KSW Epic - online výsledky a průběh turnaje. Vašek Sivák předvedl extratřídu v Muay Thai, hlavní zápas ukončilo nešťastné zranění

KSW Epic - online výsledky a průběh turnaje. Vašek Sivák předvedl extratřídu v Muay Thai, hlavní zápas ukončilo nešťastné zranění Vašek Sivák na KSW Epic | zdroj: Foto: se svolením KSW

Výsledky a komentovaný průběh prvního turnaje speciální série KSW Epic s hlavním zápasem večera v boxu mezi Mamedem Khalidovem a Tomaszem Adamkem.

Mamed Khalidov vs. Tomasz Adamek

Box, 6x3 minuty, do 99 kg

Dvě legendy bojových sportů v Polsku, za MMA Mamed Khalidov a za box Tomasz Adamek. Přes pokročilý věk obou aktéru jsme viděli poměrně atraktivní a rychlý box, ostatně jak Mamed, tak Tomek si ve svých hlavních disciplínách zakládali na dobrém pohybu a rychlosti. Khalidov byl o něco aktivnější, z přískoků sázel hlavně na dvojité kombinace, pro boxera Adamka nezvyklé a hůře čitelné. Tomasz ale ukazoval přehled, dobrý dvojitý kryt a časem stále lepší práci levé přední. Zajímavý moment nastal ve druhém kole, kdy Mamed v klinči podtrhl Tomaszovi nohu a předvedl pěkný strh. Bohužel ve špatné disciplíně a tak mu sudí strhl jeden bod. Na konci třetí rundy se pak do sebe oba výrazněji pustili. Hned po gongu ale Mamed s bolestivou grimasou odešel do svého rohu a po krátké diskuzi s trenéry zápas pro zranění pravé ruky vzdal. Nešťastný konec poměrně vydařeného večera.

Vítěz: Adamek, TKO (Khalidov nenastoupil do 4. kolo z důvodu zranění ruky), 3. kolo (3:00)

 

Rafał Haratyk vs. Damian Piwowarczyk

MMA, 3x5 minut, do 93 kg

Finálový souboj o titul v polotěžké váze byl už vypsán na klasické tři kola po pěti minutách a oba fighteři si toho byli evidentně od začátku vědomi. Tempo bylo o poznání pomalejší, než v úvodních soubojích. Strategie obou byla ale velmi podobná, Piwowarczyk tlačil s dobrými direkty a Haratyk ustupoval s nebezpečnými kontry. Zdálo se však, že Damianovi energie ubývá mnohem rychleji, čemuž Haratyk dopomáhal kopy a údery na spodek. Po jednom z nich se Piwowarczyk ocitl v probléméch, které ale ustál. Druhá runda nabídla podobný obraz, stačila ale jedna dobrá kombinace od Damiana a celý zápas nabral úplně jiný směr. Přesnou levou pravou přivřel Damian Rafalovi pravé oko a nad levým mu udělal slušnou tržnou ránu. Evidentně rozhozený Haratyk se jen s vypětím všech sil dočka konce druhého kola. Poslední pětiminutovka byla z obou stran již hodně unavená, Piwowarczyk o něco více natrefoval, Haratyk jej zase nejakou dobu kontroloval na zemi a chvíli držel i nebezpečně vypadající škrcení. K ukončení už ale nedošlo a o novém šampionovi museli rozhodnout bodoví sudí. Podobně jako zápas byly divoké i bodové karty (30-27, 28-29, 29-28), které určily jako vítěze na nejednoznačné rozhodnutí Rafał Haratyk.

Vítěz: Haratyk na body

 

