Budou padat další hlavy? PFL zavádí přísný antidopingový program

Budou padat další hlavy? PFL zavádí přísný antidopingový program Premiéra v PFL Viktoru Peštovi nevyšla, Omari Akhmedov ho poslal k zemi po 85 vteřinách | zdroj: FOTO: Se svolením PFL MMA

MMA organizace PFL se dohodla s americkou antidopingovou agenturou USADA na pravidelném testování svých bojovníků. A začít se má prakticky okamžitě.

Těžko uvěřitelných 10 zápasníků mladé americké organizace PFL bylo letos přichyceno při užívání zakázaných látek a stačily k tomu pouhé tři turnaje pořádané v Las Vegas. Těžko říct, jestli byla tato situace způsobená neznalostí bojovníků a jejich okolí o testování Nevadské sportovní komise nebo o čistou ignoraci z jejich strany, každopádně v pavučině komisařů skončila i velká jména jako Thiago Santos nebo loňský vítěz turnaje v polotíze Rob Wilkinson. Kromě narušení letošní sezóny v několika vahách kvůli uděleným distancům, šlo pro PFL samozřejmě také o velkou skvrnu na pověsti, a to nejen u fanoušků, ale také u sponzorů.

Není tedy divu, že se vedení organizace rozhodlo na tento problém reagovat. Ostatně už v červnu se prezident PFL Ray Sefo nechal slyšet, že již probíhají jednání s Americkou antidopingovou agenturou (USADA) o případném zavedení plošného testování bojovníků, jaké probíhá například v konkurenčním UFC. A věci dostaly poměrně rychlý spád.

Podle mailu, který byl včera zaslán všem nasmlouvaným zápasníkům, začne být antidopingový program aplikován prakticky okamžitě. Ještě v tomto týdnu by měly proběhnout informační a edukační schůzky určené pro bojovníky a jejich týmy, po kterých by mělo začít také plošné testování. Zároveň již byly spuštěny webové stránky www.usada.org/pfl s veškerými důležitými informacemi.
Oproti testování v UFC bude mít však testování v rámci PFL jednu malou, ale přece jen podstatnou odlišnost. Zápasníci nebudou mít povinnost uvádět aktuální místo svého pobytu, postačí místo bydliště a gymu.

Co tato novinka přinese samotné PFL? Na jednu stranu rozhodně lepší jméno u laické i odborné veřejnosti díky snaze o čistější sport. Na druhou stranu ale můžou přijít také velké potíže. Vzhledem k okamžitému spuštění programu se nebudeme moct divit, když číslo přichycených bojovníků naroste do obludných rozměrů, což může přinést velké organizační problémy a paradoxně mnohem negativněji ovlivnit výše zmíněnou pověst.

Další nepříjemností může být fakt, o kterém často mluví spolumajitel Oktagonu Ondřej Novotný v debatách o případném zavedení testování, tedy že se zápasníci s vidinou dopingových komisařů raději seberou a najdou si nové působiště. PFL sice má již relativně zavedenou reputaci a často se o ni mluví jako o druhé největší organizaci současnosti hned za UFC, nastalá situace by ale mohla toto její postavení vystavit velké zkoušce. Otázka je, zdali je kam odejít, přičemž se nabízí snad jen Bellator (u kterého se v poslední době spekuluje, že jej chce právě PFL koupit) nebo nějaké menší organizace.

Zdroje:  espn.com

Nejnovější články