Americká MMA se znovu pokouší unifikovat pravidlo, kdy se smí kopat do protivníka "na zemi"

Americká MMA se znovu pokouší unifikovat pravidlo, kdy se smí kopat do protivníka "na zemi" zdroj: Profimedia

Problematická otázka, kdy je bojovník "na zemi" se snad konečně dočká řešení napříč USA.

Už zase budeme mít v pravidlech amerického MMA trochu více jasno. Snad. Vzpomínáte si na kontroverzi okolo zápasu Poirier vs Alvarez (UFC 211)? Alvarez dvěma koleny trefil Poiriera v krkolomné pozici u pletiva a rozhodčí Herb Dean zápas ukončil jako No Contest, protože Poirier byl podle pravidel texaské komise"na zemi", v anglickém výkladu pravidel je pro to výraz "grounded".

A zde nastal problém, který se stále řeší. Spojené státy totiž nemají unifikovaná pravidla MMA. Pro to, aby byl bojovník "grounded" existovaly v té době dvě verze pravidel a celkově byste ještě dnes našli deset různých setů pravidel pro MMA po celé Severní Americe. Některé organizace zastávaly starší přístup, že se stačí dotýkat země (tedy plátna, vinylu apod) prsty. Samozřejmě to vytvářelo situace, kdy se bojovník jen prsty dotknul země a chránil se tak před kopy na hlavu.

Alvarez Poirier zdroj: Profimedia

Druhá verze pravidel, s níž v roce 2016 přišla ABC, Asociace pro kontaktní sporty, která zastřešuje komise jednotlivých států, říkala, že "grounded" fighter je ten, který má na zemi dlaně či pěsti obou rukou. Nu a tady vznikal problém. Jde o příliš velký rozdíl a jelikož komise v každém státe uznávala vlastní pravidla, fighteři byli často zmatení, kdy mohou kolena použít a kdy ne. Tím spíš, že si těžko v žáru boje uvědomíte, jestli zrovna bojujete v Texasu a nebo New Yorku a jaká tam zrovna platí pravidla.

A tak nyní přichízí ABC s kompromisním návrhem, který byl jednohlasně přijatý a zdá se, že by jej tedy měly akceptovat komise po celých Spojených státech. Nové pravidlo říká, že stačí mít kromě chodidel zapřenou o zem jednu dlaň či pěst a bojovník je v tu chvíli "grounded". Podle prezidenta ABC Mikea Mazzulliho by toto mělo vést ke zlepšení bezpečí i pohodlí bojovníků.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články