Hořkosladký návrat královny domů. Katie Taylor utrpěla první porážku v kariéře

Hořkosladký návrat královny domů. Katie Taylor utrpěla první porážku v kariéře Katie Taylor a Conor McGregor | zdroj: Profimedia

Souboj dvou neporažených šampionek v bouřlivém prostředí dublinské arény pro sebe ovládla Angličanka Chantalle Cameron.

Pro Irsko to byl včera bez přehánění velký večer. Před domácím dublinským publikem se totiž poprvé ve své profesionální kariéře představila Katie Taylor, sportovkyně jejíž popularita na smaragdovém ostrově možná předčí i tu Conora McGregora. Jde nejen o průkopnici ženského boxu v samotném Irsku, ale také o olympijskou vítězku z roku 2012 a do včerejšího dne v profesionálním ringu neporaženou šampionku lehké váhy většiny relevantních organizací.

V rodné zemi se mohla představit až nyní, velké galavečery boxu byly totiž Irsku na delší dobu prakticky zcela zapovězeny. „Je to hodně smutné. Mít takovou kariéru a neboxovat ani jednou v Irsku je zklamání. Ale teď to prostě nejde,“ řekla k tomuto tématu Taylor v minulém roce pro Sports Ilustrated.

Hlavním důvodem bylo silné provázání místní boxerské komunity na organizovaný zločin v podobě promotérské skupiny MTK Global a Kihananova kartelu. Tyto vazby divoce vybublaly na povrch v roce 2016, kdy došlo k přestřelce na vážení před jedním z boxerských turnajů. Důsledkem byla silná neochota policejních orgánů a pojišťovacích společností zaštiťovat velké boxerské akce. Atmosféra se ale začala v loňském roce měnit k lepšímu v návaznosti na vydání mezinárodního zatykače na vůdce kartelu Kinahana a zastavení činnosti skupiny MTK Global. Návratu Katie Taylor domů tak zmizela největší překážka.

Původně se měla Irka utkat v odvetě s Amandou Serrano, Portoričanka se ale v přípravě zranila a tak se musela hledat náhrada. A ta se našla více než důstojná v osobě Chantalle Cameron. Tato 32letá Angličanka je držitelkou pásů (opět) většiny relevantních organizací v lehké welterové váze (o jednu divizi výše než Taylor) a rovněž vstupovala do zápasu jako dosud neporažená.

Irská boxerka vstupovala do ringu jako mírná favoritka, na její straně měly stát zkušenosti, bouřlivá podpora diváků a také dávný vzájemný zápas. Obě bojovnice se již utkaly v amatérském ringu, v roce 2011 se na tehdejším ME radovala z výhry právě Taylor. Na Cameron měl být také větší tlak, protože se boxovalo v lehké welterové váze a v sázce tak byly její tituly.

Na Angličance však nebyl žádný z těchto faktorů vůbec znát. V prvním kole se Cameron prezentovala dobrými předními direkty a úspěch slavily také údery na spodek. Taylor sice kontrovala několika dobrými kombinacemi, ale první runda šla za její anglickou soupeřkou. Ve druhé rundě Katie zlepšila pohyb a připsala si tvrdý levý hák, který ji nejspíše přinesl srovnání na 1-1.

Další tři kola se ale povedly lépe opět Chantalle. Její tvrdé kombinace sice často míjely, dostávala tím ale irskou šampionku do neustále defenzivy a ta nedokázala adekvátně zahrozit nazpátek. Zápas začal být zase více vyrovnaný v šesté rundě, kdy se Taylor dokázala sama vymanit z tlaku a více útočit. Obě boxerky si pak v následujících kolech se střídavým úspěchem vyměňovaly tvrdé údery. Cameron dokázala napáchat nejvíce škody tvrdými spodky, zatímco Taylor bodovala spíše rychlými kombinacemi přímek na hlavu. V poslední desáté tříminutovce si nejspíše sama Katie byla vědoma toho, že potřebuje drtivý závěr. Její závěrečný nápor ale dokázala Chantalle a z reakce Angličanky bylo cítit, že věří ve své vítězství.

A dva rozhodčí ze tří to viděli stejně, když přisoudili Chantalle Cameron vítězství v poměru 96-94 (třetí rozhodčí viděl remízu 95-95). Katie Taylor tak návrat domů poněkud zhořkl, stejně jako přihlížejícímu Conoru McGregorovi a dost nesportovně pískajícím divakům.

Katie ale hned po zápase prohlásila, že bude chtít odvetu, kterou by ji měla garantovat smlouva. „Největší zápas v ženském boxu je teď Taylor-Cameron II, takže pro něj najdeme cestu,“ nechal se slyšet manažer Katie a promotér Eddie Hearn. Ten by rematch nejraději viděl opět v Dublinu, je však možné, že včerejší vítězka bude mít jinou představu.

„Katie je tak skvělá boxerka, že bude chtít odvetu. Ale teď to bude podle mých podmínek,“ řekla Cameron po největší výhře své dosavadní kariéry. Pro sobotní souboj totiž ustoupila Katie například v tom, že nastupovala jako první, přestože byla šampionkou, o jejíž tituly se bojovalo. Jako doposud jediná pokořitelka „královny boxu“ si tak v případné odvetě rozhodně zaslouží mít hlavní slovo.

Zdroje:  The Independent , Sports Illustrated , The Guardian

Nejnovější články