Všech 15 soupeřů ukončil před limitem. Teď jde kazašský talent Rakhmonov do ostrého testu proti americkému veteránovi

Všech 15 soupeřů ukončil před limitem. Teď jde kazašský talent Rakhmonov do ostrého testu proti americkému veteránovi Shavkat Rakhmonov | zdroj: Profimedia

Ne moc často se vidí takové statistiky jako u kazašského bojovníka Shavkata Rakhmonova. Ten se chce dostat do top desítky ve welterové váze UFC, v cestě mu ale stojí zkušený Neil Magny

Na turnaji UFC Vegas 57, který je náplánován na tento víkend, uvidíme jeden zápas, který je tak trochu pod radarem médií, ačkoliv slibuje pořádnou podívanou a především velký test pro jednu z vycházejících hvězd UFC. Tou je Shavkat Rakhmonov, kazašský bojovník původem z Uzbekistánu, jenž skříží cestu s veteránem Neilem Magnym.

Rakhmonov v současné době zavírá žebříček welterové divize na patnáctém místě, ale jeho statistiky hovoří o mnohem větších ambicích. Kazašský bojovník totiž nejen, že ve všech svých dosavadních 15 soubojích nepoznal přemožitele, ale navíc dokázal všechny soupeře ukončit před limitem.

I přes své úspěchy se ale kazašskému borci nedostává tolik pozornosti jako například podobnému talentu Khamzatu Chimaevovi, který má podobné statistiky. Oproti tomuto Čečenscovi působí Rakhmonov klidnějším a trpělivějším dojmem a chystá se vyplenit welterovou divizi hezky krok za krokem.

„Ano, věřím, že si zasloužím více pozornosti. Pokud to Bůh dovolí, budu příštím šampionem UFC. Raději to beru krok za krokem, nerad bych to uspěchal. Věřím, že za rok a půl nebo za dva roky budu šampionem,“ řekl klidně, ale sebevědomě Rakhmonov na tiskové konferenci.

„Jsem rád, že jsem v top 15, věřím, že jsem si to zasloužil. Dalším krokem je dostat se mezi nejlepších 10,“ předestřel své plány kazašský borec. A to by se mu mohlo podařit už tento víkend, protože pokud by porazil zkušeného Magnyho, dostal by se právě na desátou příčku, kterou americký bojovník s haitským původem v současnosti okupuje. I přesto, že kazašský talent přiznává, že Magny pro něj bude těžkým oříškem, nepochybuje o svém vítězství. Je to dobrý soupeř, je pro mě dobrým testem. Ale jsem připravený ukázat, že jsem lepší než on, a že jsem lepší než kdokoliv v této divizi.“

Neil Magny bude pro kazašskou hvězdu nepochybně nejtěžším soupeřem, se kterým se Shavkat doposud potkal. Nejen, že má na kontě více než dvojnásobek zápasů, ale proti těm nejlepším v UFC zápasí už od roku 2013, takže zkušenosti budou jasné na straně 34letého Američana. Jeho největší devízou je skvělá fyzická kondice a výborný wrestling. Své soupeře ale tolik neukončuje a většinu zápasů vyhrává na body, což je v přímém kontrastu s jeho kazašským soupeřem, který své soupeře kosí jednoho za druhým.

Mohlo by se zdát, že taková mašina na ukončení, jakou Rakhmonov je, se bude v zápase soustředit na finiš svého soupeře. Opak je ale pravdou a vypadá to, že Kazach chce nechat zápas volně plynout a soustředí se pouze na vítězství.

„Mým cílem je vždy vyhrát. Je jedno jak, i třeba jen na body, ale udělám cokoliv, abych vyhrál. Uvidíme, jestli ho ukončím. Nemám za cíl ho ukončit, ale jestli udělá chybu, využiji toho.“

Shavkat začínal se sambem, a tak má velice dobrý základ ve wrestlingu i grapplingu. Je ale také výborným postojářem a dokáže všechny oblasti boje velice dobře kombinovat. O tom, že je nebezpečný všude, hovoří i jeho statistiky - 8 KO/TKO a 7 submisí. Svou taktiku proti Magnymu Rakhmonov neprozradil, ale chtěl by, aby se zápas odvíjel podle něj. „Chci mu dominovat. Taky bude záležet na jeho přístupu, otestuji jeho schopnosti, takže uvidíme, kdo je lepším bojovníkem.“

Svůj poslední zápas, který Shavkat odbojoval v únoru, vyhrál na působivé TKO už v prvním kole, kdy svého soupeře Carlstona Harrise nejdříve sejmul na zem kopem z otočky a tam jej následně dobil údery. Na jeho cestu v UFC se můžete podívat na tomto videu:

Duel mezi kazašským talentem a americkým veteránem je součástí hlavní karty turnaje UFC Vegas 57, která začíná od 4 hodin ráno.  

Zdroje:  youtube - UFC

Nejnovější články