Kdo koho nejlépe uškrtil či upáčil? Podívejte se na náš žebříček těch nejlepších submisí za rok 2021

Kdo koho nejlépe uškrtil či upáčil? Podívejte se na náš žebříček těch nejlepších submisí za rok 2021 zdroj: Profimedia

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější submise uplynulého roku napříč MMA scénou. Která nejvíc nadchla vás?

Submise, neboli nejrůznější škrcení a páky, jsou nedílnou součástí MMA a i tento rok dokázali někteří bojovníci ukázat své grapplerské schopnosti ve velkém stylu. Tady je žebříček deseti nejlepších submisí, které byly v roce 2021 k vidění:

1. Andre Muniz vs. Ronaldo "Jacaré" Souza

O obrovské překvapení se postaral brazilský bojovník Andre Muniz, který ukončil na armbar svého krajana a ostříleného veterána „Jacarého“. Ten je několikanásobným mistrem světa v BJJ a jeho grapplingu se obávali téměř všichni jeho soupeři. Ne však Muniz, který před zápasem dokonce sebevědomě prohlásil, že je lepším zemařem. To bylo sice hodně divoké prohlášení, ale Muniz nakonec dostál svým slovům. Souzu chytil do armbaru, a protože brazilský veterán odmítl odplácat, zlomil mu ruku. Krátce na to Jacaré ohlásil odchod do zápasnického důchodu.

 

2. Brandon Moreno vs. Deiveson Figueiredo 2

Jejich první zápas z minulého roku nabídl úžasnou podívanou, která skončila remízou. UFC tak domluvilo odvetu, ve které ale tentokrát Moreno naprosto dominoval a po tvrdém jabu, kterým dostal Figueireda na zem se kolem něj omotal a nakonec jej uškrtil na RNC, čímž se stal prvním mexickým šampionem UFC.

3. Glover Teixeira vs. Jan Blachowicz

Také šampionský pás v polotěžké váze měnil svého majitele zásluhou submise. Glover Teixeira oproti všem předpokladům i ve svých 42 letech totálně rozebral polského siláka Jana Blachowicze a ve druhém kole jej donutil odplácat rear-naked chokem. Gloverova další obhajoba bude pravděpodobně proti Jiřímu Procházkovi, tak doufejme, že se tento zápas na zem nedostane, protože tam je brazilský šampion jako žralok v moři.

4. A.J. McKee vs Patrício Pitbull

Americký bojovník A.J. McKee je bezesporu jedním z největších talentů mimo UFC. Prozatím bojuje v Bellatoru, kde se dostal až do finále pyramidového turnaje v pérové váze. Tam se proti němu postavil tehdejší neohrožený šampion pérové a lehké váhy, Patrício Pitbull. McKee se s ním ale nepáral a po tvrdém highkicku, jej dobíjel údery. Když šel Brazilec na zem, McKee se začal radovat, jenomže rozhodčí mu naznačil, že Pitbull je stále ve hře. Mladý bojovník se tedy rozhodl, že jej ukončí gilotinou, kterou mu nasadil ve stoje a o chvíli později už slavil vítězství Grand Prix i šampionský titul.

5. Amanda Nunes vs. Megan Anderson

Až do nedávné porážky s Juliannou Peňou neměla Amanda Nunes v oktagonu žádnou konkurenci. Šampionka pérové a tehdy také ještě bantamové váhy dominovala svým soupeřkám v postoji i na zemi a velice působivým výkonem sfoukla také australskou bojovnici Megan Anderson. Té nedala šanci a už za 2 minuty ji donutila odplácat v MMA ne moc často viděným trianglem ze zad spolu s armbarem.

6. Charles Oliveira vs. Dustin Poirier

Brazilský šampion lehké váhy UFC je právoplatným králem submisí. Nedávno vylepšil svůj vlastní rekord v počtu ukončení na submisi (15), když ve třetím kole donutil odklepat Dustina Poiriera rear-naked chokem ze stoje. Je sice možné, že Dustin nebyl úplně ve své kůži, protože dal Charlesovi svá záda velice lacino a následné škrcení až zas tolik nebránil, ale i tak to Oliveira udělal skvěle a znovu ukázal, jak extrémně nebezpečné jeho jiu- jitsu opravdu je.

7. Vicente Luque vs. Michael Chiesa

Brazilský striker Vicente Luque tento rok ukázal, že to umí nejen v postoji, ale když na to přijde, dokáže dominovat i na zemi. Na jaře utáhl skvělým D’Arce chokem Tyrona Woodleyho a v srpnu stejnou technikou donutil odplácat i velice kvalitního grapplera Michaela Chiesu. Právě Chiesa se v zápase chtěl vyhnout Luqueho nebezpečnému strikingu a preferoval raději zápas na zemi. Jenže Luque mu vypálil rybník a dal mu ochutnat jeho vlastní medicínu těsným D’Arce chokem.

8. David Dvořák vs. Juancamilo Ronderos

Možná se zdá, že jsme v tomto případě trochu zaujatí (a zcela určitě je to pravda), ale David Dvořák ve svém třetím zápase v UFC předvedl skvělý technický i taktický výkon. Ronderose v prvním kole trefil dobrým capákem a dostal jej do problémů. Po chvíli mu vzal záda a šel si pro škrcení, které nakonec zvládl dotáhnout jen jednou rukou! Připsal si tak první ukončení v UFC a chválou nešetřili ani komentátoři.

9. Clay Guida vs. Leonardo Santos

Jen pár týdnů nazpět se americký veterán Clay Guida postaral o senzaci, když vyhrál submisí nad několikanásobným mistrem v BJJ a ostříleným brazilským grapplerem Leonardem Santosem. Guida jenom silou své vůle dokázal přežít první kolo, ve kterém jej Santos málem ukončil tvrdými údery a koleny. Jenže brazilský bojovník dal do prvního kola veškerou svoji energii a ve druhém se karta otočila. Guida byl i přes výprask pořád čerstvý a nakonec se mu podařilo Santose dostat na zem, kde jej uškrtil na rear-naked choke.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený FightsourceMMA (@fight_source_mma)

10. Khamzat Chimaev vs. Li Jingliang

Chimaev vlétl minulý rok do UFC jako uragán a nevypadá to, že by přestal polevovat. Po nucené pauze způsobené covidem se v říjnu vrátil do oktagonu a znovu ukázal, že je o úroveň výš než jeho soupeři. Číňana Li Jinglianga chytil do bodylocku, zvedl jej ze země a začal mluvit na šéfa UFC. Po svém proslovu s ním práskl o zem a už jej odtamtud nepustil. Za chvíli se mu podařilo zamknout RNC a Jinglianga poslal spát. Opět bez toho, aniž by inkasoval jediný úder.

Samozřejmě, že jsme byli v roce 2021 svědky i dalších skvělých submisí, které se nevešly do top desítky, ale zaslouží si alespoň čestnou zmínku:

Anthony Hernandez vs. Rudolfo Vieira

Julianna Peňa vs. Amanda Nunes

Islam Makhachev vs. Dan Hooker

Andrej Kalašnik vs. Christian Jungwirth

Lucia Szabová vs. Rizlen Zouak

Islam Makhachev vs. Drew Dober

Tom Aspinall vs. Andrei Arlovski

Mateusz Gamrot vs. Jeremy Stephens

Zhalgas Zhumagulov vs. Jerome Rivera

Zdroje:  Bellator.com , ufc.com , Sherdog.com

Nejnovější články