Phil De Fries vs. Josh Barnett

zápas v grapplingu, 10 minut, vítěz pouze skrze submisi, bez váhového limitu

Změnu v tempu celého večera přineslo měření sil v grapplingu mezi úřadujícím mistrem KSW v těžké váze a UFC veteránem Joshem Barnettem. De Fries navážil den před turnajem monstrózních 136,5 kg (pro představu horní limit pro těžkou váhu je v MMA 120,2 kg), víc než o deset kilo více než Barnett a své váhové převahy v zápase plně využil. Úvodních skoro pět minut se ale neslo pouze v souboji o úchop v postoji a z publika se během toho začal ozývat silný pískot. Pak ale dokázal De Fries vzít Barnetta na zem, kde následovaly zajímavé grapplerské výměny, jenže Barnettovi došla velmi brzy šťáva a De Fries jej začal kontrolovat z vrchní pozice. Jeho pokusy o kimuru a D'Arceho škrcení ale nebyly úspěšné a zápas tak po deseti minutách skončil bez vítěze. Zajímavá změna v rámci galavečeru, pro představení grapplingu širšímu publiku by ale bylo lepší uvést nějaké nižší váhy, které by předvedly aktivnější souboj (určitě by se nabízel BJJ čaroděj Jakub Wikłacz).

Vítěz: bez vítěze

 

Michał Królik vs. Václav Sivák

Muay Thai v malých rukavicích (4 unce), 3x3 minuty, do 65,8 kg

Jediný čistě postojářský fight a v něm dnes jediná česká stopa v osobě Vaška Siváka. Bad boy se pod pravidly Muay Thai v malých MMA rukavicích postavil zkušenému Michalu Królikovi. Polák v prvním kole ukázal neustávající tlak a chvílemi měl nad Sivákem navrch. Jenže od začátku druhé rundy začal předvádět Vašek koncert osmi končetin a stále tlačícího Królika trestal v kontrech hlavně excelentními kopy a lokty. Stejný obrázek se stále větší převahou českého fightera následoval v poslední tříminutovce, kdy koncem kola poslal Sivák svého soupeře do počítání. Królik se ještě dokázal vzpamatovat, ve chvíli restartu ale zazněl závěrečný gong. Sivák vyhrál u všech bodových rozdílem 29-27 a v pozápasovém rozhovoru vyjádřil přání nadále nastupovat v KSW, jmenoval ale pouze postojářské disciplíny.

Vítěz: Sivák na body

 

Darko Stošić vs. Matheus Scheffel

MMA dle pravidel PRIDE (povolené soccer kicky, stompy a kolena do uzemněného soupeře), 3x5 minut, do 120,2 kg

Souboj dvou těžkých vah s brutální silou podle pravidel PRIDE sliboval hodně drsnou podívanou. Tu jsme vlastně nakonec dostali, Stošićovi stačila zrhuba minuta, než našel přesnou levou přední bradu Brazilce Scheffela, který se svalil na záda. Následovala smršť ground and pound těžkorukého Srba, takže rozhodčí krátce na to musel sudí Jarosz zápas odmávat (sám u toho jednu Stošičovu ránu schytal, s kamenným výrazem ale nedal nic najevo). Jen škoda že jsme neviděli žádnou z výjimečně povolených technik, což mělo tento zápas učinit jedinečným.

Vítěz: Stošić, TKO (údery), 1. kolo (1:14)

 

Rafał Haratyk vs. Marcin Wójcik

MMA, semifinále turnaje polotěžké váhy, 2x5 minut, do 93 kg

Druhé semifinále se prakticky celé odehrávalo v boxerském stylu, jen jednou přerušeném pokusem Marcina Wójcika o strh. Po celé 4 minuty to vypadalo, že má v postojářských výměnách o něco navrch mladší z obou Poláků Wójcik, který byl o něco rychlejší a také neustále tlačil. Jenže Haratykovi stačila jedna povedená kombinace, a ta skutečně stála za to. Rafał načal Wójcika levým zvedákem a následnou tvrdou pravou poslal svého rivala na kanvas klece. Tam se Marcin zabalil a i když se ještě snažil vzpamatovat a vrátit se zpátky an nohy, smršť úderů Haratyka byla příliš a rozhodčí tak po chvilce zápas odmával. Máme tedy složení finále pyramidy o titul v polotěžké váze: Haratyk vs. Piwowarczyk.

