„Weidmane, poslouchej! Seber se, teď je ten čas, abys něco udělal,“ musel na bývalého šampiona zvýšit hlas jeho trenér

„Weidmane, poslouchej! Seber se, teď je ten čas, abys něco udělal,“ musel na bývalého šampiona zvýšit hlas jeho trenér zdroj: Profimedia

Kdysi neporažený šampion střední váhy ukázal velké srdce a dokázal po sérii devastujících porážek urvat důležitou výhru.

Ještě před pár lety byl Chris Weidman jedním z největších talentů a nadějí UFC. Svoji neporazitelnost si udržel 13 zápasů a poté, co vzal šampionský pás Andersonu Silvovi, proti kterému jej i obhájil, dokázal porazit i Lyota Machidu a Vitora Belforta.

Pak ale přišla porážka na TKO z rukou Luka Rockholda, která nastartovala šňůru devastujícíh proher, všechny na TKO nebo KO - Yoel Romero, Gegard Mousasi, Ronaldo Souza a naposledy i Dominick Reyes – ti všichni Weidmana ukončili a i přestože Weidman dokázal mezitím porazit Kelvina Gasteluma, něco určitě nebylo v pořádku.

Spousta fanoušků Weidmana odepisovala nebo mu radila, aby šel do zápasnického důchodu dříve, než mu soupeři vytlučou mozek z hlavy, ale 36 letý Chris si nedal říct a tvrdil, že prohry byly jen náhody, a že se cítí na vrcholu svých sil. UFC mu tak dalo ještě jednu možnost, ale tentokrát už mu nedalo bojovníka z top 5, ale bojovníka na desáté pozici v žebříčku, Omari Akhmedova.

I tak to ale pro Weidmana nevypadalo moc dobře. Akhmedov je 32 letý rodák z Dagestánu a na kontě měl 20 vítězství a jen 4 porážky. Navíc neprohrál 6 zápasů za sebou a sebevědomí mu tak určitě nechybělo.

Chrisova taktika byla od počátku jasná - nechodit do žádných přestřelek a neriskovat další KO, ale namísto toho použít svůj wrestling a dostat co nejdříve Akhmedova na zem a udržet ho tam.

V prvním kole se bývalému šampionovi plán docela dařil a Akhmedova neustále svazoval a snažil se ho házet na zem. Jenže i když jej hodil, Akhmedov se mu vždy dokázal zvednout a Weidman, přestože první kolo vyhrál, tak vyplýtval hodně energie. To se ukázalo ve druhém kole, kde už byl Weidman očividně unavený a nedařilo se mu Akhmedova házet a naopak měl navrch dagestánský bojovník, který dokázal rozdat více úderů.

V pauze před třetím kolem musel zasáhnout Weidmanův dlouholetý trenér Ray Longo a nebral si při motivaci svého unaveného svěřence žádné servítky:

„Weidmane, poslouchej! Seber se, teď je ten pos*aný čas, abys něco udělal. Máme 5 pos*aných minut a musíš to urvat!“

A tato motivační řeč očividně zabrala. Chris i přestože byl unavený, dokázal na začátku kola vzít Akhmedova na zem a tentokrát jej odtamtud nepustil. Neustále hrozil submisemi, snažil se o rear naked choke, arm-triangle, dokonce se pokusil i o banana split, kterým se páčí kyčle soupeře, ale Akhmedov všechny pokusy vydržel. I tak byl Chris Weidman neustále v dominantní pozici a třetí kolo přesvědčivě vyhrál a dokázal tak překulit těžký zápas na svou stranu.

Chris Weidman tak urval velice důležitou výhru, která by mu mohla vrátit ztracené sebevědomí. Nutno ale říct, že jeho výkon byl na hony vzdálený tomu, co v oktagonu předváděl kdysi jako neporažený šampion. Sám Weidman byl za výhru rád, ale ke svému výkonu byl objektivně kritický:

„Bylo to velké, byl na mě obrovský tlak, jsem rád, že mi zvedli ruku. Očividně nejsem moc šťastný ohledně svého výkonu, ale potřeboval jsem vyhrát a to jsem udělal, porazil jsem ho.“

Pro ostatní bojovníky v divizi má Weidman jednu zprávu:

„Jsem zpátky. Jsem zpátky ve střední divizi a všichni top bojovníci – jdu si pro vás! Vím, že to nebyla ta nejhezčí výhra, ale vrátilo mě to zpátky a budu problém pro každého.“

Zdroje:  UFC

Nejnovější články