Vyhraje Conor McGregor nebo Dustin Poirier? Jejich statistiky vás asi překvapí

Vyhraje Conor McGregor nebo Dustin Poirier? Jejich statistiky vás asi překvapí zdroj: Profimedia

Kdo dává více úderů? A kdo je přesnější? Podívejte se na překvapivé statistiky obou bojovníků, kteří se utkají už tuto neděli.

Není tajemstvím, že Dustin Poirier je v nadcházejícím zápase proti Conoru McGregorovi považován za outsidera. Ale je tomu skutečně tak? Držte si klobouky, protože nás čeká výlet do světa MMA statistik.

Oba borci jsou fyzicky téměř totožní. Oba měří 175 cm a oba by měli udělat váhu do 70,8 kg (protože se jedná o netitulový zápas, jinak je limit do 70,3 kg). V den zápasu samozřejmě budou o něco těžší, ale vzhledem ke stejné výšce i podobné muskulatuře se dá předpokládat, že budou i v zápase vážit velice podobně.

Conor McGregor má na svoji výšku velice dlouhé paže, jeho rozpětí je 188 cm a bude tak mít oproti Dustinovi Poirierovi, který má 182 cm, malou výhodu.

Co se věku týče, oba bojovníci jsou ve svých nejlepších letech, Dustin Poirier včera oslavil své 32. narozeniny a Conor McGregor je zhruba o půl roku starší. Oba jsou tak na vrcholu svých fyzických sil a také za roky zápasení nabrali spoustu zkušeností.

V tomto ohledu by měl mít výhodu Poirier, který za svou kariéru odbojoval 33 zápasů, zatímco Conor McGregor nasbíral v oktagonu 26 zápasů. Tato statistika je ale velice relativní. Jednak proto, že Dustin Poirier v oktagonu strávil mnohem více času (celkem 4 hodiny a 11 minut) než Conor McGregor (celkem 1 hodina a 40 minut), který 16 zápasů ukončil už v prvním kole, ale taky je velice individuální, jaké zkušenosti si borci ze svých zápasů odnesli. Navíc Conor má také jeden boxerský zápas proti legendárnímu Floydu Mayweatherovi, který mu (stejně jako příprava na něj) dali určitě spoustu zkušeností.

Eddie Alvarez vs Conor McGregor Eddie Alvarez si proti McGregorovi doslova ani neškrtl. | zdroj: Profimedia

Je zajímavé, že oba borci jsou tzv. southpaws, to znamená, že jsou leváci a bojují v obráceném gardu. Dustin sice postoj občas mění, ale většinu času tráví v oktagonu s pravou nohou vepředu. Těžko říct, kdo má v takovém případě větší výhodu. Leváci totiž málokdy trénují spolu (protože jich zas tak moc není), ale na druhou stranu si tohle určitě oba bojovníci v přípravném kempu pohlídali a našli si „levé“ sparingpartnery.

Dustin Poirier zasahuje v průměru své soupeře 5,57 signifikantními údery za minutu. To je jen o něco více než rozdává svým soupeřům Conor s 5,43 signifikantními údery za minutu. Dustin je také o fous přesnější, protože trefuje rovných 50% svých signifikantních úderů, zatímco Conor trefuje 49%.

Conor má také horší statistiku co se týče absorbovaných úderů. Irský bojovník v průměru dostane 4,4 úderů za minutu, zatímco Dustin jich průměrně obdrží 4,18. S tím souvisí i skutečnost, že Dustin má o něco málo lepší skóre obrany, kdy jej netrefilo 55% soupeřových úderů, zatímco Conor se v průměru ubránil 54% úderů.

Dustin Poirier zdroj: Profimedia

Je jasné, že Conor je především striker a podle toho také vypadá statistika jeho takedownů. Pokusí se jen o 0,75 takedownu za 15 minut, zatímco Dustin se o takedowny pokouší častěji a vyzkouší 1,49 takedownů za 15 minut. Paradoxně je ale ve svých takedownech úspěšnější Conor, kterému se podaří vzít soupeře na zem v 62% případů, zatímco Dustinovi se to povede jen ve 35% pokusů.

Obranu proti takedownům mají oba borci velice podobnou, ale o něco lepší je Conor, který ubrání 70% takedownů, oproti Dustinovi s 60%.

Když už se Conor na zem dostane, je to většinou nedobrovolně a okamžitě se snaží zvednout a nevymýšlí způsoby, jak svého soupeře uškrtit nebo upáčit. V ranných dobách, kdy bojoval v Cage Warriors si sice Conor připsal jedno vítězství na rear naked choke, ale v UFC nemá žádné zaznamenané pokusy o submisi. Dustin Poirier také upřednostňuje zápas v postoji, ale když už se na zem dostane, neodpustí si v průměru 1,3 pokusu o submisi za 15 minut zápasu.

Ze statistik zápasů jde vidět, že Conor má pořádnou sílu v úderech a jedná se o rozeného zabijáka, který své soupeře pravidelně uspává v prvním kole. Celkem 20 zápasů ze svých 22 výher  ukončil před limitem. Z toho 19krát vyhrál na KO a z toho 16krát už v prvním kole. Submisi k vítězství použil jen jednou. Naopak, všechny 4 Conorovy prohry byly na submisi a jde vidět, že tudy by mohla vést Dustinova cesta k vítězství.

Dustin je naopak velice komplexním bojovníkem, který umí své soupeře jak knockoutovat, tak je i donutit odplácat, nebo přestřílet na body. Ze svých 26 vítězství dokázal soupeře ukončit 19krát, z toho 12krát v prvním kole. Použil na to 12 KO a 7 submisí. I svých 6 proher má rovnoměrně rozdělených – 2krát KO, 2krát submise a 2krát na body.

Z posledních pěti představení v oktagonu vyhrál Conor 3 zápasy a 2 prohrál (proti Khabibovi Nurmagomedovi a Natu Diazovi). Dustin poirier vyhrál 4 zápasy ze svých posledních 5 a prohrál pouze proti Khabibovi.

McGregor vs Poirier Dustin Poirier a Conor McGregor se spolu utkali už v roce 2014. | zdroj: Profimedia

Z výše uvedených statistik se zdá, že Dustin není zas takový outsider, za jakého jej většina lidí má, naopak ve většině oblastí má nad Conorem lehce navrch. Samozřejmě, že MMA matematika velice často nefunguje a bude záležet na mnoha dalších faktorech, jako například, jestli Dustin přežije první kolo, kdy je Conor nejnebezpečnější.

Možná úplně nejdůležitější faktor ale bude, jak se Dustin popasuje se svoji mentální připraveností. Před necelými 7 lety se totiž Conor dostal svým trash talkem Dustinovi pod kůži a následně z toho bylo KO v prvním kole pro Conora. Naopak Conor je mistrem mentální hry a jeho sebevědomí, které je velkým faktorem jeho skvělých výkonů, se zdá být neotřesitelné.

Jak tento zápas dopadne, se dozvíme už tuto neděli kolem 6. hodiny ráno.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články