Brutální zábava si vybrala krutou daň, fackovaná skončila smrtí polského strongmana

Brutální zábava si vybrala krutou daň, fackovaná skončila smrtí polského strongmana Artur Walczak na následky facek zemřel | zdroj: Profimedia

V Polsku se těší popularitě souboje ve fackování. Šílená zábava si tam už vyžádala první oběť a celou věc šetří policie. Mnozí však varují, že podobné experimenty s bojovými sporty budou pokračovat.

Fanoušci tradičních bojových sportů nad fackovanou povětšinou jen nechápavě kroutí hlavou, bizarní sportovní novinka ale rychle nabírá na popularitě. Za rodnou zem je označováno Rusko, drsná podívaná se však rychle uchytila i v sousedním Polsku, kde v posledních letech s bojovými sporty z komerčních důvodů čile experimentují –⁠ měli jsme tak už možnost vidět například souboje skupin, jednoho proti třem či mužů s ženami. Tamější organizace fackované s názvem PunchDown je dokonce největší na světě a těší se rostoucímu zájmu fanoušků z celého světa.

"Takové akce se jako určitá novinka rychle stávají populární, generují návštěvnost na sociálních sítích," vysvětlil pro sport.pl profesor Wojciech Woźniak z Univerzity v Lodži, který se zabývá sociologií sportu. Krev zkrátka prodává a představuje možnost, jak na saturovaném trhu s bojovými sporty zaujmout.

Zatímco v bojových uměních se studenti učí primárně to, jak se ranám vyhnout či je vykrýt, aby utrpěli co možná nejmenší zranění, fackovaná je založená na tom rány přijímat. "Fackování je zajímavé i ze sociologického hlediska. V Evropě je to gesto ponížení," vysvětluje Woźniak. "To je asi nový nápad, jak monetizovat náš zájem o násilí a sledování lidí, kteří se nechají ponižovat. Jde o trend převzatý z reality show."

Organizace PunchDown do svých řad krom celebrit či liliputů lákala především strongmany. 46letý Artur Walczak, který si v minulosti vyzkoušel i zápasy MMA, patřil k nejpopulárnějším. Se svými 189 centimetry a více než 130 kilogramy naháněl hrůzu od pohledu. Fackovanou si poprvé vyzkoušel letos v březnu. Přes 2 souboje se probojoval až do semifinále, kde na body (rozhodčí hodnotí přesnost a sílu úderů) nestačil na ruského šampiona Vasilije Kamockého.

Artur Walczak Artur Walczak na následky facek zemřel | zdroj: Profimedia

Minulý měsíc se zúčastnil znovu, i tentokrát se dostal až do semifinále turnaje o 50 tisíc zlotých (v přepočtu zhruba 272 000 Kč). Tam ho ale sestřelil krajan Dawid Zalewski a Walczaka z bojiště odnesli na nosítkách. O pár dní později organizace informovala, že utrpěl krvácení do mozku a leží v kómatu v nemocnici. Včera však bohužel přišla zpráva, že zraněním podlehl.

Organizace nyní čelí kritice a celou věc dokonce vyšetřuje policie. V průběhu večera padlo celkem 9 KO, což byl rekord. Šéf organizace Jakub Henke přiznal pochybení, když prý na nátlak diváků zkrátili stůl, který od sebe soupeře dělí. Kvůli tomu pak byly údery zřejmě silnější a přesnější.

Jiní pro změnu kritizují především turnajový formát, kdy soutěžící za večer nespočet tvrdých ran, což zvyšuje riziko. Často je navíc vidět, že jsou na okamžik v bezvědomí, pak jim ale vědomí naskočí a oni v bizarní soutěží pokračují. Bylo tedy nejspíš jen otázkou času, než se stane tragédie.

Pochopení pro nový druh zábavy nemá ani šéf největší polské MMA organizace KSW Martin Lewandowski. Podle něj je však nevyhnutelné, že budou podobné experimenty s bojovými sporty pokračovat i nadále. Můžeme prý jen držet palce, aby se něco podobného nestalo. "Stojí za tím nezodpovědní lidé, myslete na to, než se rozhodnete na takových akcích startovat," nabádá bojovníky.

Smrt se však bohužel nevyhýbá ani tradičnějším bojovým sportům. Ze statistik vyplývá, že nejnebezpečnější je box. Za naprostou většinu úmrtí může poranění hlavy, zhruba v 10% případů pak bojovníkům selže srdce. Například v UFC ale za 28 let existence k žádnému fatálnímu zranění nedošlo.

Zdroje:  sport.onet.pl , sport.pl

Nejnovější články