„Cowboy“ Cerrone porazil dos Anjose v grapplerském zápase. Dvakrát!

„Cowboy“ Cerrone porazil dos Anjose v grapplerském zápase. Dvakrát! zdroj: Profimedia

Donald Cerrone oplatil Rafaelu dos Anjosovi dvě prohry z MMA a dvakrát za sebou jej porazil v grapplerském souboji.

Zkušený bojovník UFC Donald "Cowboy" Cerrone a bývalý šampion UFC v lehké váze, Rafael dos Anjos, se spolu utkali v grapplingovém zápase a byla z toho velice zajímavá bitva.

Oba borci se spolu už dvakrát střetli v UFC v roce 2013 a 2015 a pokaždé se z výhry radoval dos Anjos. Ten má černý pás v brazilském jiu-jitsu a je prvotřídním grapplerem. Jeho soupeř, Cowboy Cerrone má v MMA 17 vítězství na submisi, ale je považován spíše za skvělého strikera a v grapplingu mu není dáván takový kredit, jaký by si zasloužil.

Tento grapplerský zápas se odehrál v organizaci Submission Underground (SUG), kterou vlastní bývalý MMA bojovník a dle vlastních slov muž s největšími bicepsy na světě, Chael Sonnen.

Pravidla v SUG jsou docela jednoduchá. Zápasí se 8 minut a pokud do té doby někdo nevyhraje na submisi, jde zápas do prodloužení. To spočívá v tom, že si bojovníci vylosují pozici – buďto vezmou záda nebo spiderweb guard (který se používá při nástupu na armbar) – a snaží se toho druhého donutit vzdát. Pokud se to ani jednomu nepodaří ve třech kolech, rozhodují časy, za jak dlouho byli schopni ze sevření uniknout.

Samotný zápas mezi Cowboyem a RDA byl velice vyrovnaný. Hodně se wrestlilo v postoji a když už se zápas dostal na zem, nikdo neměl výrazněji navrch. Došlo tedy na prodloužení.

V prvním kole prodloužení žádná submise nepadla. Ve druhém kole se Cowboy dostal velice rychle ze sevření dos Anjose, který mu visel na zádech a sám si následně místo zad zvolil spiderweb guard, aby mohl atakovat armbar. Chvíli s Rafaelem zápolil, ale za chvíli se mu přece jen podařilo ruku svého brazilského soupeře nebezpečně propnout. RDA se pokoušel uniknout hitchiker escapem, ale v jednu chvíli se dotkl cowboyovy holeně a vypadalo to, že plácá.

Rozhodčí tedy zápas zastavil, jenže RDA byl velice překvapený a tvrdil, že se nevzdal. Vítězem byl ale i přesto vyhlášen Cerrone.

Jenže oběma borcům to nedalo spát, a tak se krátce po zápase domluvili, že si dají ihned odvetu a půjdou do prodloužení ještě jednou.

Jako první se pokoušel nasadit armbar RDA, ale Cowboy jej velice dobře ubránil a dostal se z jeho sevření. Pak přišla řada na Cowboyův útok a tentokrát o jeho vítězství nebylo pochyb. Vzal Rafaelovu ruku, natáhl ji a přetočil se na břicho. Vzápětí Rafael zakřičel „tap!“ a verbálně vzdal zápas.

cerrone vs rda Druhý armbar, po kterém už nebylo o vítězi pochyb. | zdroj: Profimedia

Cowboy Cerrone tak „napodruhé“ vyhrál nad Rafaelem dos Anjosem a oplatil mu tak dvě porážky v MMA. Zároveň Cerrone ukázal, jak podceňované je jeho grapplerské umění, protože utáhnout takového grapplera, jako je dos Anjos, který je navíc v zápasové formě, je velice obdivuhodné. Nezbývá tak, než před Donaldem smeknout sombréro.

Zdroje:  Submission Underground - Youtube

Nejnovější články