Když legenda odchází. Fedor Emelianenko dnes možná naposledy vstoupí do klece jako bojovník

Když legenda odchází. Fedor Emelianenko dnes možná naposledy vstoupí do klece jako bojovník Zatím naposledy Emelianenko bojoval v roce 2019. "Rampage" Jacksona chladnokrevně knockoutoval. | zdroj: Profimedia

Jen málokdo toho v MMA dokázal tolik, co Fedor Emelianenko, který byl svého času považován za neporazitelného. Ve 45 letech dnes možná půjde bojovat naposledy.

Už dnes večer nás čeká další dávka kvalitního MMA v podobě turnaje Bellator 269, který přinese souboj kdysi nejlepší těžké váhy na světě, „Posledního císaře“ Fedora Emelianenka. Ten se ve svých 45 letech utká s o 9 let mladším americkým bombardérem Timothy Johnsonem.

Emelianenko byl jednou z největších hvězd někdejší slavné japonské organizace PRIDE FC, kde bojoval s těmi nejlepšími bojovníky té doby. Jeho zápasy s Mirko „CroCopem“ Filipovičem, „Minotauro“ Nogueirou, Markem Colemanem, nebo Kevinem Randlemanem jsou naprostou klasikou a Fedor v nich ukazoval své dovednosti, chytrost i sílu. Jeho ledově klidná povaha, zabijácký instinkt a také fakt, že až do roku 2009 v podstatě nenašel přemožitele, z něj udělali doslova mýtického bojovníka a Fedor byl velkou částí odborníků i fanoušků považován za nejlepšího MMA zápasníka na světě.

Jenže kryptonit na ruského bohatýra přece jen existoval a přišel s ním Fabricio Werdum, který Fedora uškrtil a upáčil na „triangle choke/armbar“. Ukázalo se, že i "Poslední ruský experiment", jak je Fedor také nazýván, je z masa a kostí a lze jej porazit. Skoro to vypadalo jako by pak i sám Fedor přestal věřit svému mýtu. Následující další dva zápasy proti „Bigfootu“ Silvovi a Danu Hendersonovi totiž také prohrál a s jeho kariérou to nevypadalo dobře.

Po sérii porážek si spravil chuť třemi výhrami nad slabšími soupeři a pak ohlásil odchod do důchodu. To mu ale moc dlouho nevydrželo a o 3 roky později v roce 2015, se vrhl znovu do klece. Nakonec se usadil v Bellatoru, kde vyhrál 3 z 5 zápasů a nyní se chystá do šestého.

Jako soupeře si rozhodně nezvolil toho nejlehčího bojovníka, protože 36letý Tim Johnson (15-7) je zkušeným veteránem UFC, který ve svém posledním zápase bojoval o prozatímní titul těžké váhy Bellatoru. S Fedorovým učedníkem Valentinem Moldavskym sice prohrál, ale pořád se jedná o nebezpečného bojovníka, který to umí v postoji i na zemi a pro Emelianenka bude určitě pořádnou výzvou.

„Tim Johnson měl teď pěknou sérii výher. To ukazuje, že je docela dobrým bojovníkem a bojovat s někým, kdo prošel divizí až nahoru, je vždycky skvělá příležitost,“ prozradil Emelianenko.

Sám Johnson je ze zápasu s ruskou legendou nadšený a velice si této příležitosti váží. „Co jsem měl dělat? Odmítnout Fedora Emelianenka? Francis [Ngannou] nebo Ciryl [Gane], jakýkoliv bojovník těžké váhy, který dostane v jakémkoliv bodu jejich kariéry příležitost bojovat s Fedorem, ten zápas vezme. Už jen proto, že je to ‚GOAT‘ (nejlepší bojovník všech dob, pozn. red.). Nemůžete takový zápas nevzít a já jsem více než šťastný s ním zápasit.“

Pro ruského bohatýra by se mohlo jednat o poslední zápas jeho bohaté kariéry, což sám Fedor nastínil v nedávném rozhovoru:

„Je tady taková šance,“ odpověděl Fedor na otázku, zda po tomto zápase ukončí kariéru navzdory ještě jednomu zbývajícímu zápasu ve své smlouvě s Bellatorem. „To bude záležet na mém zdraví a na mé fyzické kondici po tomto zápase. Určitě to taky zkonzultuju se svou rodinou.“

Zápas mezi oběma těžkotonážníky bude k vidění v poměrně příjemnou hodinu. Celý turnaj se odehrává v Moskvě, takže začátek je stanoven na 18:00. Hlavní zápas mezi Emelianenkem a Johnsonem tak přijde na řadu pravděpodobně kolem 23. hodiny.

Zdroje:  mmafighting.com , mmajunkie.com

Nejnovější články