Brazilský náhradník překvapil a šampion KSW si musel hrábnout na dno sil, aby uhájil titul

Brazilský náhradník překvapil a šampion KSW si musel hrábnout na dno sil, aby uhájil titul Sebastian Przybysz | zdroj: Profimedia

Sebastian Przybysz si v titulovém zápase na KSW 69 musel proti srdnatému Brazilci hrábnout na dno svých sil.

Hlavní zápas varšavského galavečera byl před jeho samotným vypuknutím velká neznámá. Hned dvakrát se totiž změnilo jméno vyzyvatele o pás šampiona bantamové váhy KSW, který drží Sebastian Przybysz. Původní soupeř Jakub Wikłacz i první náhradník Zuriko Jojua se totiž v průběhu přípravy zranili. A tak musel pouhý týden před plánovaným zápasem do hry naskočit Brazilec Werlleson Martins, kterého promotéři našli v balkánské organizaci SBC. 

Sebastian Przybysz se netají tím, že se na své soupeře chce velmi pečlivě připravovat, takže mu tato situace, kdy se musel postupně přeorientovat na tři stylisticky velmi rozdílné protivníky, samozřejmě příliš nevyhovovala. Na druhou stranu Brazilec Martins vzal na poslední chvíli zápas s všestranným bojovníkem, který za minulý rok posbíral v KSW ocenění nejen za submisi roku (proti dos Santosovi) ale také za zápas roku (proti Račičovi). Takže nelze říct, že by měl proti Przybyszovi před samotným bojem nějakou znatelnou výhodu.

Hned první kolo naznačilo, že měla KSW při hledání vyzyvatele šťastnou ruku. Martins byl sice statičtější, než jeho soupeř, ale pohyblivost dostatečně vynahrazoval přesností a silou svých úderů. Přestože šlo o oťukávací první pětiminutovku, Brazilec si rozhodně získal respekt šampiona.

Ve stejném duchu začalo i druhé kolo, které bylo krátce přerušeno poté, co Polák trefil Martinse nepříjemným kopem mezi nohy, za což se mu okamžitě omlouval. Martins  se však velmi brzy vzpamatoval a souboj mohl pokračovat. Oba dva bojovníci evidentně zapnuli vyšší rychlostní stupeň, štípaná v postoji byla také o dost agresivnější. Brazilec několikrát zkoušel naskakované kopy a po jednom z nich se na moment ocitnul na zemi, když ho Prszybysz trefil krásně z kontru úderem z otočky. Rychle se však zvednul a oba dva pokračovali v energických a vyrovnaných výměnách. Minutu před koncem kola se pak podařilo Sebastianovi posadit Martinse na zadek tvrdým levým hákem, po němž ho následoval na zem, kde ho začal zasypávat údery svých zlatých rukavic. I když se mu nepodařilo zápas ukončit, vypadalo to, že jeho výhra je jen otázkou času.

Jenže hned v prvních deseti vteřinách třetí rundy Brazilec ukázal, že se s ním musí pořád počítat. Krásnou kombinací poslal Przybysze k zemi a chvíli to vypadalo, že jde o čisté KO. Polák však dokázal rychle zkonsolidovat své smysly a nejspíše měl i štěstí, že se situace udála v blízkosti jeho rohu, kde na něj trenéři křičeli instrukce. Díky tomu ubránil Martinsovy pokusy o submise a v momentu, kdy Brazilec ztratil kontrolu, se krásně přetočil do horní pozice, kde začal překvapeného Martinse opět zpracovávat tvrdými údery. Celé tři minuty musel Martins vydržet Sebičova kladiva a nejspíš by se nemohl nikdo divit, pokud by rozhodčí celý zápas ukončil. Jeho blokování úderů hlavou chvílemi rozhodně nevypadlo jako inteligentní obrana. Přesto vydržel až do konce této pětiminutovky.

A během minutové pauzy ho nejspíše pokropili nějakou živou vodou, protože do čtvrtého kola nastoupil opět s agresivním projevem v postoji. Bylo vidět, že jeho údery jsou pořád přesné a velmi nebezpečné, takže se Sebastian rozhodnul vzít boj raději zpět na zem. To se mu sice nadvakrát nepovedlo, ale dokázal vzít Brazilcovi záda, kde se pokoušel nasadit škrcení. Nesmrtelný Martin ale opět přežil až do gongu, ohlašujícího konec čtvrté rundy.

Poslední pětiminutovka začala pěkným momentem, kdy se oba protivníci vzájemně objali a následně uklonili. Poté si však už opět nic nedarovali a Brazilec i přes útrapy z předešlých kol působil pořád aktivně a několikrát Przybysze dobře trefil. Ten ale už v tuto chvíli našel na svého soupeře recept, po dvou minutách se mu povedlo Martinse vzít na zem, kde dokázal konečně pořádně nasadit škrcení. Brazilec už neměl jinou možnost, než odklepat. Sebastian Przybysz tak po obrovské bitvě obhájil svůj šampionský pás.

Dá se však říct, že tento večer ve Varšavském ATM Studiu vyhráli oba dva.

Populární Sebič se třetí úspěšnou obhajobou zařadil mezi největší hvězdy KSW. Jeho zápasy pokaždé baví, navíc vždy vystupuje s velkou pokorou a respektem ke svým soupeřům. KSW si těžko může přát lepšího šampiona a vzor. Po zápase rozvinul vlajku WE ARE ALL ONE (Všichni jsme jedni lidé), kterou zpopularizoval japonský MMA zápasník Genki Sudo. Bude zajímavé sledovat, kam bude směřovat šampionova budoucnost, protože v KSW mu velmi brzy dojdou soupeři a množí se hlasy, že by měl odejít do UFC.

Brazilec Martins sice v kleci prohrál, ale rozhodně si získal svým výkonem hodně nových fanoušků a dost možná i smlouvu. Hned po skončení s ním totiž vzrušeně diskutoval spolumajitel organizace Martin Lewandowski, takže jsme ho v KSW nejspíše neviděli naposledy. 

Zdroje:  KSW

Nejnovější články