Dopingový skandál v rodině Khabiba, Usman Nurmagomedov neprošel testem na doping. McGregor okamžitě reagoval

Dopingový skandál v rodině Khabiba, Usman Nurmagomedov neprošel testem na doping. McGregor okamžitě reagoval Khabib Nurmagomedov se svým bratrancem Usmanem v Bellatoru | zdroj: Profimedia

50 tisíc dolarů pokuta a trest na 6 měsíců. Bratranec Khabiba porušil antidopingová pravidla. Conor McGregor mluví o pokrytectví.

Usman Nurmagomedov má vážný problém. Pětadvacetiletý neporažený šampion Bellatoru porušil antidopingová pravidla. Vyfasoval trest na šest měsíců a jeho vítězství nad Brentem Primusem na turnaji Bellator 300, byl změněno na no contest, čili bez výsledku.  

Bratranec legendárního Khabiba následuje jeho kroky a v MMA ničí jednoho soupeře za druhým. Od začátku profesionální kariéry v roce 2017 čtrnáct protivníků ukončil před limitem a pouze třikrát vyhrál bodovým rozhodnutím. Do Bellatoru přišel před třemi lety a vysněný titul získal v březnu letošního roku, kdy ukončil bývalého šampiona UFC Bensona Hendersona. Na jubilejním turnaji Bellator 300 pak v semifinále pyramidy o 1 milion dolarů, dominantním způsobem porazil Brenta Primusem po pěti kolech na body.  

Tento týden však přišla nečekaná zpráva. Kalifornská státní atletická komise Nurmagomedova potrestala pokutou 50 tisíc dolarů a zákazem činnosti na šest měsíců. Zástupce atletické komise Andy Foster oznámil, že zakázaná látka se do těla ruského bojovníka dostala z léku na předpis, jehož název odmítl komentovat. Poté prohlásil, že se Usman dobrovolně zapisuje do antidopingového programu VADA. Že zakázanou látku nepozřel dobrovolně, oznámil i sám šampion lehké váhy.

Tento týden přidal příspěvek na své sociální sítě.

„Výsledky mého testu odhalily zakázanou látku, která se do mého těla dostala prostřednictvím léků, které mi předepsal doktor. Pár měsíců před zápasem s Primusem jsem byl na léčbě, ale bohužel jsem o tom neinformoval atletickou komisi. Chtěl bych především zmínit, že kalifornská státní atletická komise provedla své vlastní vyšetřování, já jsem poskytl všechny dokumenty, lékařské zprávy i poznámky, díky čemuž byla suspendace zkrácena na 6 měsíců

Nurmagomedův manažer Ali Abdelaziz také vydal prohlášení: „Není to anabolický steroid, EPO, HGH, nic takového. Žádná látka, která byl zvyšovala výkonnost. Vrátí se v odvetě proti Primusovi.“  

Prezident Bellatoru Scot Cooker se zatím k situaci nekomentoval patrně proto, že má sám plnou hlavu starostí. Delší dobu se spekuluje o konci druhé největší světové MMA organizace. Údajně probíhají jednání o prodeji konkurenční PFL.

K dopingové kauze se pochopitelně vyjádřil i poslední soupeř Brent Primus. Do soupeře si sarkasticky rýpl. „Nemohu uvěřit, že mladý, neporažený bojovník, pocházející z tábora, ze kterého pochází, podváděl a požil zakázanou látku,“ kroutí hlavou americký veterán.

Primus narážel na tábor dagestánských bojovníků, kteří patří mez světovou elitu. Starší bratranec Khabib je neporaženou legendou UFC. Nenávist, která vznikla mezi ním a McGregorem, přesáhla hranice sportu. Oba se utkali v nezapomenutelném zápase, který skončil roztržkou uprostřed oktagonu. Žádný prokázaný respekt, ani podání ruky. Nevraživost trvá i nadále a McGregor využil situace a do rodu Nurmagomedovů, si opět rád rýpl.

„Vůbec mě nepřekvapuje, že další z Nurmagomedova týmu byl pozitivně testován na steroidy. Pokrytectví největší úrovně,“ pálil horkokrevný Ir, který je sám obviňován z užívaní steroidů. Zatím ale nikdy neměl pozitivní nález.

Dagestánští bojovníci jsou z braní steroidů obviňování už dlouhá léta. Usman je prvním, kdo dostal trest. Z šetření kalifornské atletické komise však vyplývá, že Nurmagomedov nedopoval úmyslně, ale pouze udělal velkou chybu. I tak pověsti svého týmu příliš nepomohl a dá se očekávat, že spekulace mezi fanoušky budou trvat i nadále.

Zdroje:  mmajunkie.com

Nejnovější články