Emotivní chvíle v Singapuru. Šampionka ukončila kariéru a pás po ní převzala Stamp Fairtex, která knockoutovala Korejku

Emotivní chvíle v Singapuru. Šampionka ukončila kariéru a pás po ní převzala Stamp Fairtex, která knockoutovala Korejku Stamp Fairtex se stala šampionkou i v MMA | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Povedlo se, thajská bojovnice Stamp Fairtex je první, kdo v organizaci ONE Championship získal titul ve třech různých disciplínách.

Vrcholem turnaje ONE Fight Night 14 v Singapuru byla bitva o titul šampionky atomové váhy. Toho se přímo na místě vzdala Angela Lee, která se po tragické smrti své mladší sestry rozhodla ukončit kariéru. Věnovat se nyní bude prevenci sebevražd.

Šanci pobít se o uvolněný opasek dostala Stamp Fairtex, která ve ONE nějakou dobu kralovala Muaythai a kickboxu, o tituly v těchto disciplínách však v roce 2020 přišla. Od té doby se ale věnuje takřka výhradně MMA, kde o pás bojovala už v březnu 2022. Stanula tehdy právě proti Angele Lee, která ji ve druhém kole donutila odklepat škrcení rear-naked choke. Následně si Thajka spravila chuť dvěma výhrami, a tak dostala další příležitost stát se historický první osobou, které se povedlo v rámci ONE získat tituly ve třech různých disciplínách.

Tentokrát čelila opravdu velké výzvě, proti ní se totiž postavila velezkušená 36letá Ham Seo Hee (26-8), které po vyhazovu z UFC, kde vyhrála pouze jeden ze 4 zápasů, nepoznala porážku a nastupovala se sérií 9 vítězství v řadě. "Připravovala jsem se na tenhle okamžik celý život a beru to, jako by to byl můj poslední zápas. Světový titul jsem vždycky chtěla. Pokud ho získám, všechny ty těžkosti, kterými jsem prošla, stály za to. Myslím, že to bude hodně agresivní zápas. Chci postojářku porazit v její vlastní hře," hlásila před soubojem se Stamp.

Právě to ale byla chyba a Hee dávala Thajce zbytečně moc prostoru. V prvním kole se s ní zkoušela na dálku překopávat, obě bojovnice ale spíše míjely. Víc akce chtěl vidět i rozhodčí, a tak se v půli kola pokusil dámám domluvit, kýžený výsledek to ale nepřineslo. Stamp každopádně trefila několik tvrdých roundkicků a bodově se ujala vedení.

Zápas v thaiboxerském duchu Stamp maximálně vyhovoval a své tvrdé kopy se ani nesnažila nijak zvlášť maskovat. To byla chyba, protože Hee si postupně vychytala kontr ze zadní ruky a dvě minuty před koncem druhého kola sestřelila Thajku k zemi. Tam ji okamžitě následovala, ale nic zásadního z toho nevytěžila a v posledních vteřinách se dokonce ocitla v armbaru.

Trenéři během pauzy pravděpodobně promluvil Hee do duše, protože do třetího dějství přišla s tím, že bude od začátku tlačit. Dostala sice boj do klinče, jenže tam je Stamp taky jako doma, takže bez větších potíží zabránila tomu, aby se pokračovalo na zem. A když pak Korejku při dalším pokusu o přiblížení trefila tvrdou pravačkou, okamžitě věděla, že má vítězství na dosah a nedovolila jí vzpamatovat se. Koleno, údery na spodek a Hee šla k zemi.

"Fucking amazing! Dnes jsem mohla napsat svou vlastní historii," popsala Stamp své pocity po vítězství. Pás jí předala právě Angela Lee. "Jsem smutná, že nechce pokračovat na cestě MMA, ale ráda bych, aby věděla, že byla mým idolem od prvního dne, co jsem začala s MMA," vzkázala jí Fairtex kombinací prostřednictvím překladatelky.

Zdroje:  onefc.com

Nejnovější články