Usyk si připsal první KO v těžké váze a obhájil své tituly. Neobešlo se to ale bez velké kontroverze

Usyk si připsal první KO v těžké váze a obhájil své tituly. Neobešlo se to ale bez velké kontroverze Oleksandr Usyk | zdroj: Profimedia

Oleksandr Usyk zůstává šampionem těžké váhy prestižních organizací WBA, WBO a IBF díky KO vítězství nad Danielem Duboisem. Ještě dlouho se ale bude mluvit o momentu z pátého kola, kdy se šampion skácel k zemi po úderu na spodek.

Byla to dnes v polské Vratislavi velká ukrajinská show. Přes 40 tisíc diváků, z nichž velkou část tvořili právě Ukrajinci, bylo svědky boxerského zápasu šampiona Oleksandra Usyka a povinného vyzyvatele Daniela Duboise z Velké Británie. V sázce byly všechny tituly, které Usyk před dvěma lety uzmul Joshuovi, tedy organizací WBA, WBO, IBF a také méně prestižní IBO.

Teprvě 25letý Dubois do zápasu nastupoval jako obrovský outsider díky své relativní nezkušenosti a hlavně kvůli formátu soupeře, s kterým se měl dnes v noci utkat. Tíhu okamžiku si nejspíše sám uvědomoval a už při nástupu vypadal poměrně nervózně a netrpělivě. Naopak Usyk působil sebevědomě a koncentrovaně, když za obrovského aplausu kráčel směrem k ringu.

Nervozita Brita se nejspíše taky projevila na jeho výkonu v úvodních kolech. Obecně panoval názor, že jestli má mít Dubois nějakou šanci, musí jít po KO, a to co nejrychleji. Ostatně v kariéře se dodnes podíval přes páté kolo jen jednou a znamenalo to v roce 2020 jeho první porážku. Jenže první rundy byly z jeho strany trochu ustrašené, Oleksandr se dle předpokladů mnohem lépe pohyboval a z obráceného guardu pepřil svého soupeře přesnými jaby.

V druhé tříminutovce přidal šampion na intenzitě a začal vysílat na Duboise delší kombinace. Daniel ale sám začal hrozit a předvedl dobrý pravý kontr a také pořádně poprvé svou hlavní zbraň, úder na spodek. Jestli má totiž Ukrajinec nějakou slabinu, je jí bezpochyby právě odolnost vůči úderům na tělo. A Dubois přišel v tomto duchu velmi dobře připraven. Přesto šlo druhé kolo a velmi podobné třetí jasně na stranu Usyka, který skvělým pohybem dával jen málo přiležitosti být zasažen a sám bodoval dobrými kombinacemi.

Zápas se konečně trochu vyrovnal až ve čtvrtém kole, kdy se Dubois nejspíše konečně uvolnil a byl schopen předvést, co dokáže. Byl aktivnější a zkoušel více využívat právě úderů na spodek, v jednu chvíli dokonce trochu otřásl Usykem krátkým pravým kontrem.

V pátem kole pak přišel moment, o kterém se bude ještě hodně dlouho mluvit. Po třiceti sekundách se po pravé na spodek šampion Usyk s bolestivou grimasou sesul k zemi! Než však tuto situaci dokázali všichni přihlížející strávit, rozhodčí bez mrknutí oka zahlásil ilegální úder pod pás. Oleksandr tak dostal pět minut na vzpamatování se. Rozhodčí navíc ještě několikrát Usyka vybízel, aby ještě využil přidělený čas, i když ten sám už chtěl zpět zápasit. Opakované záběry ukázaly, že úder šel na rozhraní úrovně pasu a divoká diskuze, která na twitteru nejspíše probíhá doteď, dokazuje nejspíše jen fakt, že záleží na úhlu pohledu sledujícího. Každopádně mohl úder velmi snadno zavadit o suspenzor. Inu posuďte sami.

Toto kolo, společně s následujícím šestým a sedmým pak byly z velké části v režii britského vyzyvatele. Šampion se nepohyboval již tak dobře a Dubois jej stále více zasahoval opět na spodek a několikrát také dobrými kombinacemi na hlavu. Vypadalo to tak, že se vítr zápasu otáčí ve prospěch mladého Brita a nás čeká prvotřídní senzace.

Jenže Oleksandr Usyk ukázal, proč je šampionem. V osmém kole opět ožil, zrychlil a Dubois začal ztrácet půdu pod nohama. A to doslova, pár sekund před koncem této rundy zaznamenal Usyk první knockdown. Daniel se ale dokázal zvednout a vzpamatovat se dříve, než rozhodčí napočítal do deseti. To samé se mu ale už nepovedlo o kolo později, kdy jej Oleksandr poslal k zemi sice nepříliš silně vypadajícím pravým jabem, zato však chirurgicky přesným. Rozhodčí tak zápas odmával a Usyk mohl slavit s celým stadionem další úspěšnou obhajobu.

V pozápasovém rozhovoru pak Usyk ukázal opět svou vtipnou stránku osobnosti. Po obligátním poděkování všem ze svého okolí a připomenutí války na Ukrajině se jej moderátorka zeptala na sílu úderů Daniela Duboise: „Ne, žádná síla. Pouze na mých koulích,“ odpověděl svou lámanou angličtinou s lehkým úsměvem. Dotazován byl samozřejmě také na potenciální souboj s Tysonem Fury, jehož vítěz by se mohl stát jediným šampionem všech relevantních organizací v boxu: „Budu připravený zítra. Příští zápas může být s Tysonem Furym. Ale jestli je on připravený, to nevím,“ zněla jeho odpověď s narážkou na nedávná neúspěšná vyjednávání, která nejspíše ztroskotala právě na Angličanovi.

Mnohem méně žoviální a veselý byl samozřejmě rozhovor s poraženým vyzyvatelem. Dubois neskrýval rozčarování nad verdiktem o ilegálnosti úderu z pátého kola: „Nemyslím si, že to byl úder pod pás. Byl jsem okraden o vítězství... tohle bylo dneska vítězství, ale vrátím se tady.“ Podobně mluvil také jeho manžer, který prohlásil, že podají protest a očekávají nařízení odvetného zápasu.

Uvidíme tedy s kým se utká Oleksandr Usyk příště, o nápadníky totiž rozhodně nemá nouzi. Ať už je to dnešní nespokojený soupeř nebo další povinný vyzyvatel v řadě Filip Hrgović. Většina fanoušků by však stejně nejspíše viděla superzápas s Tysonem Furym, který se ale raději rozhodl pro duel s MMA fighterem Francisem Ngannouem.

Zdroje:  BBC

Nejnovější články