Bellator v Dublinu nabídne střet dvou veteránu z UFC

Bellator v Dublinu nabídne střet dvou veteránu z UFC zdroj: Profimedia

27. září se v irském Dublinu v rámci amerického Bellatoru uskuteční konfrontace dvou veteránu lehké váhy z UFC, pojďme si oba borce představit trochu blíž.

Benson Henderson

Benson Henderson se narodil v americkém Colorado Springs korejské matce a afroamerickému otci. Od 9 let ho jeho matka přihlásila ke kurzům taekwonda, čímž mu chtěla dát aspoň kousek tradice a kultury její původní země. Nakonec v něm získal černý pásek.

Na střední škole začal se řeckořímským zápasem a s tím pokračoval i na univerzitě, kde graduoval ve dvou oborech, trestním právu a sociologii. Během studií byl za zápasení dvakrát oceněn prestižním oceněním NAIA All-America, které se udává nejlepším mladým sportovcům v USA.

S kariérou profesionálního MMA začal v roce 2006, kdy už v prvním kole umlátil Dana Gregaryho. Sedm výher a jediná prohra z počátku kariéry ho dostali až do World Extreme Cagefighting (WEC). Zde dokázal vyhrát titul v lehké váze nad budoucí hvězdou UFC Donaldem "Cowboyem" Cerronem, kterého během jednoho roku porazil dvakrát. Zastavil ho až Anthony Pettis.

Benson Henderson - Frankie Edgar zdroj: Profimedia

Toho už si samozřejmě všimli v UFC a kontrakt byl na světě a Henderson pokračoval v mistrovské jízdě i zde. Získal pás lehké váhy nad Frankie Edgarem a třikrát obhájil. Nejdřív po pěti měsících znovu proti Edgarovi, poté zdolal neméně slavného Natea Diaze a nakonec ještě Gilberta Melendeze. Možná by i pokračoval, kdyby se neobjevila jeho Nemesis v podobě Anthony Pettis, který mu pomocí armbaru titul opět sebral.

Henderson v UFC ještě několik let působil, ale jeho výsledky byly často rozpačité. Sice porazil Jorgeho Masvidala, ale utrpěl porážky s Rafaelem dos Anjosem nebo s Donaldem Cerronem. Dokonce i zkusil welterovou váhu, ale paradoxně po dvou výhrách podepsal Bellatoru. Tady se dvakrát neúspěšně pokusil o titul, ale momentálně drží tři výhry v řadě a vypadá to, že drží vítěznou formu. Naposledy v dubnu těsně porazil Adama Piccolottiho.

Myles Jury

Myles Jury se narodil 31. řijna 1988 v americkém Hazel Parku a už od dvou let vyrůstal pouze s otcem, který se živil jako pokrývač. Už od útlého věku se věnoval řeckořímskému zápasu, ke kterému nedlouho potom přidal brazilské jiu-jitsu.

V obojím byl velice talentovaný, takže není divu, že do světa MMA vstoupil už ve 13 a první zápas odbojoval v 15 letech. Na střední škole získal několik ocenění a zvítězil v okresním šampionátu. Přijetí na vysokou školu zamítl, protože se chtěl více věnovat tréninku.

Svůj profesionální debut prožil v roce 2005, kdy bojoval především pro kalifornskou King of the Cage, kde zvládl devět výher v řadě bez jediné porážky. To ho dostalo až do show The Ultimate Fighter. Proti Chrisi Saundersovi potvrdil svůj černý pásek z brazilského jiu-jitsu a za 4 minuty už ho donutil odklepat po škrcení (guillotine choke). Juryho postupu výš nezabránila ani následná porážka s Alem Iaquintou.

Andre Fili - Myles Jury zdroj: Profimedia

V prosinci 2012 tak vstoupil do věhlasné UFC, kde trvalo ještě dva roky a pět fightů, než objevil svého úplně prvního přemožitele v UFC. Tím nebyl nikdo jiný než Donald Cerrone. Zápas sice skončil až na body, ale Jury tahal celou dobu za kratší konec. Od té doby jako by ztratil sebevědomí a hned v dalším zápase se nechal už po třech minutách lajdácky uškrtit Charlesem Oliveirou.

Ani dvě následující výhry Jurymu sebevědomí úplně nevrátily, a tak po dvou prohrách v posledních dvou letech, kdy naposledy podlehl Andremu Filimu letos v březnu se na chvíli odmlčel. Až 18. července se objevil na veřejnosti, aby oznámil, že podepsal několika zápasový kontrakt s Bellatorem a dnes v noci bylo oznámeno, že soupeřem mu bude právě Benson Henderson.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články