Dohodnuto, PFL koupilo Bellator. Má se UFC začít bát?

Dohodnuto, PFL koupilo Bellator. Má se UFC začít bát? Martina Jindrová se raduje z vítězství, které ji zároveň zajistilo postup do finále PFL v sezóně 2022 | zdroj: FOTO: Se svolením PFL MMA

Ve světě MMA se možná právě odehrál historický okamžik. Bude ale nějakou dobu trvat, než se ukáže, jak moc, a zda vůbec, to smíšená bojová umění nějak výrazně promění.

Již delší dobu se spekulovalo o tom, že je organizace Bellator na prodej. Jako nejpravděpodobnější kupec se jevilo konkurenční PFL, které nedávno dostalo finanční injekci ze Saudské Arábie. To se nakonec potvrdilo, jak informoval zakladatel a spolumajitel PFL Donn Davis.

Jeho organizace tím získá především spoustu kvalitních bojovníků. Jinak totiž Bellator není extra silná značka a časy, kdy platil za dvojku po UFC jsou dávno pryč. Davis také oznámil, že na příští rok plánují turnaje, kde proti sobě postaví šampiony obou organizací. To je z marketingového hlediska určitě zajímavý krok. Co ale dál? 

Minimálně příští rok by obě organizace měly fungovat paralelně, pak ale nejspíš dojde na sloučení, stejně jako se to stalo, když UFC koupilo PRIDE, Strikeforce a další.

Pro bojovníky i fanoušky je to každopádně zajímavá zpráva. Konkurence pro UFC sílí, navíc přichází s novinkami, třeba ligový formát je něco neotřelého a fighteři v něm můžou dosáhnout i na milion dolarů, o čemž by si kdekoliv jinde většinou mohli jen nechat zdát. Má-li ale PFL být rovnocenným rivalem, bude potřeba zapracovat na marketingu. Můžete mít sebelepší bojovníky, ale když je nedokážete dostatečně vypromovat, oslovíte stejně jen hardcore fanoušky. Je to běh na dlouhou trať, takže bude fascinující v příštích letech sledovat, zda PFL nabere na popularitě.

Je jasné, že pro bojovníky je vyrovnaná konkurence pro monopol UFC přínosná, platy to nejspíš zvýší, navíc si budou moci vybírat, kde chtějí působit. Několik zajímavých jmen už koneckonců do PFL odešlo a celkem si to pochvalují. Z pohledu fanouška to ale v konečném důsledku dobrá zpráva být nemusí, protože to elitní bojovníky rozdělí a zůstane u toho, že se budou slovně přestřelovat skrz média, zatímco fanoušci budou moci jen debatovat, kdo je lepší. Koneckonců už to tak dopadlo třeba s Francisem Ngannou a Jonem Jonesem, jejichž vzájemný zápas se sice pořád skloňuje, nejspíš ho ale nikdy neuvidíme.

Zdroje:  PFL MMA

Nejnovější články