Vzestupy a pády polské hvězdy Joanny Jedrzejczyk

Vzestupy a pády polské hvězdy Joanny Jedrzejczyk zdroj: Profimedia

Polská bojovnice Joanna Jedrzejczyk se již tento víkend utká s americkou kráskou Michelle Waterson a podle všeho si nic nedarují zadarmo. Vítězka zápasu se totiž dost možná stane vyzyvatelkou čínské šampionky Zhang Weili, takže se fanoušci mohou těšit na pořádný boj.  

Kariéra v Muay Thai

Joanna s thajským boxem začala v 16 letech a brzy se ukázalo, že má talent a předpoklady pro zápasení na nejvyšší úrovni. Začala vyhrávat jeden turnaj za druhým a přidávala na svůj opasek cenné skalpy soupeřek. Dokonce byla 5x za sebou světovou amatérskou šampionkou v thajském boxu organizace IFMA. Celkem Joanna vyhrála v thajském boxu a kickboxu přes 60 zápasů, přičemž porážku okusila pouze 6x. Již během své kickboxerské kariéry začala Joanna pokukovat po světě MMA a po několika přesvědčivých vítězstvích podepsala kontrakt s UFC.

Královna UFC

V UFC si nadále držela neporazitelnost a po dvou vyhraných zápasech přišel zápas o titul ve slámové divizi (pod 52 kg) proti Carle Esparza. Joanna se ničeho nezalekla a po výrazné převaze vyhrála na technické KO ve druhém kole. Stala se tak první evropskou šampionkou a vůbec prvním šampionem UFC z Polska. Za svůj výkon dostala také ocenění výkon večera.

Na rozdíl od mnoha dalších šampionů se Joanna nedržela zpátky, ale byla poměrně aktivní šampionkou. V dalších zápasech Joanna úspěšně 5x obhájila titul proti svým soupeřkám, mimo jiné také proti své krajance Karolíně Kowalkiewicz nebo teď již bývalé šampionce Jéssice Andrade a upevnila si tak svou pozici jako královna slámové váhy. Svými výkony v kleci i mimo ni, kdy jí nechybí sebevědomí a umí zaujmout fanoušky se katapultovala do role superstar.

Joanna Jedrzejczyk zdroj: Profimedia

Nemesis

Každá párty však jednou musí skončit a pro Joannu se tak stalo při její šesté obhajobě titulu, proti vyzyvatelce Rose Namajunas. Tato nenápadná a tichá bojovnice, která působí téměř jako pravý opak oproti sebevědomé a hlasité Joanně, způsobila velké překvapení, když ji v prvním kole srazila krásným levým hákem a údery na zemi završila Joanninu porážku. Joanna tak ztratila svůj šampionský pás a poprvé také okusila hořkost porážky. Porážku však vzala jako šampionka a rematch s Namajunas na sebe nedal dlouho čekat a po půl roce se obě soupeřky střetli znovu. Druhý zápas už nebyl tak jednoznačný a nabídl technické přestřelky obou bojovnic, ve kterých ale měla Namajunas většinou navrch a sice těsně, ale zaslouženě obhájila titul královny slámové váhy UFC.

Joanna sice utrpěla dvě porážky za sebou, ale bez většího oddechu se pustila do dalšího zápasu o pár měsíců později, kde vyhrála na body nad Tecií Torres.

O pár měsíců později dostala Joanna nabídku bojovat o uvolněný pás v muší váze (do 57 kg), proti kyrgyzské raketě Valentině Shevchenko. Obě bojovnice se navzájem znaly velice dobře z thajboxerských turnajů, kde se spolu celkem třikrát utkaly a pokaždé odcházela se zvednutou rukou Shevchenko. Bohužel pro Joannu se příběh opakoval a po krásném výkonu Valentiny, kdy Joannu k ničemu nepustila a přestřílela ji svým tvrdým strikingem a skvěle načasovanými kopy, prohrála Joanna nad svou nemesis znovu. I přesto spolu obě borkyně mají přátelský vztah a navzájem se velice respektují.

Joanna Jedrzejczyk zdroj: Profimedia

Boj o comeback

Joanna má divácky velice atraktivní a agresivní styl boje a není náhodou, že její výkony v oktagonu byly často oceněny zápasem či výkonem večera. Je dokonce držitelkou hned několika zajímavých rekordů – nejvíce rozdaných významných úderů v zápase (225), nejvíce lowkicků za zápas (75), první evropská šampionka UFC atd.

Hlavní devízou Joanny je její striking a zápas se snaží držet především v postoji, kde dokáže skvěle využívat svého dlouhého dosahu, navíc má velice dobrý timing a své soupeřky většinou tlačí a zasypává přesnými kombinacemi úderů a kopů. Spolu s jejími zkušenostmi z thajského boxu a kickboxu, je to pro její soupeřky většinou dost bolestivá kombinace. Jedrzejczyk však není špatná ani na zemi, a i když to v zápasech moc neukazuje, Waterson by ji na zemi rozhodně neměla podceňovat.

Tři porážky z posledních čtyř zápasů však trochu rozhodily sebevědomí Joanny a ta se rozhodla dát si rok pauzu. Tedy až do tohoto víkendu, kdy se utká s „Karate-kráskou“ Michelle Waterson. Obě bojovnice stabilně předvádějí skvělé zápasy a bude zajímavé sledovat, jestli se Joanna dokáže vrátit na vítěznou vlnu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články