Historický boxerský duel se blíží. Zápas Usyka s Furym dostal epický trailer

Historický boxerský duel se blíží. Zápas Usyka s Furym dostal epický trailer Tyson Fury a Oleksandr Usyk | zdroj: Profimedia

Neporažený šampion proti neporaženému šampionovi. Už 17. února se dozvíme, kdo se stane absolutním králem těžké váhy v boxu.

Stává se dobrým zvykem, že velkým boxerským zápasům předchází propagace v podobě skoro až filmových trailerů. Když se Tyson Fury chystal v ringu přivítat Francise Ngannoua, zabodovali promotéři vtipným videem o dvou boxerech s extrémní silou, kteří si tréninkem navzájem komplikují život. Tentokrát je ale příběh jiný, upoutávka na duel Fury versus Usyk zdůrazňuje především to, že půjde o historický souboj.

A historický zápas to skutečně bude. Fury na vrchol vyšplhal v roce 2015 po vítězství nad Vladimírem Kličkem, kterého připravil o šampionské pásy WBA, IBF, WBO a dva další. Kvůli komplikovanému systému v boxu o ně ale přišel, aniž by v následujících zápasech prohrál. Podařilo se mu ale aspoň získat opasek WBC, což je v celém příběhu velmi důležité. Držitel zmiňovaných 4 opasků je totiž tzv. undisputed champion (nezpochybnitelný, absolutní šampion), což se v těžké váze ještě nikomu nepovedlo.

Výše zmíněné pásy WBA, IBF a WBO následně posbíral Anthony Joshua a ve vzduchu tak dlouho visel sjednocující souboj s Furym, který by dost možná stanovil nový rekord v tržbách. Jak už to ale v boxu bývá, promotéři obou boxerů se nakonec nedokázali domluvit a celou věc poslal ke dnu právě Oleksandr Usyk, který AJe dvakrát porazil a pásy mu sebral.

Vítěz duelu Usyk vs. Fury se tak do historie zapíše jako první absolutní šampion těžké váhy v moderní éře, kdy je k tomu potřeba získat 4 pásy. V éře 3 opasků se to naposledy povedlo Lennoxu Lewisovi v roce 1999. Atraktivitě duelu navíc přidává i to, že jsou oba šampioni v profi ringu neporažení.

Podle sázkových kanceláří je favoritem Angličan, do karet mu určitě bude hrát velká výšková převaha, na druhou stranu naposledy měl namále s Ngannouem. Oproti tomu Usyk ukázal, že ačkoliv nemá úplně tělesné parametry těžké váhy, dokáže to vynahradit excelentním pohybem a technikou. Navíc je hladový po úspěchu a kupředu ho žene i vědomí, že dokáže své zemi přinést alespoň malou vzpruhu v mnohem důležitějším boji.

Kdo nakonec zvítězí se dozvíme už 17. února, kdy se zápas odehraje v Rijádu v Saudské Arábii.

Zdroje:  DAZN

Nejnovější články