William Knight nesplnil váhový limit a vytvořil tak nový rekord UFC

William Knight nesplnil váhový limit a vytvořil tak nový rekord UFC zdroj: Getty Images

MMA bojovník William Knight přepsal historii UFC, když vytvořil nový rekord v nesplnění váhového limitu. Zápas ale i přesto bude.

O nový, ale ne příliš obdivuhodný rekord se zasloužil americký bojovník William Knight, který při včerejším vážení na turnaji UFC 271 převážil svou váhovou kategorii o pořádných 6 kilogramů.

Knight měl bojovat v polotěžké váze, a jeho váhový limit tak byl do 93 kg. Jenže když si stoupnul na váhu, ta ukázala téměř 99 kg a bylo jasné, že 6 kilo nemá Knight šanci během dodatečné hodiny shodit.

Jeho soupeř Maxim Grishin navážil požadovaných 93,4 kg (s tolerancí) a i přes velký váhový rozdíl neváhal a zápas vzal. Souboj se však místo polotěžké váhy odehraje v těžké a Knight přijde o velkou část své výplaty. Ať už totiž duel dopadne jakkoliv, bude muset svému soupeři odevzdat 40% ze svého honoráře.

Knight tak svými 6 kilogramy přes limit udělal nový rekord v historii UFC, když překonal dosavadní přešlap Rafaela Alvese z minulého roku, který nedal váhu o 5,5 kg. I přestože nedodržení váhového limitu a ještě k tomu o tolik kilogramů je v bojových sportech značně neprofesionální, Knight má docela dobrou výmluvu v tom, že zápas vzal jen pár týdnů před turnajem a jeho příprava a hubnutí tak určitě nebyly ideální. Sám hříšník se k celému incidentu vyjádřil na svém Instagramu:

„Snažil jsem se co jsem mohl, vzhledem k tomu, že jsem vzal zápas na poslední chvíli. Rozhodně nejsem takový bojovník, který by tohle dělal a rozhodně se to nestane znovu… Je šílené, že se ze mě stal zloduch, když jsem se snažil zachránit zápas a vzal jsem ho na poslední chvíli. Jsem rád, že ti praví hadi se dnes ukázali a já si to zapamatuju. Bůh mě požehnal touto lekcí a rozhodně to příště udělám lépe. Zápas bude i tak zítra v 8 hodin večer a nyní bude v těžké váze.“

William Knight ale není jediným bojovníkem, kterému se včera nepovedlo splnit požadovaný váhový limit. Dalším byl zápasník muší váhy Alex Perez, který převážil o 2 libry (necelý 1 kilogram). V jeho případě ale soupeř Matt Schnell shovívavý nebyl a zápas nevzal. Jejich naplánovaný vzájemný duel se tak neuskutečnil už po čtvrté a je otázka, jestli se jej bude UFC ještě někdy snažit uspořádat.

Také Alex Perez se omluvil za svůj prohřešek na Instagramu: „No, můj zápas nebude. Nedal jsem váhu o 2 libry a je to 100000% moje chyba. Není nic co bych mohl udělat, abych změnil minulost, jenom se z toho můžu poučit a jít dál. Uvidíme, co bude dál. Upřímně se omlouvám svému soupeři, Mickovi (Maynardovi – matchmaker UFC) a mému týmu, který tvrdě pracoval, abych se tady dostal.“

Za normálních okolností většinou zápasníci i přes nedodržení váhového limitu svých soupeřů své zápasy neodvolávají, takže je možné, že tento Perézův přešlap přišel Schnellovi z nějakého důvodu vhod.

Hlavní zápas večera, ve kterém se utká šampion střední váhy Israel Adesanya a jeho vyzyvatel Robert Whittaker, je však bez ohrožení, protože oba bojovníci se vešli do limitu a navážili shodně 83,46 kg.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články