde si odbojoval 5 zápasů (2 výhry a 3 porážky) a jeho poslední zápas v Bellatoru se uskuteční 13. května proti Fabianu Edwardsovi. Lyoto sice naznačil, že po tomto zápase už jej v Bellatoru neuvidíme, ale ani svých 43 letech se „Dragon“ nechystá do důchodu a už začal spřádat plány na zápas ve svém milovaném karate.

K tomu by mu mohla pomoci organizace Karate Combat, která pořádá plnokontaktní zápasy nejrůznějších stylů karate. Nezápasí se v kleci, ale v „jámě“ se skosenými stěnami a pravidla jsou někde mezi kickboxem a MMA. Zápasí se v malých MMA rukavicích a kalhotech od kimona, jsou povoleny údery a kopy plnou silou, avšak zakázány jsou kolena a lokty. Povolené jsou ale také hody a následné údery na zemi, ale jen po dobu 5 sekund, poté jde zápas zpět do postoje. Tato pravidla tak nabízejí docela atraktivní a dynamickou podívanou bez nudných okamžiků. Stejně to vidí i Lyoto Machida, který se na změnu evidentně těší:

„V Karate Combat akce nikdy nekončí, takže to mi vyhovuje. Proto je mi celkem jedno, kdo je na druhé straně, protože je to umění, ve kterém dominuji, umění, ve kterém akce nekončí a je tam více kontaktu.“

„Nezáleží na tom, jestli se soupeř dotkne mého obličeje, protože já taky vystřelím nazpět. Je to jako MMA, jenom je tam více zakázaných technik v pravidlech.“

Machida rovnou poodkryl, s jakým dalším karatistou by rád změřil síly:

Stephen Thompson je MMA bojovník, se kterým bych se mohl utkat. Nebo Georges St. Pierre. Ale tomu byl zápas nabídnutý posledně a nechtěl do toho jít. Karate Combat chtělo tento zápas (s GSP) uspořádat v budoucnu, poté, co můj kontrakt v Bellatoru vyprší, ale GSP má jiné plány. Myslím, že opravdu ukončil svoji kariéru sportovce. Stephen Thompson je aktivní, je mladší a chtěl by do toho jít. Uvidíme, co Karate Combat uspořádá v budoucnu, ale nejdříve musím odbojovat můj zápas v Bellatoru,“ zakončil Machida.

Thompson i GSP jsou oba karatisté, kteří s tímto bojovým sportem začínali jako malí kluci, stejně jako Machida. Thompson je držitelem pátého danu (černého pásu) v Kempo karate, zatímco GSP má třetí dan ve stylu Kyokushinkai. Nyní mají oba v rámci Karate Combat úlohu tzv. „Senseiů“, tedy učitelů a mentorů pro závodící bojovníky.

Zápas mezi Thompsonem a Machidou by určitě ke Karate Combat přitáhl velkou pozornost, ale vzhledem k tomu, že Thompson má pořád ještě platnou smlouvu s UFC, v dohledné době se nejspíše neuskuteční a budeme si na něj muset nějaký čas počkat.

Zdroje:  bloodyelbow.com

Nejnovější články