Vyhraje rychlost nebo hrubá síla? Technik Ciryl Gane chce Tuivasu porazit „Bon Gamin“ stylem

Vyhraje rychlost nebo hrubá síla? Technik Ciryl Gane chce Tuivasu porazit „Bon Gamin“ stylem Ciryl Gane po výhře nad Derrickem lewisem | zdroj: Profimedia

Domácí favorit Ciryl Gane se na závěr pařížského UFC postaví ranaři Tuivasovi. Jak se vyrovnal se svou první prohrou s šampionem Ngannouem a co si myslí o svém nadcházejícím soupeři?

Jednoho z nejlepších MMA zápasníků na světě můžete obvykle v Paříži potkat, jak se projíždí na starém skútru v oprýskané helmě a obskurních žlutých brýlích. Dnes večer se ale „Uličník“ Ciryl Gane poprvé představí francouzským fanouškům také v roli profesionálního fightera. Na premiérové akci UFC ve Francii, kde bylo MMA legalizováno teprve v roce 2020, se v bitvě dvou pohodových těžkotonážníků utká s Australanem Tuivasou. Po lednové porážce od Francise Ngannoua v titulovém zápase se také pokusí vrátit zpět na vítěznou vlnu. Současný král těžké váhy byl ale zatím prvním a posledním, kdo na něj v kleci vyzrál.

Ciryl však vzal svůj první profesionální neúspěch velmi sportovně, jak zavzpomínal v rozhovoru pro UFC: „Hned po zápase, při prohlídce u doktora, jsem byl fakt hodně smutný, smutný a frustrovaný, protože ten zápas byl fakt těsný a bylo to o pás. Ale potom v noci, když jsme šli s týmem ven, s bráchou, s kamarády, tak jsem byl šťastný, skutečně šťastný, že tam můžu být. Prohrál jsem. Byl to skvělý zápas a já udělal pár chyb. A byl to Francis Ngannou, byl hodně dobrý. Je to v pohodě. Zapracujeme na mých chybách a půjdeme dál.“

Navíc si je jistý, že mu první neúspěšné tažení za titulem může v delším časovém horizontu pomoct: „Když vyhrajete, moc otázek se vám v hlavě neobjeví. Když prohrajete, tak je to odlišné. Říkáte si: ‚Co můžu změnit?‘ Není to tak, že si řeknete: ‚Oh, prohrál jsem a cítím se blbě‘. Ne. Byl jsem s tím opravdu v pohodě. Otevřelo mi to trochu oči a myslím, že jsem našel větší a lepší motivaci. Je to něco, co si říkám po každém tréninku. Přidalo mi to zkušenost a vyzrálost,“ řekl pro Yahoo Sports.

Gane tím samozřejmě narážel na mezery ve wrestlingu, kterých Ngannou v jejich lednové bitvě chytře využil poté, co nedokázal v prvních dvou kolech najít odpověď na skvělý pohyb a útoky z dálky od francouzského borce. S Tuivasou se ale Ciryl něčeho podobného s největší pravděpodobností obávat nemusí, KO ale bude hrozit doslova s každým Australanovým úderem.

Je skutečně hodně nebezpečný, a všichni to vědí. Zlepšuje se, má dobrou sérii výher, všechny ukončil. V postoji je velmi nebezpečný, takže musím být soustředěný,“ uvědomuje si Gane přednosti svého soupeře, který má v ruce neskutečné granáty. Tuivasa dokázal vypnout posledních pět soupeřů a jen dvakrát na to potřeboval více než jedno kolo. „Bon Gamin styl, dobrý pohyb, držení vzdálenosti, trefovat a nebýt trefen, to je vše,“ prozradil s narážkou na svou přezdívku svou klasickou taktiku, která mu zatím, s výjimkou „wrestlera“ Francise, vždy přinesla úspěch. Tuivasa s podobným přístupem jistě v přípravě počítal, otázka je, jestli na ni s týmem dokázal najít nějaký recept.

Na pomoc s wrestlingem si Ciryl Gane pozval posilu z Dagestánu Na pomoc s wrestlingem si Ciryl Gane pozval posilu z Dagestánu | zdroj: Profimedia

Jak se dá očekávat u kliďase Ciryla, zápasu nepředcházel žádný trashtalk a mezi oběma bojovníky je velký vzájemný respekt:

Myslím, že je to skutečně fajn kluk. Myslím, že bychom mohli být přátelé, ale to není úplně dobré pro tuhle práci... a pokud jde o bojování, je fakt nebezpečný. Má dobrou sérii, takže je sebevědomý a myslím, že má cíl dostat se úplně na vrchol,“ řekl o svém protivníkovi v dokumentu kanálu Full Reptile. „Říká, že mi chce zkazit párty, ale chlape, nech mě vyhrát a můžeme oslavovat spolu,“ dodal poté se smíchem.

Případné oslavy by měly stát za to. Hala Bercy, kde se dnešní turnaj odehraje, je podle všeho vyprodaná a zápasy bude naživo sledovat přes 15 tisíc diváků. I díky tomu má samozřejmě Ciryl, jenž v Paříži už několik let žije, další motivaci k co nejlepšímu výkonu: „Chci ten zápas ukončit, to je jasné. Chci to pro fanoušky v Paříži, udělat show pro lidi. A v tom případě nemáte jinou možnost. Musíte zkusit ukončit zápas před závěrečným gongem. Údery nebo možná na zemi, jsem všestranný, takže je možné všechno.“

Vítěz tohoto zápasu se nejspíše utká s Curtisem Blaydesem o post dalšího titulového vyzyvatele. Kterému ze dvou sympaťáků se to podaří, zjistíme už dnes večer. Celý turnaj začíná v 18 hodin našeho času, přičemž hlavní zápas by měl přijít na řadu zhruba půl hodinu před půlnocí.

 

Zdroje:  mirror.co.uk , Yahoo Sports , UFC , FullReptile - youtube

Nejnovější články