Vítěz: Haratyk, TKO (údery), 1. kolo (4:07)

 

Kleber Silva vs. Damian Piwowarczyk

MMA, semifinále turnaje polotěžké váhy, 2x5 minut, do 93 kg

Účastnící prvního semifinále pyramidy o titul polotěžké váhy na nic nečekali, snad s ohledem na pouhé dvě kola a s vidinou dalšího dnešního zápasu. První krev si připsal Polák Piwowarczyk neúmyslným kopem mezi nohy Brazilce Silvy. Ten to naštěstí rychle rozdýchal a sám po chvilce sahal po vítězství, když tvrdou pravou přední roztancoval Damiana, který ale svázáním do klinče celou stiuaci ustál a měl čas se vzpamatovat. A pak začal ukazovat jasnou postojářskou převahu, v které mu pomáhala jeho výšková převaha. Přesně razítkoval Silvu dobrými předními direkty a vše ukončil krásným úderem přímo na játra, po kterém se Silva okamžitě svalil k zemi a divoce gestikuloval, že tenhle úder už nerozdýchá. Damiana tak čeká později večer finálový zápas o titul.

Vítěz: Piwowarczyk, KO (úder na játra), 1. kolo (2:42)

 

Ivan Erslan vs. Bohdan Gnidko

MMA, 3x5 minut, do 93 kg

Donedávna neporažený démon prvních kol Bogdan Gnidko se v jediném naprosto klasickém MMA  zápase utkal s podobným sniperem Ivanem Erslanem. A jak se dalo čekat, na ukončení jsme nemuseli čekat dlouho. Od začátku byl aktivnější ukrajinský fighter Gnidko, který bleskurychle přiskakoval k Erslanovi s boxerskými kombinacemi. Rozhodující úder ale ani ne minutu po začátku vyslal právě Erslan, který jedinou přesnou levačkou na bradu poslal Bogdana do jiné dimenze. Přestože už po tomto krásném háku bylo rozhodnuto, přidal padajícímu Gnidkovi ještě jeden trochu zbytečný úder. Efektní ukončení chorvatského tvrďáka, který by mohl dostat ještě jednu šanci o titul s vítězem dnešní pyramidy.

Vítěz: Erslan, KO (úder), 1. kolo (0:54)

 

Konrad Rusiński vs. Muslim Tulshaev

MMA bez pravidel (povolené soccer kicky, stompy, kolena do uzemněného soupeře, lokty), 3x5 minut, do 82 kg)

Největším lákadlem střetnutí mezi Polákem Rusińským a naturalizovaným Němcem Tulshaevem byly povolené techniky, které jsme v MMA neviděli již od dob slávy organizace PRIDE. Počkat jsme si na ně ale museli vlastně až do třetího kola. V tom prvním šlo o naprosto klasický zápas, v kterém byl lepší Rusiński, který dokázal byl o něco lepší v postoji a koncem kola zahrozil těsnou gilotinou, z které Muslim jen tak tak unikl. V druhé rundě pak byl Konrad velmi blízko ukončení, když vzal Tulshaeva na zem a dostal se do full mountu. Rány z vrchní pozice ale nestačily a Němec zázračně utekl také z nasazeného škrcení, a to tak šikovně že se sám dostal do vrchní pozice. Tam také poprvé použil koleno na uzemněného protivníka a s koncem kola zkusil také stomp.

Plné využití těchto technik bylo k vidění až ve třetí pětiminutovce. Již hodně unavený Rusiński se nechal hodit na zem a Muslim měl již lehkou práci, když se zvedl a na svého ležícího soupeře začal vysílat stompy a kopy na hlavu. Po pár těchto drtivých úderů mezi oba borce skočil rozhodčí a Tulshaev tak vyhrál na TKO.

Vítěz: Tulshaev, TKO (soccer kicky), 3. kolo (0:35)

 

Piotr Kacprzak vs. Adam Brysz

MMA v kimonech, 3x5 minut, do 70,3 kg

První zápas večera byl poctou historii MMA, kdy oba zápasníci bojovali v tradičních úborech svých kmenových disciplín, tedy gi pro BJJ specialistu Piotra Kacprzaka a klasické kimono pro judistu Adama Brysze. Povolené tak byly i chvaty využívající samotné kimono a mohli jsme tak doufat v zařazení těchto technik do klasického MMA zápasu. Bohužel ale na to nedošlo, mnohem zkušenější Kacprzak rozebral Brysze v postoji, když ho načal kopem na hlavu a dorazil sérií levých háků. Adam byl tak vypnutý prakticky v postoji, když rozhodčí usoudil, že už viděl dost.

Vítěz: Kacprzak, TKO (údery), 1. kolo (1:18)

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články